„Purpuriniame vakare“ – partizanų dainos, svečiai iš Sakartvelo, diskusija su V. Landsbergiu

Anykščiuose vakar suskambusios jaunųjų bardų dainos pradėjo tradicinį, jau 11 kartą rengiamą, nacionalinį bardų festivalį „Purpurinis vakaras“. Dainuvos slėnyje ir kitose Anykščių vietose jis truks dar dvi dienas.

A.Smilgevičiūtė ir R.Radzevičius festivalyje atliks laisvės kovotojų dainas.<br>M.Ežerskio nuotr.
A.Smilgevičiūtė ir R.Radzevičius festivalyje atliks laisvės kovotojų dainas.<br>M.Ežerskio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2018, 11:24 PM

Gyvos muzikos, geros poezijos ir romantiškų vakarų gerbėjai šiais metais Anykščiuose galės sutikti retai kur matomų kūrėjų – tapytoją Nomedą Saukienę, poetę Dalią Saukaitytę, profesorių Vytautą Landsbergį, aktorę Jūratę Onaitytę.

Bardų muziką atliks Tbilisio valstybinio operos ir baleto teatro solistai, laisvės kovotojų dainas – jas į albumą „Broliai“ surinkę Aistė Smilgevičiūtė ir Rokas Radzevičius, savo kūrinius – daugybė muzikantų, kuriems šis festivalis yra būdas iš širdies kalbėti į širdį.

Dar sykį minės šimtmetį

Šiais metais „Purpurinio vakaro“ rengėjai festivalį skiria Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui.

„Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis – įspūdinga šventė.

Kad ir kiek šiai progai renginių būtų skirta, kiekvieną kartą turime prisiminti, kad be šito šimto metų šiandien negalėtume dainuoti lietuviškai, skaityti lietuviškų knygų ir dalytis savo nuostabiomis literatūrinėmis istorijomis Anykščiuose“, – sakė vienas festivalio „Purpurinis vakaras“ rengėjų, „Bardai LT“ direktorius Benas Jakštas.

Renginiai – iki vidurnakčio

Penktadienį festivalio dalyviai kviečiami į Anykščių menų inkubatorių, kur bus atidaryta Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui skirta tapytojos Vijos Tarabildienės akvarelės darbų paroda „Atmintis“.

Ilgai lauktas susitikimas vyks L. ir S.Didžiulių viešojoje bibliotekoje. Retai viešumoje matoma poetė D.Saukaitytė pristatys savo kūrybos rinktinę „Purpurinis vakaras“.

Didysis koncertas Dainuvos slėnyje, kurį ves aktorius Andrius Bialobžeskis, skleis užburiančią energiją – „Kamanių šilelis“, „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, „Arbata“, „Kūjeliai“, Andrius Kaniava su grupe bei įspūdingi svečiai iš Tbilisio valstybinio operos ir baleto teatro. Lietuvą šie vyrai itin mėgsta.

„Jei tektų rinktis, ar koncertuoti Lietuvoje, ar kitoje šalyje, nesuabejoję pasirinktume Lietuvą. Pas jus jaučiamės kaip niekur kitur gerai. Jūs, lietuviai, kartvelus priimate nuoširdžiai, nebijote mums atverti pačių širdies gelmių“, – sakė vienas iš grupės atlikėjų Vano Galuašvilis.

Koncertui pasibaigus Anykščių koplyčioje skambės vidurnakčio poezija – aktorė J.Onaitytė skaitys Antano Maceinos-Jasmanto poeziją.

Diskutuos apie laisvę

Trečioji festivalio diena prasidės pokalbiais apie kūrybą ir laisvę. Anykščių kultūros centro didžiojoje salėje pirmąjį atkurtos Lietuvos valstybės vadovą, profesorių V.Landsbergį kalbins TV laidos „Dviračio žinios“ kūrėjas Haroldas Mackevičius.

Vėliau Kultūros centro kino salėje bus rodomas režisieriaus Sauliaus Baradinsko ir komiko bei prodiuserio Olego Šurajevo kino filmas „Grąžinti nepriklausomybę“. Po filmo kūrybinė grupė žiūrovus pakvies į diskusiją.

Festivalis baigsis unikaliu muzikos, šviesos ir vaizdo spektakliu „Broliai“, kurį sukūrė dainininkė A.Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“.

Nuo pat „Brolių“ pasirodymo spektaklį lydi sėkmė ir žiūrovų meilė.

Galima sakyti, kad jis tapo nematerialiu paminklu visam Lietuvos partizanų judėjimui. A.Smilgevičiūtei ir „Skylei“ talkins vokalinė vyrų grupė. 

Turi daugybę gerbėjų

Turtinga muzikinė ir kultūrinė festivalio „Purpurinis vakaras“ programa Anykščiuose suburia tūkstančius muzikos, meno ir literatūros gerbėjų.

Pernai festivalį aplankė daugiau nei penki tūkstančiai žmonių.

Festivalio dienomis jau tapo įprasta įsikurti Dainuvos slėnyje palapinėse šalia upės, atvykti su šeimomis ir į koncertus atsivesti augintinius.

Šimtmečio festivalis „Purpurinis vakaras“. Rugpjūčio 17, 18 d. Anykščių Dainuvos slėnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.