Instrumentų karalius atsisveikina iki kitų metų

Gegužės 30-ąją prasidėjęs edukacinis vargonų muzikos ciklas „Instrumentų karalius kviečia“ šiemet baigia kelionę po Lietuvą.

 Vargonų edukacinis renginys Panevėžio katedroje.<br> A.Šauklio nuotr.
 Vargonų edukacinis renginys Panevėžio katedroje.<br> A.Šauklio nuotr.
Vargonų edukacinis renginys Akmenės bažnyčioje.<br> J.Vapsvos nuotr.
Vargonų edukacinis renginys Akmenės bažnyčioje.<br> J.Vapsvos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 22, 2018, 1:39 PM

Nacionalinės vargonininkų asociacijos nariai Diana Encienė, Indrė Gerikaitė, Paulius Grigonis, Jurgita Kazakevičiūtė, Vilimas Norkūnas, Gražina Petrauskaitė, Agnė Petruškevičiūtė, dr. Aušra ir Vidas Pinkevičiai, dr. Girėnas Povilionis, Dovilė Savickaitė, Antanas Šauklys, Audra Telksnytė ir dr. Balys Vaitkus  lankėsi Panevėžio Kristaus Karaliaus katedroje, Akmenės šv.Onos, Salako švč.Mergelės Marijos Sopulingosios, Švėkšnos šv.apaštalo Jokūbo ir Leliūnų šv.Juozapo bažnyčiose, kur skaitė paskaitas, rengė meistriškumo pamokas ir koncertavo

Visų šių miestų ir miestelių istorinius vargonus 1906–1935 m. pastatė Karaliaučiaus meistras Bruno Goebelis, kurio dirbtuvių įkūrimo Lietuvoje 120-metį šiemet minime.

Dabartinėje Lietuvos teritorijoje B.Goebelio dirbtuvės įrengė 45 vargonus, iš jų net 18 – Klaipėdos krašto bažnyčioms. Deja, Antrojo pasaulinio karo metais ir sovietmečiu daugelis instrumentų Mažojoje Lietuvoje buvo sugriauti, o iki mūsų dienų B.Goebelio vargonai išliko tik Šilutės, Švėkšnos ir Ropkojų katalikų bažnyčiose. Dar penkiolika šios firmos instrumentų skamba kitose Lietuvos vietovėse.

Tarp vertingiausių Lietuvoje minėtini Švėkšnos, Leliūnų, Alantos, Krekenavos, Salako, Akmenės bažnyčių ir Panevėžio katedros vargonai. Ilgą laiką Naujamiestyje (Panevėžio r.) stovėję didžiausi Lietuvoje išlikę B.Goebelio vargonai (2 manualai ir pedalai, 34 registrai, pagaminti 1913 m.) sudegė per bažnyčios gaisrą 2007 m.

Įprasta, kad vargonai stovi klausytojams ir maldininkams už nugarų, kažkur aukštai, balkone, tarsi nematomi. Tačiau ciklo „Instrumentų karalius kviečia“ dalyviai iš Šilutės, Utenos, Visagino Č.Sasnausko ir Zarasų meno mokyklų, Naujosios Akmenės ir Ventos muzikos mokyklų, Akmenės, Panevėžio K.Paltaroko ir Švėkšnos „Saulės“ gimnazijų, Utenos Vyturių progimnazijos, Salako pagrindinės mokyklos ir Utenos vaikų lopšelio darželio „Šaltinėlis“ turėjo galimybę pabūti vargonų balkone ir ten iš arti susipažinti su šiuo galingu instrumentu.

Ciklo lektoriai jiems išpasakojo ne vieną įdomybę iš tūkstantmetės vargonų istorijos, aiškino, kaip valdomas sudėtingas mechanizmas, iš kokių medžiagų gali būti gaminami ir kokio milžiniško aukščio būna didžiausi ar vos įžiūrimi nykštukiniai vargonų vamzdžiai. Puikią nuotaiką ir ilgai išliekančius įspūdžius garantavo galimybė patiems vaikams savomis rankomis ir kojomis pagroti vargonais!

Vaikai, tėvai ir mokytojai susižavėję klausėsi daugybės įspūdingų B.Goebelio istorinių vargonų registrų, kuriuos profesionalūs vargonininkai subtiliomis kombinacijomis parinko įvairiems Johanno Sebastiano Bacho, Wolfgango Amadeaus Mozarto, Felixo Mendelssohno, Johanneso Brahmso, Cesaro Francko, Juozo Naujalio, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio ir kitų kompozitorių kūriniams bei vargoninėms improvizacijoms.

Spalio 24-ąją Panevėžio Kristaus Karaliaus katedroje įvyks paskutinis šių metų ciklo renginys. Vargonuos Audra Telksnytė, o meistriškumo pamokas Panevėžio Vytauto Mikalausko menų gimnazijos moksleiviams ves Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos mokytoja-ekspertė Vida Prekerytė. Pradžia – 15 val. 30 min.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.