Botanikos sode – nemokamas „Nepatogaus kino“ seansas po atviru dangumi

Išlydėdamas vasarą, rugpjūčio 30 dieną, žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ kviečia į nemokamą aplinkosaugai skirtą renginį VU Botanikos sodo Vingio skyriuje. Autentiškoje parko dalyje vyks ekskursija, dirbtuvės ir bus rodoma Kolumbijoje filmuota dokumentika „Mąstantys kalnu“ fiksuojanti vietinės genties kovą bandant išsaugoti kalnyno gamtą ir unikalią kultūrą. 

Kadras iš filmo „Mąstantys kalnu“.
Kadras iš filmo „Mąstantys kalnu“.
Kadras iš filmo „Mąstantys kalnu“.
Kadras iš filmo „Mąstantys kalnu“.
Kadras iš filmo „Mąstantys kalnu“.
Kadras iš filmo „Mąstantys kalnu“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 22, 2018, 5:25 PM

Aplinkos apsaugos klausimai aktualūs ne tik atokiose pasaulio vietovėse gyvenančioms bendruomenėms, bet ir miestiečiams. Festivalio organizatoriai renginiu siekia atkreipti dėmesį į miestui svarbias žaliąsiais erdves ir kiekvieno gyventojo indėlį jas saugojant.

Prieš filmo seansą renginio dalyviai kviečiami į sudalyvauti ekskursijoje po botanikos sodą ir kūrybinėse dirbtuvėse. Ekskursija supažindins su vietovės istorija, šimtmetį minėsiančio sodo įkūrėjais ir išskirtine augalų ekspozicija. Norint paskatinti visuomenę galvoti apie nenaudojamų daiktų perdirbimą Žaliąją festivalio filmų programą remiančios organizacijos „Žaliasis taškas“ komanda praves dirbtuvės. 

Užsiėmimo metu iš nebenešiojamų marškinėlių bus galima pasidaryti daugkartinio naudojimo krepšius. Botanikos sode taip pat įsikurs interaktyvi „Žaliojo taško“ palapinė, kurioje renginio dalyviai turės galimybę daugiau sužinoti apie astakingą vartojimą, atliekų prevenciją ir rūšiavimo naudą.

Nusileidus saulei renginio svečiai išvys vieną iš Žaliosios festivalio programos filmų – dokumentiką „Mąstantys kalnu“ (Thinking Like a Mountain, rež. Alexander Hick). Filmas nukels į Sierra Nevada de Santa Marta kalnyną Kolumbijoje, kuris yra arčiausiai jūros išsidėsčiusi kalnų teritorija pasaulyje.

Čia gyvena keturios gentys: Kugua, Wiwa, Arzari ir Arhuaco. Paskutiniais dešimtmečiais sudėtingus išbandymus išgyvenanti Arhuaco gentis tapo dokumentinio filmo dėmesio centru. Ginkluoti konfliktai, besiplečianti uolienų kasybos industrija ir klimato kaita kelia didžiulę grėsmę genties tradicinio gyvenimo, gimtųjų vietovių ir harmoningo santykio su gamta išsaugojimui. Broliai režisieriai Alexanderis ir Immanuelis Hickai dokumentika perteikia kalnyno grožį ir už jį kovojančių žmonių atsidavimą. Kvapą gniaužiančius vaizdus ir genties kasdienybę lydi autentiškos vietinių gyventojų kuriamos muzikos interpretacija. 

Filmo „Mąstantys kalnu“ anonsas: 

Botanikos sodo durys rugpjūčio 30 dieną, ketvirtadienį, bus atviros nuo 18 valandos. Ekskursija po botanikos sodą, kurią ves Vingio skyriaus vedėja Regina Juodkaitė, ir organizacijos „Žaliasis taškas“ dirbtuvės vyks nuo 18:30 iki 19:30. Kino seanso pradžia 20 valandą. 

Norintys dalyvauti ekskursijoje kviečiami registruotis iš anksto čia.

Aplinkosaugos aktualijas pristatanti Žalioji festivalio filmų programa kartu su kitomis tradicinėmis ir specialiosiomis programomis žiūrovus šiais metais kvies kiek anksčiau nei įprasta. Tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ vyks spalio 4 – 14 dienomis Vilniuje, o iki spalio 28 dienos keliaus po vienuolika Lietuvos miestų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.