Kaune jaunuoliai pagaliau gali gauti tai, ko nori patys, o ne ką perša kiti

Rugsėjį atidaryta 14–29 metų jaunuoliams skirta neformali laisvalaikio erdvė jau skaičiuoja pirmuosius veiklos rezultatus. Per mėnesį į šiuolaikiškai įrengtas patalpas Žemuosiuose Šančiuose užsuko beveik pusantro šimto jaunųjų lankytojų.

Atvira jaunimo erdvė veikia kiekvieną dieną nuo 8 iki 20 valandos.
Atvira jaunimo erdvė veikia kiekvieną dieną nuo 8 iki 20 valandos.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 15, 2018, 12:24 PM

Kauno savivaldybė pranešė, kad daugiau kaip trečdalis jų susidomėjo edukacine veikla, o kiti čia tiesiog leidžia laisvalaikį.

„Labai daug vaikų ir jaunų žmonių po pamokų popietes bei vakarus leidžia nieko neveikdami. Norime parodyti, kad yra kur kas įdomesnės, turiningos veiklos ir smagesnio laisvalaikio nei tiesiog buvimas gatvėje.

Parengėme tikrai daug ir įvairios veiklos, o jų pasirinkimą toliau plečiame reaguodami į jaunuolių poreikius, tiesiogiai tardamiesi su jais. Tiems, kuriems mokslai ar pramogos rūpi mažiau, teikiame konsultacijas, padedame ieškant darbo“, – pasakojo Kauno suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centro direktorius Tomas Lagūnavičius.

Veikla – įvairiausia

Naujosiose erdvėse vietos ir veiklos randa visi apsilankiusieji. Jau per pirmąjį mėnesį lankytojų srautas čia pasiskirstė daugmaž perpus, mat čia durys atviros ne tik Suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centro auklėtiniams, bet ir visiems tokio amžiaus kauniečiams.

Dalis jų čia laiką leidžia pasyviai, žiūrėdami savo pasirinktus filmus, klausydamiesi muzikos, žaisdami kompiuterinius ar stalo žaidimus, bendraudami tarpusavyje ar tiesiog naršydami internete. Kiti, dalyvaudami specialiai parengtų akademijų programose, gali išmokti anglų, vokiečių ar rusų kalbų, lankyti breiko, kapueiros ar linijinių šokių, pilateso treniruotes.

Greta vyksta ir viešojo kalbėjimo, finansinio raštingumo bei verslumo, grafinio dizaino, kompiuterinio projektavimo „AutoCAD“ aplinkoje, fotografijos bei kitokie mokymai. Taip pat rengiamos gitaros, dailės pamokos.

Lavina ir skatina verslumą

„Vienas pagrindinių tikslų bei iššūkių šiandien yra tobulinti veiklą ir prisiderinti prie narių poreikių, kad ši erdvė jiems išties būtų įdomi, patraukli. Pradinėje projekto stadijoje daug dėmesio skiriame viešinimui, kad žinia apie mus sklistų kuo plačiau – komunikuojame tiek dalydami skrajutes ir dalyvaudami jaunimo renginiuose, tiek ir feisbuko paskyroje „Atvira jaunimo erdvė Kaune“.

Lygiai taip pat svarbu, kad lankytojams būtų jauku, tad čia davėme laisvę pasireikšti jiems patiems duodami aerozolinių dažų flakonėlius ir leisdami grafičiais apipavidalinti patalpų sienas“, – pasakojo žinomas psichologas T.Lagūnavičius.

Siekdami lavinti ir skatinti verslumą ir pratinti lankytojus prie vidaus taisyklių, atviros jaunimo erdvės koordinatoriai pasiūlė projektą „Taupyk“, kai visa tuščia vaisvandenių tara bus kaupiama ir priduodama į taromatus. Taip skatinama palaikyti švarą patalpose, o už gautas lėšas planuojama organizuoti vaisių vakarėlius.

Išrinko aktyviausią narį

„Ši erdvė yra tai, ko Kaune ilgą laiką trūko. Pagaliau jauni žmonės gali gauti tai, ko nori patys, o ne ką perša kiti. Džiugina ir tai, kad šio darbo ėmėsi tikri profesionalai, turintys patirties dirbti su jaunimu. Tikiu, kad ilgainiui tai nebebus unikalus reiškinys ir tokių vietų mieste daugės“, – sakė Kauno mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė.

Atvira jaunimo erdvė veikia kiekvieną dieną iki 20 valandos, tačiau jos veikla neapsiriboja vien įstaigos buveine. Neseniai surengta mobiliojo darbo su jaunimu savaitė. Jos metu darbuotojai vyko į butus, kuriuose gyvena pertvarkytų Kauno vaikų globos namų auklėtiniai. Jie irgi pakviesti apsilankyti atviroje erdvėje ar įsitraukti į vykstančių akademijų veiklą. Taip pat pristatytos kitos Kaune veikiančios jaunimo organizacijos, jų rengiami projektai ir turiningo, įdomaus laisvalaikio galimybės.

„Ketvirtąją veiklos savaitę laikome nedideliu tarpiniu finišu, todėl ją vainikavome simboliniu įvertinimu. Išrinkome aktyviausią ir labiausiai savo pagalba išsiskyrusį erdvės narį, kurį apdovanojome marškinėliais su mūsų erdvės simbolika. Sieksime ir toliau išlaikyti tą pagreitį, nes akivaizdu, kad tokios erdvės jaunimui tikrai trūko“, – optimizmo neslėpė T.Lagūnavičius. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.