„Kinas po žvaigždėmis“ į Vilnių grįžta su nemirtinga klasika

Pamėgtas vasaros kino ciklas Katedros aikštę pavers didžiausia ir visiems atvira miesto sale po atviru dangumi.

R.Banionio juosta „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ nukelia į 1972-ųjų Kauną.<br>Rengėjų nuotr.
R.Banionio juosta „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ nukelia į 1972-ųjų Kauną.<br>Rengėjų nuotr.
Filmas „Mamma mia! Štai ir mes“ gundys leistis į šokių ir meilės sūkurį.
Filmas „Mamma mia! Štai ir mes“ gundys leistis į šokių ir meilės sūkurį.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 28, 2018, 12:20 PM

Liepos 31-ąją į Vilnių sugrįžta jau 9-ąjį sezoną švęsiantis lauko festivalis „Kinas po žvaigždėmis“.

Šiais metais jo pradžia bus ne tokia kaip visuomet – pačioje miesto širdyje, Katedros aikštėje, publika išvys restauruotą Raimundo Banionio filmą „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ (1990 m.).

Seansas visam miestui

„Per aštuonerius metus vasaros lauko festivalis „Kinas po žvaigždėmis“ jau tapo tradicine pramoga mieste vasarojantiems kino mėgėjams.

Labai džiaugiamės galėdami pradėti devintąjį sezoną nemokamu kino seansu visam miestui, juolab kad rodysime aukščiausios prabos restauruotą lietuvišką kino klasiką.

Šis seansas nebūtų įmanomas be projekto partnerio Lietuvos kino centro, atliekančio svarbų darbą saugant lietuviško kino paveldą“, – aiškino kino teatro „Pasaka“ direktorė Andrė Balžekienė.

Lietuvos kino centro Filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyriaus vedėja Dovilė Butnoriūtė patvirtino, kad milžiniškoje miesto kino salėje žiūrovai itin vasarišką R.Banionio filmą išvys geriausios kokybės ir raiškos.

„Senasis kinas šiandien aktualus, įdomus ir žiūrimas tiek Lietuvoje, tiek Europoje“, – pabrėžė D.Butnoriūtė.

Atidaryme – lietuviška klasika

Laisve ir jaunyste pulsuojantis, rokenrolo dvasios kupinas R.Banionio filmas „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ nukelia į 1972-ųjų Kauną. Jo veikėjai – nedidelė paauglių grupelė – slapčia klausosi Liuksemburgo radijo transliuojamos vakarietiškos muzikos, svajoja, myli.

Visi jie gyvena tame pačiame name, kuriame anksčiau buvo viešbutis „Amerika“.

Nekalta jaunuolių veikla susidomi KGB – saugumo agentai perskaito moksleivių laiškus, siųstus į Liuksemburgo radiją. Netrukus drauge su milicija jie išdrasko paauglių būrelį. Tai filmas apie jaunystę, lietuvių hipių kartą, apie metą, kai susidegino Romas Kalanta.

Filme įsimintinus vaidmenis sukūrė Augustas Šavelis, Gabija Jaraminaitė, Jūratė Onaitytė, Jurga Kasčiukaitė, Gediminas Karka, Linas Paugis, Rolandas Kazlas, Giedrius Čaikauskas, Arūnas Sakalauskas, Gražina Balandytė ir kiti.

Filmai, kurie traukia

„Kinas po žvaigždėmis“, kaip ir kasmet, pristatys vasarišką, intriguojantį filmų repertuarą – nuo karščiausių premjerų iki laiko patikrintos klasikos. Nuo rugpjūčio 1-osios kino seansai persikels į Valdovų rūmų kiemą.

Čia geru kinu ir ilgais vasaros vakarais žiūrovai galės mėgautis visą rugpjūtį – kiekvieną darbo dieną nuo 21.30 val.

Šių metų „Kino po žvaigždėmis“ šūkis – filmai, kurie traukia. Valdovų rūmų kieme apsilankę žiūrovai, anot ciklo rengėjų, bus įkvėpti, prajuokinti, susipažins su intriguojančiomis asmenybėmis.

„Kine po žvaigždėmis“ netrūks gerų emocijų ir romantikos. Nuotaikingas Lucos Guadagnino filmas „Vadink mane savo vardu“ („Call Me By Your Name“, 2017 m.) nukels į Šiaurės Italiją ir primins pirmosios aistringos meilės skonį.

Bene muzikaliausias lauko kino seansas „Mamma mia! Štai ir mes“ („Mamma Mia! Here We Go Again“, 2018 m.) gundys iš spintos traukti platėjančius džinsus bei spalvingas palaidines ir leistis į šokių, dainų ir meilės sūkurį. Kostiuminių dramų mėgėjus džiugins prancūziška komedija „Jaunikis ant balto žirgo“ („Return of the Hero“, 2018 m.).

„Meilės menas“ („Art of Love: The Story of Michalina Wislocka“, 2017 m.) pasakos lenkų seksologijos pradininkės dr. M.Wislockos gyvenimo istoriją. Užsispyrusios moters išleista knyga „Meilės menas“ įveikė konservatyvius Lenkijos viešosios nuomonės formuotojus ir sulaukė neįtikėtino populiarumo.

Dokumentinis filmas „Peggy Guggenheim: priklausoma nuo meno“ („Peggy Guggenheim: Art Addict“, 2015 m.) supažindins su viena garsiausių šiuolaikinio meno istorijos figūrų, kolekcionavusia ne tik meno kūrinius, bet ir pačius menininkus.

Kiekvienam – pagal pomėgius

Knygų mėgėjams tiesiog privalu išvysti filmą „Knygynas“ („The Bookshop“, 2017 m.), pasakojantį apie trapią moterį, ryžtingai siekiančią įgyvendinti svajonę – apleistame name įkurti knygyną. Jai tenka susidurti su skeptiškais bankininkais, gyventojų provincialumu ir savaip mažo miestelio kultūrinį gyvenimą įsivaizduojančių aukštuomenės narių veidmainyste.

Irano kino mėgėjams jau pažįstamas filmo „Drakonas atvyksta!“ režisierius Mani Haghighi pristatys naują absurdo komediją „Paršas“ („Pig“, 2018 m.), kurioje susipina trilerio, farso ir politinės satyros elementai. „Kaip pakabinti nežemišką paną“ („How to Talk to Girls at Parties“, 2017 m.) pasakoja apie aštuntojo dešimtmečio Londoną, pankų judėjimą ir ateivius.

Viena laukiamiausių vasaros premjerų – naujas režisieriaus Guso Van Santo darbas „Nesijaudink, jis toli nenueis“ („Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot“, 2018 m.) – šiltas ir šmaikštus pasakojimas, paremtas karikatūristo Johno Callahano memuarais. Patekęs į avariją ir paralyžiuotas, nuo alkoholizmo kenčiantis Johnas pamažu atranda gydomąją meno galią.

Besidominčių „mindfulness“ judėjimu „Kine po žvaigždėmis“ laukia filmo „Eime su manimi“ („Walk With Me“, 2017 m.) seansas. Pasakojimas, įgarsintas Benedicto Cumberbatcho, visus skubančius, nespėjančius ir jau pamiršusius, ką reiškia „būti čia ir dabar“, pakvies stabtelėti, atsikvėpti ir prisiminti tai, kas gyvenime svarbiausia.

„Kiną po žvaigždėmis“ sunku įsivaizduoti be nemirtingos klasikos seansų. Rafinuoto, nerūpestingo ir prašmatnaus gyvenimo simboliu tapęs „Saldus gyvenimas“ („La dolce vita“, 1960 m.) pakvies iš naujo atrasti Federico Fellini filmų pasaulį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.