„Suaugusiųjų vasaros akademijoje“ – nauji iššūkiai

Lietuvos muzikos ir teatro akademija (LMTA) jau ketvirtus metus organizuoja projektą „Suaugusiųjų vasaros akademija“. Tai unikalūs kursai Lietuvoje, skirti tiek mėgėjui, tiek profesionalui. Kviečiami visi – nuo studentų iki senjorų.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2018, 4:16 PM

Apie patį projektą ir jo idėją – LMTA atstove Vaiva Šatkute-Maroziene.

– Kaip atsirado projektas „Suaugusiųjų vasaros akademija”?

– „Suaugusiųjų vasaros akademija“ organizuojama nuo 2015 m. Idėja gimė stebint suaugusių žmonių kasdienį gyvenimą. Šiuolaikinėje, nuolat skubančioje visuomenėje daugelis ieško būdų, kaip atsipalaiduoti kūrybiškai, realizuojant ar ugdant savo meninę raišką, o muzikavimas – vienas geriausių kūrybinės raiškos būdų. Taigi, visuomenės poreikis ir vasaros metu ramios LMTA patalpos lėmė sprendimą organizuoti „Suaugusiųjų vasaros akademiją“. Akademija gali pasiūlyti puikias sąlygas ir kūrybišką aplinką mokytis groti muzikos instrumentais ir dainuoti.

– Kokie raktai atveria duris į šį projektą?

– Tai individualios įvairių muzikos instrumentų bei dainavimo pamokos suaugusiems (nuo 18 m.), skirtos įvairių specialybių bei pomėgių žmonėms, svajojantiems priartėti prie muzikos pasaulio, norintiems išmokti muzikuoti, tobulinti jau turimus gebėjimus ar siekiantiems profesionalumo! Nesvarbu, kas tu ir kokia tavo specialybė. Nesvarbu, ar pažįsti muzikinį raštą ar ne. Svarbiausia – tikslas ir noras įgyvendinti tai, apie ką ilgai svajojai.

– Kokie muzikos kursai bus organizuojami „Suaugusiųjų vasaros akademijoje“ ir kas bus kursų lektoriais?

– Dalyviai turi galimybę rinktis iš šių siūlomų kursų: džiazo arba klasikinis dainavimas, džiazo arba klasikinis fortepijonas, smuikas, altas, violončelė, kanklės, klasikinė arba bosinė gitara, akordeonas, vargonai, arfa, būgnai, fleita, muzikos kūrimo ir kompozicijos dirbtuvės. Atspindėdami projekto šūkį „Įgyvendink savo svajonę!“, dalyviams suteikiame galimybę muzikuoti bet kuriuo jų pageidaujamu muzikos instrumentu. Na, o jei sąraše nerandate norimo kurso, prašome kreiptis ir mes suorganizuosime norimo instrumento pamokas.

Kitas svarbus projekto momentas – lektoriai. Tai LMTA alumnai, nedirbantys LMTA, turintys muzikos pedagogo kvalifikaciją bei darbo patirtį su suaugusiaisiais. Vienas iš projekto tikslų – LMTA alumnų suvienijimas bent trumpam grįžimui į savo Alma mater. LMTA turi nuostabius alumnus – jaunus, imlius, profesionalius muzikos atlikėjus ir pedagogus. Tai dar vienas LMTA turtas, kurio resursai itin reikšmingi šiam „Suaugusiųjų vasaros akademijos“ projektui.

– Projektas organizuojamas jau ne pirmus metus. Kokie žmonės jame dalyvauja? Kiek iš jų ateina norėdami tik patobulinti savo turimas žinias ir kiek – norinčių jų įgyti?

– Visi dalyviai labai skirtingi. Projektas suvienija tiek jaunesnio, tiek vyresnio amžiaus žmones. Ankstesnių metų patirtis parodė, jog žmonės imliai mokosi muzikos, o besimokančiųjų sudėtis varijuoja nuo jaunų verslininkų iki senjorų, nuo pirmųjų natų besimokančių pianistų iki savomis kanklėmis baigiamajame koncerte skambinusių ir dainavusių mokinių.

Daugiau norėtume kreipti dėmesį į tuos, kurie nedrįsta prisijungti prie šio unikalaus organizuojamo projekto galvodami, o gal nepatiks, gal nepasiseks, gal pats kaip nors mėginsiu tobulėti, gal visai neverta pradėti? Patikinam – tikrai verta! Tai puiki galimybė mokytis Lietuvos muzikos ir teatro akademijos patalpose ir mokytis iš LMTA alumnų. Svarbiausias projekto akcentas – koncertas Didžiojoje LMTA scenoje. Tokia galimybė suteikiama tik šiame projekte.

– Trumpai pristatykite projekto eigą ir projekto trukmę.

– Birželio 1-27 d. internetu vyksta dalyvių registracija. Projekto pradžia – liepos 2 d. ir tęsis iki rugpjūčio 24 d. Atsižvelgiant į tai, jog projektas vyks vasarą, kuomet visi kruopščiai planuoja poilsiui skirtą laiką, kiekvienas „Suaugusiųjų vasaros akademijos“ dalyvis turės galimybę paskaitas derinti individualiai su savo pasirinkto kurso lektoriumi. Paskaitų laiko derinimas suteikia galimybę sutelkti dalyvius iš skirtingų Lietuvos miestų. Paskaitos vyks: LMTA II (Kongresų) rūmuose (Vilniaus g. 6-2 / Tilto g. 16) ir I (Centriniuose) rūmuose (Gedimino pr. 42). Pasibaigus projektui, LMTA Centrinių rūmų Didžiojoje salėje, rugpjūčio 24 d., 18 val. vyks baigiamasis „Suaugusiųjų vasaros akademijos“ dalyvių koncertas ir kursų baigimą pažyminčių diplomų teikimo ceremonija.

– Ko palinkėtumėte būsimiems projekto dalyviams ir lektoriams?

– Palinkėsime kiekvienam didelio noro išmėginti savo jėgas, pasakyti drąsų TAIP sau ir savo svajonei! Dalyvius kviečiame pasinaudoti puikia galimybe koncertuoti vienoje iš prestižinių Lietuvos salių. Linkime patirti tą scenos jaudulį, gausius aplodismentus. Išties, tai neapsakomas jausmas! Linkime visiems susivienyti ir dalintis puikia šio projekto idėja. Esame dėkingi tiems, kurie palaiko šią idėją ir dirbantiems išvien.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.