Rotšildų muzikines tradicijas Rivjeroje atgaivina Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO

Vos prieš kelias dienas Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO grįžo iš gastrolių Prancūzijos Rivjeroje, kur surengė du koncertus išskirtiniais vaizdais garsėjančioje Prancūzijos Žydrojoje pakrantėje.

 Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO.<br> Orkestro archyvo nuotr.
 Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO.<br> Orkestro archyvo nuotr.
 Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO.<br> Orkestro archyvo nuotr.
 Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO.<br> Orkestro archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 24, 2018, 10:53 AM, atnaujinta Nov 24, 2018, 11:05 AM

Didžiausiame Prancūzijos pajūrio mieste – Nicoje esančioje garsiojoje Rotšildų viloje NIKO koncertavo jau trečią kartą. Vila, pastatyta 1905-1912m. baronienės Beatrice de Rothschild užsakymu, garsėja visame pasaulyje ne tik savo nuostabaus grožio architektūra, bet ir ją supančiais devyniais sodais, Prancūzijos kultūros ministerijos įteisintais viena svarbiausių ir labiausiai lankytinų Prancūzijos vietų.

Daugelį metų Rotšildų šeima puoselėjo tradiciją suburti aristokratus ir kitus svarbius visuomenės veikėjus į aukščiausio lygio muzikinius vakarus, rengtus šioje viloje, tačiau dėl įvairių priežaščių ši tradicija nutrūko. Dabartiniai vilos valdytojai nusprendė atgaivinti senąją rūmų tradiciją, ir tai padaryti suteikė progą Naujų idėjų kameriniam orkestrui NIKO.

Renesanso stiliaus rūmai stovi kvapą gniaužiančioje vietoje – viename iš Nicos pusiasalių teritorijų, vadinamų Saint – Jean – Cap – Ferrat, kur ją net iš trijų pusių skalauja Viduržemio jūra.„Nuostabus jausmas groti tokio grožio rūmuose, pritraukiančiuose išties išskirtinę, sofistikuotą prancūzų publiką“,- pasakojo ansamblio vadovas Gediminas Gelgotas.

Dar vienas NIKO ansamblio pasirodymas vyko La Ciotat mieste, įspūdingoje XVII amžiaus bažnyčioje, stovinčioje pačioje miesto senamiesčio širdyje, vos keliolika metrų nuo Viduržemio jūros kranto.

Koncetuose NIKO atliko programą, kurią sudarė tiek paties ansamblio įkūrėjo, kompozitoriaus G. Gelgoto, tiek kitų minimalistų Ph. Glass, M. Richter, K. Gundermann kūriniai. Prancūzijos klausytojai NIKO pasitiko itin šiltai: abu koncertai buvo palydėti stovinčiomis ovacijomis. Reportažą apie koncertų Rotšildų viloje seriją transliavo Žydrosios pakrantės televizija – Azur TV.

Šiemet Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO pasirodė ne tik Jo Šventenybės Dalai Lamos vizito Lietuvoje metu ar sausakimšoje Vilniaus Arkikatedros aikštėje Popiežiui Pranciškui, bet ir viename svarbiausių Europos muzikos festivalių – Vokietijos „Usedom Music Festival“, taip atidarydami savo XIII-ąjį koncertų sezoną.

Be šių pasirodymų NIKO vien 2018 metais gastroliavo Rusijoje, Estijoje, Kinijoje, JAV bei kitur, o gruodžio mėnesį ansamblio laukia koncertai Norvegijoje kartu su žymiąja smuiko virtuoze Mari Samuelsen.

Vilniaus publika NIKO koncertu galės pasidžiaugti Naujųjų metų išvakarėse tradiciniame naujametiniame NIKO koncerte Vaidilos teatre Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.