Klezmerių muzikos festivalis pasakos šimtmečio istorijas

Rugsėjo 16 – 19 d. Šiauliuose, Vilniuje ir Joniškyje septintąjį kartą vyks Klezmerių muzikos festivalio renginiai. Šiais metais festivalis skiriamas atkurtos Lietuvos šimtmečiui, todėl programoje muzika ties tiltus tarp praeities ir dabarties.

 V.Ganelinas.<br> Rengėjų nuotr.
 V.Ganelinas.<br> Rengėjų nuotr.
 A.Šenderovas.<br> R.Neverbicko nuotr.
 A.Šenderovas.<br> R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 14, 2018, 12:14 PM

Klezmerių muzikos festivalis – tai analogų Baltijos šalyse neturintis tęstinis renginys, atskleidžiantis žydų kultūros įvairovę, skatinantis tarpdiscipliniškumą, pristatantis kūrinius, dedikuotus žymiems litvakams menininkams. Vienas iš festivalio tikslų – aplankyti Lietuvos miestelius, kuriuose kadaise gausiai gyventa žydų, o dabar retai girdimi litvakų kultūros atgarsiai, aukštos meninės vertės žydų muzikos koncertai.

Šį rudenį Klezmerių muzikos festivalis vėl peržengs vienos meno srities ribas ir susies muziką, istoriją, paveldą, asmenybes, literatūrą, teatrą. Tai daugelio metų partnerystės su įvairių sričių menininkais rezultatas.

Festivalis pristatys ir papasakos svarbias Lietuvos kultūros šimtmečio istorijas.

Vienintelis Lietuvoje žydų šokių ir dainų ansamblis „Fajerlech“, įkurtas 1969 m. ir užauginęs ne vieną kartą, puoselėjantis jidiš dainą, šokį ir teatrą, sėkmingai egzistuoja iki šiol. Kito tokio buvusios Sovietų sąjungos teritorijoje nebuvo. Festivalyje skambės dar negirdėtos istorijos apie šio ansamblio įkūrimą ir išgyvenimą, apie šią ugnelę perėmusius aplinkinių šalių žydų muzikos kolektyvus.

Renginyje dalyvaus „Fajerlech“ įkūrėjo Jakovo Magido mokinys, pasaulyje pripažintas dainininkas Karlstenas Troike ir džiazo pianistas, ilgametis J.Magido scenos partneris Artūras Anusauskas. Renginį ves žydų teatro aktorius ir konferansje Calikas Frankas.

Koncertas-susitikimas „Dvi šimtmečio legendos” bus skirtas Lietuvos kultūrai itin svarbioms asmenybėms – Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatams Anatolijui Šenderovui ir Viačeslavui Ganelinui. Abu kūrėjai yra pripažinti Lietuvoje, Izraelyje ir visame pasaulyje. Šiame koncerte menininkai susitiks kaip kamerinės muzikos kūrėjai ir po dviejų dalių programos bendraus su klausytojais.

A.Šenderovas yra vienas žymiausių šiuolaikinių Lietuvos kompozitorių. Jo muzika skamba visuose žemynuose. Emocingoje, raiškioje A.Šenderovo kūryboje ryškūs žydiški motyvai.

Pianistas, kompozitorius, džiazo grupių lyderis V.Ganelinas šiuo metu profesoriauja Jeruzalės S.Rubino šokio ir muzikos akademijoje, yra Meksikos universiteto filosofijos garbės daktaras. Pasaulinės šlovės jis pasiekė gyvendamas Lietuvoje kaip legendinio džiazo trio lyderis bei talentingas kompozitorius.

V.Ganelino kūryba žavi įvairove. Jis – muzikos kino filmamas ir teatro spektakliams, miuziklų, baletų, operų, simfoninių ir kamerinių opusų autorius.

Koncerte dalyvaus Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatas fortepijoninis trio „FortVio“ ir kvartetas „RELA(X)“.

VII Klezmerių muzikos festivalio programa:

Rugsėjo 16 d. 16 val. Šiaulių koncertų salėje „Saulė“ ir rugsėjo 17 d. 18.30 val.Vilniuje, Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre – „Dvi šimtmečio legendos“. Dalyvauja Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai A.Šenderovas ir V.Ganelinas, fortepijoninis trio „FortVio“ ir kvartetas „RELA(X)“.

Rugsėjo 18 d. 17 val. Joniškio Baltojoje sinagogoje ir rugsėjo 19 d. 18.30 val. Vilniuje, Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre – „Lietuvos šimtmečio legenda”. Vakaras, skirta žydų šokių ir dainų ansamblis „Fajerlech“. Dalyvauja „Fajerlech“ įkūrėjo J.Magido mokinys dainininkas K.Troike, renginio vedėjas – žydų teatro aktorius C. Frankas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.