Dainų šventės metu stiprinama maisto kontrolė: riziką didins karštis

Dainų šventės metu Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) sustiprins maitinimo įmonių kontrolę – Vilniaus VMVT inspektoriai kasdien tikrins ne tik maisto kokybę, jo ruošimo sąlygas, švarą, bet ir kaip vedama produktų įsigijimo ir žaliavų likučių apskaita, vertins, kaip tvarkomos maisto atliekos. 

Dainų šventė. Dainų vakaras.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainų šventė. Dainų vakaras.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2018, 4:23 PM

Artėjant Lietuvos šimtmečio dainų šventei, Vilniaus VMVT specialistai ir šios šventės dalyvius maitinsiančių įmonių vadovai aptarė svarbiausius iššūkius užtikrinant maisto saugą ir kokybę, tinkamą maisto tvarkymo higieną švenčių dienomis. 

Dėl vasarą tvyrančio karščio maisto saugai ir kokybei kyla didesnė rizika. Neužtikrinus tinkamos žaliavų saugojimo temperatūros ar paruoštų patiekalų pateikimo sąlygų, daugėja galimybių apsinuodyti maistu. 

Specialistai rekomenduoja karštus mėsos patiekalus kepti ar troškinti ne žemesnėje kaip 85 laipsnių temperatūroje, o paukštienos patiekalus – net ir aukštesnėje. 

Maisto gamintojams priminta, kad didesnį dėmesį reikėtų skirti šaldymo įrenginiams – šaldytuvuose privalu turėti termometrus, kurių rodmenis tikrinti du kartus per dieną. 

Akcentuota švaros ir tvarkos svarba – visose maitinimo įstaigose turi būti karštas vanduo bei profesionalios plovimo ir dezinfekavimo priemonės, o virtuvės darbuotojai ir maistą dalijantys asmenys privalo būti pasitikrinę sveikatą. 

Būtina įvertinti ir didėsiančias gamybos apimtis bei didesnius klientų srautus, nes viršyti gamybos pajėgumai ar skuba gali pakenkti gaminamų patiekalų kokybei, kartais net ir saugai. 

„Ankstesnių Dainų švenčių organizatorių patirtis rodo, kad viena dažniausių šventės dalyvių nusiskundimų ar negalavimo priežasčių – iš namų atsivežtas, netinkamai, kambario temperatūroje laikomas ir dėl to greitai gendantis maistas. Neretai vaikai pasijaučia blogai ir dėl neįprasto maisto, kurio paprastai namuose nevartoja arba vartoja rečiau. Tai – įvairūs greito maisto patiekalai, saldūs gazuoti gėrimai, saldumynai ir pan. Didelis tokio maisto kiekis sutrikdo apetitą, prastėja ir savijauta“, – atkreipė dėmesį Vilniaus VMVT viršininko pavaduotoja Daiva Ruželienė. 

D. Ruželienė patikino, kad vartotojų patogumui švenčių dienomis Vilniaus VMVT inspektoriai budės visose viešose erdvėse, kuriose vyks šventės dalyvių maitinimas

„Siekiame užtikrinti tinkamą didelio skaičiaus dalyvių maitinimą, konsultuoti maitinimą tiekiančių įmonių personalą ir pačius dalyvius“, – pridūrė ji. 

Dėl kilusių negalavimų ar pajutę apsinuodijimo maistu požymių, šventės dalyviai galės kreiptis į gydymo įstaigas. Sveikatos apsaugos ministerija parengė budinčių sveikatos priežiūros įstaigų sąrašą, nurodė jų adresus ir darbo laiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.