Kauno atradimai: miesto įdomybės, kurių miestiečiai dar neatrado

Manote, kad pažįstate Kauną ir žinote, kur ir ką galima pamatyti? Nebūkite tikri – mieste yra kauniečių rankomis sukurtų nežinomų ar tiesiog pamirštų grožybių, kurias verta pamatyti. Tuo įsitikino japonai.

Laisvės alėjoje, 84B pastato sienoje, įrengtas fontanas dar restauruojamas, tačiau netrukus pradės veikti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Laisvės alėjoje, 84B pastato sienoje, įrengtas fontanas dar restauruojamas, tačiau netrukus pradės veikti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Žaliakalnyje esančioje E.Fryko gatvėje meniškai įrengtą hidrantą geriau žino japonų turistai nei kauniečiai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Žaliakalnyje esančioje E.Fryko gatvėje meniškai įrengtą hidrantą geriau žino japonų turistai nei kauniečiai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Hidrantą puošia metalinė šuns galva.<br>M.Patašiaus nuotr.
Hidrantą puošia metalinė šuns galva.<br>M.Patašiaus nuotr.
Hidranto papėdėje – iš metalo išlieta žuvis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Hidranto papėdėje – iš metalo išlieta žuvis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 19, 2018, 8:18 AM

Vaikštant lyg ir gerai pažįstamomis Kauno gatvėmis netikėtai galima aptikti prie pastatų sienų ar greta namų įrengtų įdomių fontanų bei hidrantų.

Vienas toks meniškas hidrantas gal net geriau žinomas Japonijoje nei Kaune.

Kitas, skulptoriaus Jūračio Zalenco sukurtas, fontanas patyrė daug išbandymų, pergyveno patį jo autorių ir netrukus vėl pradės veikti.

Kauniečių pastangomis yra pavykę išsaugoti ir daugiau meniškų fontanų.

Hidrantas prieinamas visiems

Į Žaliakalnyje esančią E.Fryko gatvės pradžią atsitiktiniai kauniečiai užklysta retai. Čia kasdien vaikšto tik vietos gyventojai. Tačiau nepatingėjus ilgoka gatve nueiti iki jos galo galima rasti greta privataus namo šlaito atraminėje sienoje įrengtą menišką hidrantą.

Pati siena apipavidalinta dekoratyvinėmis plytomis ir tinku. Joje įrengtą hidrantą puošia metalinė šuns galva. Pritvirtinta ir bronzinė lesykla su paukščiuku. Papėdėje – iš metalo išlieta žuvis.

Tokią puošmeną, kurią gali matyti visi praeiviai, prie savo namo įsirengė kaunietis Ričardas Tamulis.

Įkvėpė Birštono vaizdai

Vyras pasakojo, kad E.Fryko gatvėje įsikūrė prieš 18 metų. Tada šlaite buvo baisūs betoniniai laiptai, greta – negraži šlaitą sutvirtinusi siena. Taip pat šlaite buvo šaltinis, kurio vanduo vis skverbėsi per sieną.

„Esu matęs Birštono tarpukario nuotraukų. Prie vienos sanatorijos tada veikė mineralinio vandens fontanas. Jis buvo apipavidalintas prabangiai – tarsi nedidelis mūrinis pastatas su šlaitiniu stogu ir kolonomis. Man jis labai patiko. Kadangi reikėjo ką nors daryti su tuo iš šlaito tekančiu šaltiniu, sumaniau įrengti įdomesnį hidrantą“, – pasakojo pats namų apdaila užsiimantis vyras.

Taip vietoj betono laiptų ir sienos atsirado dailiai apipavidalintas hidrantas, kurio vandeniu gali atsigaivinti visi norintys.

Pamato daugybė japonų

R.Tamulis pasakojo, kad kauniečiai į šią vietovę užklysta retai.

„Tačiau netoli yra Chiune Sugiharos namai. Greta mano namo – Liudo Truikio ir Marijos Rakauskaitės memorialinis muziejus. Juos beveik kasdien lanko iš Japonijos atvykę turistai. Jie visada pamato hidrantą, prie jo fotografuojasi“, – pasakojo vyras.

Todėl šis kauniečio namas ir hidrantas greičiausiai geriau žinomas Japonijoje nei Kaune.

„Šiais metais sužinojau, kad Birštone buvęs mineralinio vandens fontanas, kuris įkvėpė mane kūrybai, atstatytas. Tai mane džiugina ir skatina sukurti dar ką nors įdomaus, kad hidranto aplinka taptų įdomesnė“, – sakė R.Tamulis.

Fontano istorijos nežino

Beveik visi į Laisvės alėjos kiemus vedantys vartai užrakinti. Tačiau jau kuris laikas vieni juodi masyvūs vartai atviri – tarp alėjos 82 ir 84 pastatų. Įžengęs pro juos patenki į 84B namo kiemą, o čia nustebina prie sienos įrengtas nedidelis fontanas.

Meniškas jo apipavidalinimas sukurtas iš bronzos. Viršutinė dalis tarsi simbolizuoja karūnuotą žaltį. Po juo iš abiejų pusių įkurdintos kitos būtybės, iš kurių nasrų tarsi iš gausybės rago liejasi bronzinis vanduo.

Tiesa, kol kas fontanas restauruojamas, todėl viršutinė jo dalis nuimta.

Restauruoti fontaną ėmėsi verslininkai, neseniai įsikūrę šiame pastate. Jų atstovė Vaidė Legotaitė sakė, kad apie fontaną težino tiek, kad jo autorius – 2015 metais anapilin iškeliavęs dailininkas ir skulptorius J.Zalencas.

Toks gražus, bet ilgai buvęs apleistas meno kūrinys netrukus atgims – fontanas pradės veikti jau šią vasarą.

Bankininkai pinigų negailėjo

Fontano istoriją žino kitas kaunietis – skulptorius Stasys Žirgulis. Jis pasakojo, kad Lietuvai atkūrus nepriklausomybę Laisvės alėjos 84B pastate veikė Lietuvos akcinis inovacinis bankas.

„Šie bankininkai siekė sudaryti patikimumo įvaizdį, tam negailėjo pinigų. Bet bankas veikė trumpai – nuo 1988 iki 1995 metų ir bankrutavo. Tačiau spėjo J.Zalencui užsakyti sukurti fontano apipavidalinimą“, – pasakojo S.Žirgulis.

Banką uždarius pastatas ilgai buvo pardavinėjamas. Fontanas neveikė 25 metus. Nors vartai į kiemą būdavo užrakinti, neveikiančiame fontane buvo galima pamatyti tuščių butelių, šiukšlių.

Tačiau vandalams jis neužkliuvo, todėl meno kūrinys pergyveno ir bankininkus, ir patį jo autorių.

Išliko dar vienas J.Zalenco kurtas fontanas

J.Zalenco kūrinys puošia ir Rotušės aikštę. 1988 metais šis skulptorius sukūrė meninę kompoziciją „Laimės šulinys“, kuri buvo pritaikyta geriamojo vandens fontanui.

Tačiau mieste fontanų mažėjant ir šis nustojo veikti. Tik po 8 metų pertraukos, 2009-aisiais, kauniečio verslininko Ąžuolo Gaižučio pastangomis J.Zalenso kurtas fontanas buvo suremontuotas.

Įmonė „Kauno vandenys“ vėl jį ėmėsi prižiūrėti ir fontanas dabar kiekvieną vasarą džiugina akį ir teikia gaivą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.