Į Dainų šventę atvykusius Australijos lietuvius stebina technologijos ir šypsenos

Matyti, kad lietuviai daugiau keliauja, nes tampa atviresni, šypsosi. Be to, Lietuvoje itin stipri technologinė pažanga, apie greitą interneto ryšį pasakoja net Australijos telefonų pardavėjai, LRT RADIJUI sako Australijoje gyvenanti Irena Stumbrienė. Ričardas Bukevičius, atvykęs iš Sidnėjaus, teigia Lietuvoje pastebinis stiprią kultūrą ir vis dar prisimenantis įspūdingą 1998 m. Dainų šventę.

 Šimtmečio dainų šventė prasidėjo Kaune.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Šimtmečio dainų šventė prasidėjo Kaune.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Šimtmečio dainų šventė prasidėjo Kaune.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Šimtmečio dainų šventė prasidėjo Kaune.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Šimtmečio dainų šventė prasidėjo Kaune.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Šimtmečio dainų šventė prasidėjo Kaune.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Šimtmečio dainų šventė prasidėjo Kaune.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Šimtmečio dainų šventė prasidėjo Kaune.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

LRT RADIJO laida „Ryto garsai“, LRT.lt

2018-07-01 14:03

Mini lietuviškas šventes

Džilonge, Australijos uostamiestyje, visuomet švenčiama Vasario 16-oji, o šiais metais šventė buvo ypatinga, LRT RADIJUI sako Australijoje gyvenanti Irena Stumbrienė. Pasak jos, lietuviškose šventėse neapsieinama be tautinių šokių, chorų dainavimo, tradicinio maisto: „Šiais metais, minint Lietuvos šimtmetį, net buvo padarytas specialus ženkliukas. O į Lietuvą, Dainų šventę, iš Australijos atvyksta tautinių šokių grupė, chorai, kanklininkai. Bus ir 102 metų amžiaus kanklininkas Stasys Eimutis.“

Ričardas Bukevičius, taip pat gyvenantis Australijoje, pasakoja, kad Vasario 16-oji šiais metais buvo paminėta ir Sidnėjuje, kuriame daug jaunų lietuvių. „Sidnėjuje labai veiklūs skautai. Jie kasmet rengia stovyklas per Kalėdas ir Velykas. Šiemet skautai stovykloje pasodino 100 medžių“, – teigia pašnekovas.

Paklausta apie asmeninę istoriją, I. Stumbrienė aiškina gimusi Vokietijoje: „Mano tėveliai iš Telšių, jie atsirado Vokietijoje ir ten, iš karto po Antrojo pasaulinio karo, gimiau aš. Vokietijoje gyvenome ketverius metus, tuomet plaukėme į Australiją. Žinoma, tuo metu visi norėjo vykti arba į Ameriką, arba į Kanadą, tačiau neturintiems ten pažinčių neliko nieko kito, tik iškeliauti į Australiją.“

R. Bukevičius tvirtina gimęs Australijoje. „Mano tėveliai į Australiją atvyko 1948 m., aš gimiau 1949 m. Sidnėjuje. Kiek prisimenu vaikystę, visi lietuviai Australijoje buvo kaip broliai ir seserys, visi stipriai laikėsi. Kiekvieną šeštadienio vakarą buvo susirenkama, šokama, dainuojama, savaitgalio mokyklos.... Žmonės buvo labai aktyvūs“, – teigia lietuvis.

Pasak R. Bukevičiaus, šiuo metu į Australiją atvykstantys lietuviai daug jaunesni, jie dar tik pradeda įsikurti: „Per didesnes šventes nauji Australijos lietuviai atvyksta ir į Sidnėjaus lietuvių klubą. Tačiau vis tiek matai, kad su laiku žmonės išsibarsto...“

Mato draugiškesnius lietuvius ir technologinę pažangą

Kalbėdamas apie matomus pokyčius Lietuvoje, R. Bukevičius sako pastebintis didelę technologinę pažangą. „Pirmą kartą į Lietuvą atvykau prieš 20 metų, vėliau dar kelis kartus. Matau, kad dabar technologijos čia labiau pažengusios nei Australijoje. Kultūra taip pat labai stipri. Prisimenu, kad 1998 m. Dainų šventė buvo labai įspūdinga. Buvo nepaprastai įspūdinga matyti, kaip per visą tą lietų diriguojama, dainuojama, gražus buvo ansamblių vakaras“, – prisiminimais dalijasi pašnekovas.

I. Stumbrienė pritaria, kad Lietuva stebina stipriomis technologijomis: „Čia išsikviečiau taksi išmaniuoju telefonu, su programėle „Taxify“, sumokėjau irgi telefonu. Tokių dalykų Australijoje dar nėra! Ir kai Australijoje keičiau telefoną, pardavėjas man pasakė, kad Baltijos šalys pasižymi labai greitu interneto ryšiu.“

I. Stumbrienė tvirtina pirmą kartą Lietuvoje apsilankiusi tik 1998 m., tačiau lietuvybė visuomet buvo svarbi. „Ta lietuvybė yra širdyje, tai man svarbu. Kalbant apie grįžimą į Lietuvą, norėčiau senatvėje čia atvykti, bet tai sudėtinga. Vakar apsilankiau kirpykloje ir kalbėjau su mergina, kuri po 10 metų Ispanijoje vėl sugrįžo čia, į Lietuvą. Taigi žmonės grįžta... Beje, žmonės dabar daugiau keliauja, įgauna atvirumo. Matau, kad lietuviai daugiau šypsosi ir yra draugiškesni“, – sako Australijos lietuvė.

Parengė Virginija Sližauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.