Kasmet pildyti Valdovų rūmų muziejaus rinkinius – profesoriaus K. P. Žygo tradicija

Aštuonios muziejinės vertybės. Tiek dovanų ką tik pasiekė Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų rinkinius iš Jungtinių Amerikos Valstijų.

Itin vertingi prof. K.P.Žygo Valdovų rūmams padovanoti du XV a. antrosios pusės–XVI a. antifonalai.
Itin vertingi prof. K.P.Žygo Valdovų rūmams padovanoti du XV a. antrosios pusės–XVI a. antifonalai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-26 13:44

Žinomas lietuvių išeivijos kultūrininkas, Lietuvos garbės konsulas Arizonos valstijoje, vienas Valdovų rūmų paramos fondo steigėjų ir Valdovų rūmų atkūrimo konsultantų, Arizonos valstybinio universiteto architektūros istorijos profesorius Kęstutis Paulius Žygas tęsia kasmetę tradiciją gausinti muziejaus, o ir visos Lietuvos rinkinius.

Nuo 2010 m. mecenatas muziejui iš viso jau padovanojo net 83 eksponatus.

„Užaugau aplinkoje, kurioje netrūko kolekcininkų ir dailininkų. Po Antrojo pasaulinio karo išeivijos inteligentai jautė pareigą kaupti ir saugoti lituanistiką, kuri buvo suprantama plačiausia prasme“, – sakė profesorius K.P.Žygas.

Per aštuonerius metus profesorius Valdovų rūmų muziejui yra padovanojęs įvairių grafikos darbų, knygų, laikraščių, monetų ir kt.

Šį kartą į muziejaus vertybių rinkinius perduoti trys XIX a. pradžios prancūzų laikraščių lapų atvartai, trys XIX a. vidurio grafikos darbai iš Aleksandro Viskovatovo leidinių ir du XV a. antros pusės–XVI a. ant pergamento ranka rašyti antifonalai.

Į Valdovų rūmų muziejaus vertybių rinkinius perduoti 1812 m. liepos 15 d. ir gruodžio 15 d. laikraščio „Journal de l’Emire“ ir 1812 m. liepos 23 d. laikraščio „Le Moniteur Universel“ lapų atvartai suteikia žinių apie tuo metu per Lietuvos valstybę ėjusį karo frontą.

Yra žinoma, kad 1812 m. prancūzams ėmus pulti Rusiją Lietuvos teritorijoje didesnių mūšių nevyko, išskyrus mažesnius susidūrimus prie Ukmergės ir Zarasų, mat per šiuos miestus Daugpilio link žygiavo Napoleono I Didžiosios armijos 2-asis maršalo Nicolas Oudinot korpusas.

Kiti trys vertingi eksponatai – XIX a. vidurio grafikos darbai iš A.Viskovatovo leidinių, kuriuose pateikti kariuomenės aprangos ir ginkluotės istoriniai aprašymai. Juose vaizduojami Rusijos imperijos kariuomenės Lietuvos leibgvardijos pulko kariai: puskarininkis, dėvintis uniformą, nešiotą 1817–1825 m., bei muzikantai, dėvintys uniformas, nešiotas 1818–1820 metais.

Dar viename grafikos darbe vaizduojamas panašaus laikotarpio uniformą dėvintis eilinis karys.

Itin vertingi padovanoti du XV a. antrosios pusės–XVI a. antifonalai. Tai katalikų liturginiai giesmynai, kurių atsiradimas sietinas su popiežiaus Grigaliaus I Didžiojo laikais, o terminas susiformavo VIII amžiuje. Manytina, kad šie ant pergamento surašyti giesmynai buvo sukurti Ispanijoje, o juose užfiksuotos paprastai rugsėjo 8-ąją minimos Švč.Mergelės Marijos gimimo šventės giesmės.

Šiuo metu profesoriaus K.P.Žygo dovanotos vertybės saugomos Valdovų rūmų muziejuje. Vėliau, kai eksponatus peržiūrės restauratoriai ir rinkinių saugotojai, duomenys apie juos bus perkelti į Lietuvos integralią muziejų informacinę sistemą (LIMIS), dalis vertybių ras savo vietą nuolatinėse Valdovų rūmų muziejaus ekspozicijose, pavyzdžiui, atspindinčiose muzikinį gyvenimą.

Valdovų rūmų muziejus – ne pirma atminties institucija, kuriai profesorius K. P. Žygas padovanojo muziejinių vertybių. Jo dėmesio, paramos, padovanotų eksponatų yra sulaukęs ir Vytauto Didžiojo universitetas, Lietuvos nacionalinis muziejus, Lietuvių fondas Ilinojuje, Balzeko lietuvių kultūros muziejus Čikagoje, Kento, Pietų Kalifornijos ir Arizonos universitetai (JAV) bei kt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.