Ligoninė prie Šv.Pilypo ir Jokūbo bažnyčios: istorijos vingiai ir 50 tūkst. eurų ieškinys

Gruodžio 13 d. Lietuvos nacionaliniame muziejuje Vilniuje architektė Violeta Bruzgelevičiūtė skaitys paskaitą „Ligoninės prie Šv.Pilypo ir Jokūbo bažnyčios istorijos vingiais“. O apie tai, kas pastaruoju metu vyksta šioje teritorijoje, plačiau papasakos visuomenininkė Rasa Kalinauskaitė.

Lukiškių dominikonų ansambliui netrukus sukaks 400 metų.<br> LNM nuotr.
Lukiškių dominikonų ansambliui netrukus sukaks 400 metų.<br> LNM nuotr.
Toks statinys planuotas prie  Šv.Pilypo ir Jokūbo bažnyčios. 
Toks statinys planuotas prie  Šv.Pilypo ir Jokūbo bažnyčios. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-12-12 11:22, atnaujinta 2018-12-12 11:23

Kultūros paveldo centro Urbanizuotų vietovių poskyrio vedėja architektė V.Bruzgelevičiūtė pateiks trumpą Lukiškių priemiesčio istorijos apžvalgą nuo XVI a. iki XIX a. pradžios, aptars viešos Šv.Jokūbo ligoninės įsteigimą ir raidą, atskleis ligoninės ir dominikonų vienuolyno sąsajas nuo XVIII a. iki XXI a. pradžios. Architektė kalbės apie ligoninės svarbą gyventojams, medicinos mokslui, pristatys žymiausius gydytojus, dirbusius Šv.Jokūbo ligoninėje.

Antroje vakaro dalyje pasisakys Lietuvos Respublikos Seimo nario Naglio Puteikio padėjėja-sekretorė ir asociacijos „Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdis“ narė R.Kalinauskaitė, kuriai verslininkai buvo iškėlę 50 tūkst. eurų ieškinį dėl kritiškos nuomonės apie dabartinę paveldo apsaugos sistemą ir projektą, planuotą įgyvendinti prie Lukiškių dominikonų ansamblio su Šv.apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia, bet vėliau patys to ieškinio atsisakė.

R.Kalinauskaitė pasidalys mintimis apie tai, kokius klausimus kelia ši istorija. Ko iš jos galime pasimokyti? Ką ji sako apie mus visus – visuomenininkus, verslininkus, atsakingus valstybės ir savivaldos institucijų tarnautojus? Kodėl Vilnių tenka ginti nuo savęs pačių? Kokios yra urbanistinio karo priežastys? Ką daryti, kad išsaugotume miesto unikalumą? Ar tai įmanoma, jei kalbėsimės tik su bendraminčiais? Kokios sąlygos būtinos, kad miesto ateitį kurtų skirtingai mąstančių žmonių pokalbis, o ne iš jėgos pozicijų nulemtų valdžia ir pinigai?

Ko norėtume palinkėti Lukiškių dominikonų ansambliui jo 400 metų sukakčiai – kurios nemažai iš mūsų dar galime sulaukti, jei skaičiuotume nuo 1642 m., kai Smolensko kaštelionas Jurgis Liutauras Chreptavičius skyrė lėšų bažnyčios ir vienuolyno statybai Lukiškių kapinėse?

Trečiasis naujojo sezono ketvirtadienio kultūros istorijos vakaras  „Ligoninės prie Šv.Pilypo ir Jokūbo bažnyčios istorijos vingiais“. Lapkričio 29 d. 17 val. 30 min. Lietuvos nacionalinio muziejaus salė (Arsenalo g. 3, Vilnius). Bilieto kaina 0,6 euro.

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.