Žvilgsnis į pasaulį „Nuo aukštų dainos bokštų“ – su P. Bingeliu ir Kauno valstybiniu choru

LDK Valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje lapkričio 20 d. vyks koncertas-susitikimas „Nuo aukštų dainos bokštų“, skirtas prof. Petro Bingelio 75-mečiui ir Kauno valstybinio choro 50-mečiui. Dalyvaus Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir dirigentas P.Bingelis) ir Beata Andriuškevičienė (fortepijonas). Programoje skambės penkiasdešimt metų choro meninę biografiją kūrę lietuvių ir užsienio autorių kūriniai.

Kauno valstybinio choro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas P.Bingelis.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Kauno valstybinio choro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas P.Bingelis.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
P.Bingelis Kauno valstybiniam chorui vadovauja jau 50 metų.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
P.Bingelis Kauno valstybiniam chorui vadovauja jau 50 metų.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Kauno valstybinio choro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas P.Bingelis<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Kauno valstybinio choro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas P.Bingelis<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Alina Ramanauskienė

Nov 19, 2018, 2:57 PM, atnaujinta Nov 19, 2018, 3:25 PM

Visada žvalus, kupinas energijos, tiesus it styga dirigentas P.Bingelis tvirtu žingsniu eina Laisvės alėja. Norėdamas nepavysi. Atrodo, metrikų klaida, bet ne, tikrai 2018 sausio pradžioje Lietuvos chorvedžių chorvedys sulaukė sidabrinio jubiliejaus.

Gyvenimo ir kūrybos pilnatvės amžius. Jis ypač prasmingas, kai šitiek daug nuveikta: ne sau, ne savo gerovei, o gimtinei, savos žemės kultūrai, kai įtaigiu žvilgsniu ir energingais mostais Lietuvos vardas skelbtas visam pasauliui, o to ypač reikėjo 1990-aisiais, kai visi rankomis susikibę stovėjome vardan tos Lietuvos, o dirigavo jis – P.Bingelis.

Sakysite, per skambu? Per didinga?

Nė kiek. Juk tų – Atgimimo laikų – liudytojai esame, ir mūsų šimtai tūkstančių.

Ir mums giedojo, dainavo Baltijos kelyje galingiausias Kauno valstybinis choras. O priekyje stovėjo maestro. Dažnai kartu su aktoriumi Laimonu Noreika. Prisimenate?

P.Bingelis Kauno valstybinio choro vyriausiasis dirigentas nuo 1969 m. (tuomet muzikui tebuvo 25-eri). Dainų švenčių dirigentas nuo 1970 m. 1993 m. maestro apdovanotas Nacionaline kultūros ir meno premija.

Čia tik kelios žymės kūrybinio gyvenimo partitūroje, kurioje šalia gausybės natų, tempų nuorodų, dinaminių ženklų ir pauzių galima pastebėti ir tokį paprastą žodžių junginį: „Kūrinys Lietuvoje atliktas pirmąjį kartą.“

Taip, būtent maestro mostų vedami pirmąsyk Lietuvoje skambėjo Johanno Sebastiano Bacho, Hectoro Berliozo, Johanneso Brahmso, Gabrielio Fauré, Benjamino Britteno, Sergejaus Rachmaninovo, Pėterio Vasko, Alfredo Schnittke's ir daugybės kitų autorių šedevrai. Ir beveik visi Lietuvos autorių chorinės muzikos opusai. Skambėjo darniai, brandžiai, vokaline prasme nepriekaištingai.

Koncertas-susitikimas „Nuo aukštų dainos bokštų“, skirtas prof. P.Bingelio 75-mečiui ir Kauno valstybinio choro 50-mečiui. Lapkričio 20 d. 18 val. LDK Valdovų rūmų Didžioji renesansinė menė. Į renginį būtina registracija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.