Kražių fenomenas: mažų miestelių viltis - poilsio ir kultūros židiniai

„Maži miesteliai arba sunyks, arba ras labai konkrečią savo misiją žmonėms“, - teigė Kražių M.K. Sarbievijaus kultūros centro direktorė, Kražių festivalio vadovė Lina Mikalajūnaitė.

 Kražių festivalio vadovė L.Mikalajūnaitė.
 Kražių festivalio vadovė L.Mikalajūnaitė.
 Kražių festivalio akimirka.
 Kražių festivalio akimirka.
 Buvusi Kražių jėzuitų kolegija.
 Buvusi Kražių jėzuitų kolegija.
 Buvusi Kražių jėzuitų kolegija.
 Buvusi Kražių jėzuitų kolegija.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-08-14 15:09

Daug kam sunku patikėti, bet į mažą Žemaitijos miestelį Kražių festivalio ir Šv. Roko atlaidų savaitgalį susirenka per dešimt tūkstančių žmonių. Su L. Mikalajūnaite kalbėjomės apie Kražių fenomeną ir ateitį.

- Kražiuose dirbate daugiau nei dešimtmetį, esate jaunas žmogus. Ar teiginys apie mažų miestelių sunykimą ne per drąsus?

- Nereikia būti dideliam ekspertui, kad labai aiškiai suprastum – vienintelis kelias mažiems miesteliams yra labai aiški funkcija paprastam žmogui. Jei šimto kilometrų spinduliu gyvenantys ir dirbantys žmonės čia atras aukščiausio lygio kultūros, kokybiško poilsio židinį, mes išliksime. Jei čia kursis sodybos, vasaros rezidencijos, turime šansų. Kitu atveju perspektyvos labai niūrios.

Pati esu iš Kelmės, po studijų stebėjau galimybes ir tapau Kražių kultūros centro direktore. Kai atėjau dirbti į Kražius, kultūros centras glaudėsi apleisto darželio patalpose šalia gimnazijos.

Buvusios jėzuitų kolegijos pastatų rekonstrukcija tuomet buvo tik svajonė, kurios siekėme. Dabar pati gyvenu Kražiuose, čia sukūriau šeimą, auginu sūnų. Tokių kaip mes yra šiek tiek, bet nepakanka. Turime ieškoti būdų ir formų, kaip pritraukti pasiturinčius žmones į regioną. Viena iš formų – Kražių festivalis.

- Kuo ypatingas Kražių festivalis?

- Mes nekonkuruojame su Tytuvėnais ir Pažaisliu, kurie pristato aukščiausio lygio Lietuvos ir pasaulio atlikėjus išlavintam skoniui. Mūsų niša – kultūra paprastam žmogui. Atsimenu, kaip prieš dešimtmetį pratinome klausytojus prie operos ar klasikinės muzikos koncertų.

Pradžioje į juos susirinkdavo labai nedaug žiūrovų, turėdavome į programą įtraukti kokį nors labai populiarų atlikėją. Dabar gi klausytojai renkasi klausyti klasikos, ir pabandyk pakviesti kokį Radži, - pyks. Išauginom savo žiūrovą ir stengiamės jį išlaikyti.

Pati festivalio auditorija labai įvairi. Aš džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad festivalis tapo gražia bendruomenės tradicija grįžti namo, sugrįžti į Kražius. Atsivežti čia draugus, pažįstamus. Čia suvažiuoja Kelmės, Šiaulių krašto žmonės, sulaukiam svečių iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos.

- Kuo įdomi šių metų programa?

- Miestelis pasitinka 765 metų jubiliejų. Kražiai paskelbti kultūros sostine. Negalime pasigirti įspūdingais renginių biudžetais, jie tikrai kuklūs, tačiau išdrįsome parašyti visiems, kurie per dešimtmetį yra koncertavę Kražiuose. Didžiuojuosi, jog šiemet turėsime įspūdingą Kražių festivalio žvaigždžių koncertą, kuriame populiariausius kūrinius atliks žinomiausi šalies atlikėjai.

- Festivalio renginius pradės netikėtas pokalbių formatas. Kaip kilo tokia mintis?

- Įprastai festivalio baigiamuosius renginius pradėdavo jaunimo teatro stovyklos metu sukurtas spektaklis. Nerežisuotų pokalbių formatas vis labiau populiarėja miestuose, žmonės noriai leidžia laisvalaikį klausydami diskusijų aktualiomis temomis.

Pats žinomiausias formatas šiuo metu yra „Kitokie pasikalbėjimai“. Aš džiaugiuosi, kad pavyko prikalbinti Justiną Jankevičių atvykti į Kražius. Diskutavome, kas galėtų būti pokalbių svečias.

Nesitikėjome, kad Ministro Pirmininko tarnybos žmonės taip geranoriškai priims mūsų pasiūlymą atvykti į mažą miestelį, bet buvome maloniai nustebinti, nes Saulius Skvenelis sutiko atvažiuoti į Kražius. Mūsų miestelis jau dvi savaites ūžia, tvarkosi aplinką: atvyksta antras žmogus valstybėje. Atrodo, kiek nedaug kartais reikia bendruomenei, tik paprasto dėmesio.

- Kokius savaitgalio renginius pati išskirtumėte?

- Festivalio svečių penktadienį laukia „Kitokie pasikalbėjimai“, ypatinga jaunimo teatro stovyklos premjera ir „Naktinių personų" koncertas. Šeštadienį dieną visi bursis į kraštiečių sambūrį su Zita Kelmickaite, vakare – Kražių festivalio žvaigždžių koncertas ir Saulius Prusaitis su grupe. Sekmadienį – Šv. Roko atlaidų diena. Prašysime Dievo pagalbos ir užtarimo sergantiems. Po Šv. Mišių visų laukia Deivio ir Renatos Norvilų koncertas.

- Tradiciškai Kražiuose apsilankys tūkstančiai žmonių. Kaip paaiškinti tokio populiarumo fenomeną?

- Mano draugai iš Vilniaus visada sako: Kražiai traukia. Dar sako, kad tai ypatingos charizmos, atmosferos miestelis, to neįmanoma pajusti niekur kitur. Aš linkusi jais tikėti. Kražių fenomeną jie pozityviai vadina Kražlige, - kai atvyksti ir žinai, kad visada čia grįši.

Man atrodo, kad mūsų miestelio stiprybė yra bendruomenė. Visus renginius mes organizuojame kartu su gimnazija, parapija ir seniūnija. Mums padeda Kelmės rajono meras, kuris yra buvęs Kražių seniūnas ir dabar gyvena Kražiuose. Daug padeda vietos ūkininkai, patys kražiškiai. Aš nuoširdžiai kviečiu visus atvažiuoti ir pajusti tą ypatingą, iš didingos istorijos kylančią Kražių dvasią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.