Raseinius supurtys galingas šiuolaikinės muzikos smūgis

Šiuolaikinė, eksperimentinė vietinių ir užsienio autorių kuriama muzika dažniausiai skamba didžiuosiuose Lietuvos miestuose, tačiau rugpjūčio 16-19 dienomis ji įsikurs mieste, kuris vargu ar naujosios muzikos mėgėjams kada asocijavosi su šių dienų muzikos aktualijomis.

 Ansamblis „Synaesthesis“. <br> D.Matvejevo nuotr.
 Ansamblis „Synaesthesis“. <br> D.Matvejevo nuotr.
 „Ąžuoliniai Berželiai“.<br> T.Tereko nuotr.
 „Ąžuoliniai Berželiai“.<br> T.Tereko nuotr.
  „Apartment House“. <br> C.Blake nuotr.
  „Apartment House“. <br> C.Blake nuotr.
 J.Eastman.<br> A.Rotho nuotr.
 J.Eastman.<br> A.Rotho nuotr.
 D.Brito.<br> Rengėjų nuotr.
 D.Brito.<br> Rengėjų nuotr.
 R.May ir S.Maier. <br> T.Tereko nuotr.
 R.May ir S.Maier. <br> T.Tereko nuotr.
 S.Nekrošius ir M.Smulskis.<br> T.Tereko nuotr.
 S.Nekrošius ir M.Smulskis.<br> T.Tereko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 27, 2018, 2:22 PM

Raseinių miesto akustinis klimatas trumpam pasikeis – čia įvyks pirmasis Raseinių šiuolaikinės muzikos festivalis. Jo metu vietiniai gyventojai ir miesto svečiai galės išgirsti modulinio sintezatoriaus ir savadarbių vargonų dialogą, patirti skaitmeninio garso ir vaizdo eksperimentus, pasiklausyti Indonezijos Gamelano ir jį papildančių preparuoto fortepijono improvizacijų, susipažinti su aštuntojo dešimtmečio Niujorko minimalistinės muzikos scena ir pasisemti daug kitų įspūdžių.

Festivalyje pasirodys kūrėjai ir atlikėjai iš Danijos, Jungtinės Karalystės, Ekvadoro, Kanados, Lietuvos ir kitų šalių. Su jais bus galima susipažinti, o taip pat apie jų naudojamas technologijas, neįprastus instrumentus ir kūrybos metodus išgirsti prieš ir po koncertų vyksiančiose diskusijose.

Festivalį rugpjūčio 16 d. Raseinių autobusų stotyje atidarys grupė „Ąžuoliniai Berželiai“ ir Klaipėdos bigbendas. „Ąžuolinių berželių“ pasirodymai paprastai įvardijami ne kaip koncertai, o kaip tam tikros improvizuotos akcijos. Raseiniuose trio pirmą kartą pasirodys su Klaipėdos bigbendu, vadovaujamu Kęstučio Sovos.

Rugpjūčio 17-osios vakarą festivalio publika skirs pažinčiai su eksperimentine ir elektronine muzika. 19 val. miesto autobusų stotis prisipildys meditatyvių gausmų, kuriuos generuos Simono Nekrošiaus ir Mikalojaus Smulskio sukurti instrumentai. Menininkai pristatys savo projektą „Nesting Boxes and Sound Pipes“.

Jam S.Nekrošius sukūrė motorizuotas garsines skulptūras, kurios skamba automatizuotų propelerių pagalba užgaunant stygas, o M.Smulskis – garsinius vamzdžius, kuriais grojama kompresuotu oru, valdant jo intensyvumą.

Jau sutemus, 22 val. Raseinių kultūros centro atviroje jaunimo erdvėje savo projektą „Modulated Landscapes“ pristatys garso menininkas ir multimedijos programuotojas Darienas Brito (Ekvadoras/Nyderlandai). Jo kūrybos spektras nepaprastai platus – nuo kūrinių instrumentams solo ir orkestrui iki elektroninės, teatro muzikos bei operų, be to, menininkas rengia solo pasirodymus su gyvai generuojamu garsu, kompiuterine grafika ir šviesomis.

Šiame koncerte taip pat pasirodys Nyderlanduose gyvenanti lietuvių smuikininkė Novilė Maceinaitė, atliksianti D.Brito kūrinių „~Vsig 2.0“.

Rugpjūčio 18-oji bus skirta kamerinei šiuolaikinei muzikai. Programą 15 val. Raseinių Švč. Trejybės cerkvėje pradės fleitininkas Vytautas Oškinis. Koncerte „Landscape with birds“ jis atliks latvių kompozitoriaus Pēterio Vasko, japono Kazuo Fukushimos ir italų kompozitoriaus Giacinto Scelsi kūrinius.

18 val. Raseinių menų mokyklos salėje pasirodys bene ryškiausias šiuo metu Lietuvoje šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“ (meno vadovas Karolis Variakojis). Kad šiems muzikantams rūpi ne tik garsas, bet ir erdvė, šviesa, judesys, naratyvas – visa tai, kas atliekamai muzikai suteikia daugiamatę perspektyvą ir naikina žanrų ribas, galės įsitikinti ir Raseinių šiuolaikinės muzikos festivalio klausytojai.

Ansamblis jiems atliks audiovizualinius, elektroakustinius lietuvių kompozitorių Alberto Navicko, Andriaus Arutiuniano ir Dominyko Digimo kūrinius bei pasaulinį pripažinimą pelniusių Yanno Robino (Prancūzija) bei Panayiotiso Kokoraso (Graikija) darbus.

Tą pačią dieną 20 val. „Synaesthesis“ muzikantai prisijungs prie vieno aktyviausių šiuolaikinės muzikos ansamblių iš Didžiosios Britanijos „Apartment House“. Tai kolektyvas, kuris jau 20 metų audrina minias avangardine ir eksperimentine muzika. 1995-aisiais violončelininko Antono Lukoszevieze įkurtas ansamblis koncertuoja visame pasaulyje, yra įsitvirtinęs Jungtinės Karalystės muzikos scenoje – nuolat pasirodo „Café Oto“, o reziduoja žymiojoje „Wigmore Hall“.

„Apartment House“ yra nuolatinis Hadersfyldo šiuolaikinės muzikos festivalio dalyvis. Į jo koncertą Karalienės Elžbietos salėje bilietai buvo iššluoti, o „Southbank Centre“ jam skyrė Karališkosios filharmonijos bendrijos apdovanojimą už kamerinės muzikos atlikimą.

Pirmą kartą Lietuvoje ansamblis pristatys amerikiečių kompozitoriaus Juliaus Eastmano (1940-1990) kūrybą. J.Eastmanas buvo svarbi savo meto avangardo figūra, Niujorko „downtown“ scenos dalis. Tačiau jo gyvenimas baigėsi tragiškai: dėl virtinės fatališkų aplinkybių jis buvo policijos išmestas iš buto kartu su savo partitūromis, tapo benamiu ir mirė 49-erių.

Naujosios muzikos organizacijos „Dustin Hurt of Bowerbird“ ir J.Eastmano draugų muzikantų pagalba, iš fragmentų buvo atkurta tik nedidelė dalis autoriaus kūrybos. Jo kūrinį instrumentiniam ansambliui „Feminine“ Raseinių menų mokyklos salėje atliks ansambliai „Synaesthesis“ ir „Apratment House“.

Paskutinę festivalio dieną, 17 val. senojoje Raseinių autobusų stotyje Arturas Bumšteinas ir Gailė Griciūtė pristatys savo darbą „Dahlem Gamelan Sound Archive+Piano“. Kompozicijos garso takelį A.Bumšteinas įrašė 2013-ųjų vasarą Dalemo Etnologiniame Muziejuje. Vėliau indonezietiško Gamelano orkestro instrumentų įrašai buvo panaudoti koliažiniam garso kūrinui, kurį papildo G.Griciūtės improvizacijos preparuotu fortepijonu.

A.Bumšteinas savo įvairialype veikla ryškiai išsiskiria lietuvių tarpdisciplininio ir garso meno scenoje. Jis ne tik kuria autorinius projektus kaip garso ir vaizdo menininkas, bet ir plėtoja eksperimentinę kolektyvinę kūrybą, inicijuoja leidybines platformas.

G.Griciūtė laviruoja savo kūryba tarp improvizacijos ir kompozicijos. Ji sietina su XX a. kompozitorių ir atlikėjų karta, kuri praplėtė tradicinio kompozicijos ir notacijos kanono ribas, atsivėrė spontaniškai situacijos įtaigai, pasirinko išraiškingus interpretacijos gestus, išplėtojo performatyvų scenos rituališkumą.

Festivaliui baigiantis, jo lankytojai 19 val. bus laukiami Raseinių autobusų stotyje, kur išgirs garso menininkų Ragnhild May (Danija) ir Stefano Maierio (Kanada) projektą „Music for Organs“. Šis duetas muzikuoja pačių pasigamintais vamzdiniais vargonais, moduliniais sintezatoriais bei pasitelkia elektroniką ir erdvinį garso kolonėlių išdėstymą. „Music for Organs“ festivalyje „G(O)NG Tomorrow 2015“ (Kopenhaga) pelnė Danijos meno fondo apdovanojimą kaip ryškiausias 2016 metų darbas.

Raseinių festivalį uždarys trys ryškios Lietuvos alternatyviosios muzikos grupės. 21 val. miesto Maironio parke koncertuos „Džiazlaif“, „Arklio galia“ ir „Laivo Troupe“.

Raseinių šiuolaikinės muzikos festivalis – tai naujų patirčių erdvė ir naujosios muzikos aistruoliams ir tiems, kurie pirmą kartą susidurs su šio žanro kūryba. Visi festivalio renginiai nemokami!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.