Džiazo padangėje – geros ir liūdnos naujienos

Lietuvos džiazo meistrai įsiliejo į Euroradijo džiazo orkestrą, kurio ištakos siekia dar 1965-uosius. Iki šiol Europos transliuotojų sąjungai (EBU) priklausančios šalys siunčia po vieną muzikantą į kasmečius šio jungtinio kolektyvo džiazo turus. Šią savaitę Europos džiazo bigbendas repetavo Latvijoje ir ką tik surengė koncertus Jūrmalos „Dzintari“ bei Cesio koncertų salėse.

 D.Pulauskas<br> V.Suslavičiaus nuotr.
 D.Pulauskas<br> V.Suslavičiaus nuotr.
 J.Jasinskis.<br> V.Suslavičiaus nuotr.
 J.Jasinskis.<br> V.Suslavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-11-11 13:10, atnaujinta 2018-11-13 13:00

Lietuvai projekte atstovavo ne tik jaunas trombono virtuozas Jievaras Jasinskis (bigbendo nariai negali būti vyresni nei 30-ties metų), bet ir klavišininkas Dainius Pulauskas, pakviestas padirbėti su jaunimu kaip kompozitorius.

Mat renginio šeimininkais tapę latviai su šiemečiu jo meno vadovu Mariu Briežkalniu priešakyje sumanė tradiciniame bigbendo ture pristatyti lietuvio, latvio (Karlio Vanago) bei estės (Kirke Karja) šia proga sukurtas kompozicijas, surepetuotas pačių autorių, taip pažymint Baltijos valstybių šimtmečius.

„Nušlifuoti per dvi repeticijas beveik pusvalandžio Siuitą su muzikantais iš 14-kos šalių, kurie niekada negrojo kartu, atrodė nelengva užduotis. Todėl stengiausi rašyti muziką kuo aiškiau ir suprantamiau. Tačiau susibūrė stiprūs atlikėjai. Programa išėjo labai spalvinga.

Tuo galės visi įsitikinti lapkričio 30-ąją, kai mūsų koncertą transliuos Euroradijas. Jame skambės ir bendras visų trijų autorių kūrinys, kuriame mes galėjome pasireikšti ir kaip atlikėjai“, – pasakojo D.Pulauskas.

Jubiliejinių metų proga kaimynai ne kartą išdidžiai mosavo džiazo vėliava, o D.Pulauskas kartu su jais dalyvavo tuose projektuose. Pavyzdžiui „Baltic Jazz Trio“, kuriame Dainius groja su estų kontrabosininku Toivo Untu bei latvių būgnininku M.Briežkalniu, šimtmečiams dedikavo savo pasirodymą garsiajame Otavos džiazo festivalyje Kanadoje, kur atliko Baltijos muzikos programą.

Deja, D.Pulauskui teko vykti į Kanadą savo lėšomis, nes Lietuvoje šis renginys buvo išbrauktas iš remiamųjų sąrašo – nepavyko surasti lėšų net vieno žmogaus skrydžiui apmokėti! Oficialus mūsų šalies atstovas nepasirodė ir koncerte, kuriame latvį su estu pasveikino jų šalių ambasadoriai.

Klestintis Latvijos radijo bigbendas Baltijos valstybių šimtmečio proga pristatė tarptautinį džiazo projektą visose trijose Baltijos šalyse. Per jo koncertą Vilniuje daugelis prisiminė liūdną LRT bigbendo likimą, kai iš 30 jo žmonių dirbti buvo palikti tik penki, daug metų reiškęsi muzikos projektuose kaip D.Pulausko grupė.

Tačiau naujoji LRT valdžia žengė dar toliau – bedarbiais pavertė ir šiuos mohikanus, daug prisidėjusius prie valstybinės televizijos muzikos projektų išskirtinės kokybės.

Likimo ironija, lietuviško džiazo ambasadoriai pasaulyje pasmerkti drebėti, kad vietoje jų, puikiai išmanančių savo darbą, buvę darbdaviai nepradėtų samdyti projektams mažiau patyrusių, bet pigesnių muzikantų. Ir, žinoma, dėl studijos, kurioje galbūt leista pasilikti tik laikinai. Čia džiazo grandai repetuoja, laiko instrumentus – vien D.Pulauskas aštuonis!

Jų ateities scenarijai gali būti patys įvairiausi, bet negi ši kompanija verta tokios nežinios?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.