Raudondvario dvaro Menų inkubatorius nuskynė prestižinį prizą Kipre

Raudondvario dvaro direktorė iš Kipro grįžo su Afroditės skulptūrėle ir diplomu – prestižiniu Europos kultūrinio turizmo tinklo ECTN ir jo partnerių apdovanojimu. Tai buvo staigmena, kuri suvirpino širdį.

 Raudondvario dvaras.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Raudondvario dvaras.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2018, 9:23 AM

Kipro miesto Pafo konferencijų centro salėje ECTN surengtą tarptautinę konferenciją „Kultūros paveldas – atsakingo ir tvaraus turizmo vertybė“ užbaigė apdovanojimų „Tvaraus kultūrinio turizmo vietovė 2018“ ceremonija.

Tarp 57 finalininkų iš 15 Europos šalių buvo ir viešosios įstaigos „Raudondvario dvaras“ projektas, pristatantis Menų inkubatorių ir jo veiklas. Tačiau, skelbiant nugalėtojus, Raudondvario dvaro nebuvo.

Pirmos, antros, trečios vietų apdovanojimus septyniose kategorijose, kuriose varžėsi ES šalių projektai, atsiėmė Italijos, Nyderlandų, Ispanijos, Belgijos, Portugalijos, Kipro, Graikijos, Kroatijos, Maltos atstovai. Kartą nuskambėjo ir Lietuvos vardas – trečiąją vietą kategorijoje „Istoriniai pastatai, kaimai ir miestai“ pelnė Kėdainiai už Radvilų rūmų sutvarkymą.

O Raudondvario pavadinimas taip ir nebuvo ištartas.

Komisija plojo atsistojusi

„Nusiminėme, – pasakojo Raudondvario dvaro direktorė Snieguolė Navickienė. – Buvo įteiktas paskutinis, devynioliktasis, apdovanojimas, išdalytos statulėlės. Galvojam, na ką, nepasisekė.“

Tačiau tuomet buvo ištrauktas dar vienas vokas ir nuščiuvusioje salėje iškilmingai nuskambėjo: „O dabar – specialus vertinimo komisijos prizas! Šiemet jis atitenka viešajai įstaigai „Raudondvario dvaras“ iš Lietuvos!“

Salė pratrūko ovacijomis, žmonės stojosi ir plojimais bei šypsenomis sveikino S.Navickienę, einančią atsiimti apdovanojimo už Raudondvario dvaro Menų inkubatorių – objektą, kuris, minint Europos kultūros paveldo metus, pelnė ECTN išskirtinį įvertinimą.

57 finalininkai – ES valstybių kultūros paveldo objektai varžėsi kategorijose „Religija ir piligrimystė“, „Pakrantės ir pajūriai“, „Kultūrinis kraštovaizdis“, „Istoriniai pastatai, kaimai ir miestai“, „Pramonės ir karo paveldas“, „Tarptautiniai teminiai produktai“, „Kultūrinių ir kūrybinių industrijų bendradarbiavimas“.

Netilpo į vieną kategoriją

Europos kultūros paveldui skirtos konferencijos ir apdovanojimų ceremonijos tikslas buvo aptarti naujas tendencijas ir iššūkius, pasidalyti patirtimi, kaip, pasitelkus kūrybiškumą ir novatoriškumą, kultūros paveldo objektus paversti modernaus kultūrinio turizmo traukos vietomis, padedančiomis atrasti ir mažiau žinomus ES kampelius.

„Grafų Tiškevičių XIX a. Raudondvaryje pastatyto dvaro žirgyno, tapusio Menų inkubatoriumi, projektą pristatėme kategorijoje „Istoriniai pastatai, kaimai ir miestai“, – pasakojo S.Navickienė. – Bet vertinimo komisija nutarė, kad mūsų projektas – tai ne tik naujam gyvenimui prikeltas pastatas, bet ir objektas, vykdantis, jų vertinimu, labai įdomią, originalią veiklą, todėl jis netelpa nė į vieną kategoriją ir vertas specialaus prizo. Toks komisijos prizas šiame tarptautiniame konkurse būna skiriamas kasmet. Lietuva jį gavo pirmą kartą.“

Profesionalus ir mėgėjų menas

Prestižinis apdovanojimas Europos mastu išgarsino Raudondvario dvaro Menų inkubatoriaus veiklą, prasidėjusią 2015-ųjų spalį. „Vizija buvo moderniai kultūrinei veiklai, visuomenės reikmėms pritaikytas istorinis pastatas, kuriame vyksta profesionalaus ir mėgėjų meno sintezė“, – prisiminė S.Navickienė, kūrusi Menų inkubatoriaus veiklos strategiją.

Menų inkubatoriuje vyksta festivalių „Kaunas Jazz“, „Operetė Kauno pilyje“, Pažaislio muzikos bei Kristupo festivalių koncertai, čia rengia pasirodymus operos solistai, klausytojai yra ploję ne vienai muzikinei premjerai, dramos, šokio ir vokalo spektakliui, bardams.

Vis dažniau galima išvysti ir užsienio atlikėjų iš Čekijos, Argentinos, Žaliojo Kyšulio salų, Portugalijos, Brazilijos, Vokietijos.

Raudondvaryje savo darbus pristato žinomi lietuvių menininkai: skulptoriai Leonas Strioga ir Stasys Žirgulis, fotografijos legenda Antanas Sutkus.

Raudondvario dvaro Menų inkubatorius yra ir neprofesionalaus meno erdvė.

Vien per praėjusius metus buvo surengta per 300 edukacinių renginių, kurie sutraukė apie 10 tūkst. lankytojų, čia buvo surengta per 20 įvairių konferencijų. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.