Filharomonijoje – Enrico Dindo ir italų meistrai iš Pavijos

Rudens pabaigai Nacionalinėje filharmonijoje pažirs šiek tiek saulės spindulių iš Italijos. Lapkričio 28 d. sulauksime svečių iš Pavijos – koncertuos italų kamerinės muzikos ansamblis „I Solisti di Pavia“, vadovaujamas violončelininko ir dirigento Enrico Dindo. Skambės įvairių epochų ir stilistikų kompozicijos, jungiančios romantizmo žaismingumą (Gioacchino Rossini) bei svajingumą (Jean Sibelius), argentinietiškojo tango aistrą (Astor Piazzolla), italų dainingumą (Roberto Molinelli) ir šiuolaikinės muzikos racionalumą (Béla Bartók).

Rengėjų nuotr.
Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2018, 2:36 PM

„Manau, kad didžiausias muzikantų džiaugsmas yra muzikuoti kartu ir dalintis meile muzikai per pačią muziką“, – sako Enrico Dindo. Jo įkurtam ir vadovaujamam ansambliui „I Solisti di Pavia“ („Pavijos solistai“) būdingas paslankumas ir universalumas – muzikantai groja ir kaip mažas ansamblis, ir kaip kamerinis orkestras, tai lemia jų atliekamų programų įvairovę, suteikia galimybę pajusti platesnę kamerinės muzikos panoramą. 

Suvokdami šių dienų pulsą, ansamblio atlikėjai pasitelkia ir įvairias medijas, įgyvendina originalų projektą „HaydnDay | HD“, daug dėmesio skiria šiuolaikinei muzikai, jauniems kūrėjams ir edukacijai. Todėl kolektyvo repertuare apstu įvairių kompozitorių muzikos – nuo Antonio Vivaldi iki B. Bartóko, nuo Wolfgango Amadeaus Mozarto iki Dmitrijaus Šostakovičiaus, nuo Franzo Schuberto iki Richardo Strausso, nuo senosios muzikos meistrų iki šiuolaikinių kūrėjų, be to, nemažai dėmesio tenka italų dabarties kompozitorių (tokių kaip Giovanni Sollima, R. Molinelli) kūrybos sklaidai.

Padedamas savo vadovo E. Dindo ansamblis išsiugdė precizišką atlikimo manierą, skoningą griežimo stilių ir subtilų požiūrį į interpretuojamus įvairių epochų kūrinius. Po to, kai 2001 m. rudenį buvo viešai paskelbta, kad „garsusis violončelininkas ir dirigentas Mstislavas Rostropovičius sutiko būti ką tik susikūrusio kamerinio orkestro „I Solisti di Pavia“ garbės prezidentu“, muzikantai iškart pradėjo koncertinę veiklą ir 2002 m. apsilankė Vilniuje. 

Meninė bendrystė ir bendradarbiavimas su legendiniu maestro Rostropovičiumi nebuvo atsitiktinis – ansamblio meno vadovas E. Dindo pelnė I premiją tarptautiniame Mstislavo Rostropovičiaus violončelininkų konkurse Paryžiuje, o apie jo pasirodymą maestro sakė: „Šis talentingas violončelininkas ne tik laimėjo pirmą premiją tarptautiniame konkurse. Jo pasirodymas tapo tikru triumfu. Jis turi nuostabų garsą, prilygstantį itališkam vokalui.“

„I Solisti di Pavia“ garso įrašus leidžia kompanija „Velut Luna“. Pirmoje kompaktinėje plokštelėje orkestras įgrojo Piotro Čaikovskio ir B. Bartóko kūrinius, vėliau pasirodė Nino Rotos, Ottorino Respighi, Giuseppe's Martucci, Giacomo Puccini, D. Šostakovičiaus, Igorio Stravinskio, Jeano Francaix kūrinių įrašai, parengtos kompaktinės plokštelės su svarbiausių šių dienų italų kompozitorių – Carlo Boccadoro, Carlo Galante ir Roberto Molinelli – kūriniais. 

Muzikinis žurnalas „Amadeus“ šio kolektyvo pristatymui 2006 m. paskyrė visą numerį su kompaktine plokštele (su Edvardo Griego, Benjamino Britteno ir Carlo Nielseno kūriniais). 2011 m. kompanijoje „Decca“ ansamblis ir E. Dindo įrašė šešis A. Vivaldi koncertus, 2012 m. – tris Carlo Philippo Emanuelio Bacho koncertus violončelei ir styginiams, o 2013 m. pabaigoje ši garso įrašų kompanija išleido CD „Kapustin & Piazzolla“. 

Lietuvos publikai ansamblis ketina atlikti tokią programą: G. Rossini „Une Larme“, temą ir variacijas (Antonino Eliodoro Sollimos versija), A. Piazzollos „Didįjį tango“ („Le Grand Tango“, E. Dindo versija); R. Molinelli „Dvynių legendas“ violončelei ir styginiams („Twin Legends“); J. Sibeliaus „Romansą in C“ („Romanze in C“), op. 42, ir B. Bartóko „Divertismentą“ („Divertimento“), Sz. 113 BB. 118.

Italų meistrų iš Pavijos ir violončelininko Enrico Dindo koncertai vyks lapkričio 27 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje ir lapkričio 28 d. 19 val. Vilniuje, Nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje. Kviečiame!   

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.