Tarp „Grammy“ nominantų – ir Kauno miesto simfoninio orkestro vardas

Vos prieš keletą dienų buvo paskelbti „Grammy“ nominantai. Tarp jų ir vėl yra Kauno miesto simfoninio orkestro vardas. Prestižiniam apdovanojimui nominuota G.Verdi operos „Rigoletas“ kompaktinė plokštelė, įrašyta Kaune su šviesaus atminimo bičiuliu Dmitrijumi Chvorostovskiu.

 „Rigoleto“ įrašų komanda Kaune.<br> KMSO nuotr.
 „Rigoleto“ įrašų komanda Kaune.<br> KMSO nuotr.
 D.Chvorostovskis Kauno Laisvės alėjoje.<br> KMSO nuotr.
 D.Chvorostovskis Kauno Laisvės alėjoje.<br> KMSO nuotr.
  „Rigoleto“ įrašai Kaune.<br> KMSO nuotr.
  „Rigoleto“ įrašai Kaune.<br> KMSO nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 10, 2018, 4:09 PM

Tai vienas paskutiniųjų garsaus rusų baritono darbų. „Rigoletas“ buvo įrašinėjamas 2016 metais. Be D.Chvorostovskio, įkūnijusio pagrindinį operos herojų, įrašuose dalyvavo Niujorko „Metropolitan Opera“ teatro jaunosios kartos žvaigždė sopranas iš JAV Nadine Sierra, fantastiško balso italų tenoras Francesco Demuro, tarptautinių konkursų laureatė mecosopranas iš Baltarusijos Oksana Volkova, visame pasaulyje koncertuojantis bosas iš Italijos Andrea Mastroni.

Kartu su šiomis žvaigždėmis plokštelėje įsiamžino ir solistai iš Lietuvos: mecosopranas Eglė Šidlauskaitė, baritonas Kostas Smoriginas, bosas Tadas Girininkas, baritonas Andrius Apšega, tenoras Tomas Pavilionis ir bosas Liudas Mikalauskas, įrašuose dalyvavo ir Kauno valstybinio choro vyrų grupė, vadovaujama meno vadovo ir vyriausiojo dirigento Petro Bingelio. Visus kompaktinės plokštelės įrašymo darbus atliko akustinės muzikos garso įrašų kompanijos „Baltic Mobile Recording“ komanda – Aleksandra Kerienė ir Vilius Keras.

Solistams bei chorui įrašų sesijai pasiruošti labai padėjo daug laiko šiam projektui skyrę „Metropolitan Opera“ teatro muzikos administracijos vadovas bei Kauno miesto simfoninio orkestro konsultantas operų ir vokalo projektams Johnas Fisheris bei Maskvos Didžiojo teatro vyriausioji koncertmeisterė Svetlana Jefimova.

Tačiau didžiausias krūvis teko vyriausiajam Kauno miesto simfoninio orkestro dirigentui Konstantinui Orbelianui. Jau tada maestro tikėjo, kad šis daug jėgų pareikalavęs projektas yra išskirtinis įvykis Kauno miestui ir visai Lietuvai, sulauksiantis ir didžiulio atgarsio visame pasaulyje. Ir jis neklydo.

Tai ne vienintelis šio operos albumo įvertinimas. Jis taip pat buvo įtrauktas į 2017 metų geriausių klasikinės muzikos įrašų 25-tuką bei pripažintas geriausiu albumu šių metų Tarptautiniuose profesionaliosios muzikos „BraVo“ apdovanojimuose Rusijoje.

KMSO diskografiją sudaro daugiau nei tuzinas kompaktinių plokštelių, kurios įrašytos ir išleistos bendradarbiaujant su žymiausiais šiandienos balsais: D.Chvorostovskiu (baritonas, Rusija), Lawrence'u Brownlee (tenoras, JAV), Stefanu Secco (tenoras, Italija), Ildaru Abdrazakovu (bosas, Rusija ), Dinara Alijeva (sopranas, Azerbaidžanas), Aleksandru Antonenko (tenoras, Latvija), Džonu Osbornu (tenoras, JAV), Stefanu Costello (tenoras, JAV). Kaune įrašytoskKompaktinės plokštelės ir anksčiau buvo nominuotos „Grammy“ bei „Tarptautiniams klasikinės muzikos apdovanojimams“.

2017 metais KMSO taip pat sulaukė pasaulinio pripažinimo. Kompaktinė plokštelė „A Tribute to Gilbert Duprez“, įrašyta Kaune su visame pasaulyje žinomu „Metropolitan Opera“ solistu, tenoru J.Osbornu buvo pripažinta geriausia 2017 m. lapkričio mėnesio plokštele.

Praėjusiais metais Kaune kartu su Niujorko „Metropolitan Opera“ solistu S.Costello įrašyta ir „Delos Music“ leidybinės kompanijos išleista solinė tenoro kompaktinė plokštelė „A te o cara – Stephen Costello sings bel canto“ amerikiečių pasaulio scenos menams skirto tinklapio „Voix des arts“ pripažinta geriausiu metų vokaliniu albumu.

Visi šie įvertinimai – ne atsitiktinumas. Tai sunkaus ir kryptingo orkestro, vadovaujamo Algimanto Treikausko, darbo vaisius. Pagrindinis šių leidybinių projektų tikslas – garsinti Kauno miesto ir Lietuvos vardą pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.