„Amelijos iš Monmartro“ muzikos autoriaus kūrinius pianistas skambins ir žaisliniais fortepijonais

Festivalis „Muzikinės Kalėdos“ koncertų salėje „White Piano Hall“ pradeda 6-ąjį sezoną. Gruodžio 19-ąją skambės ramybės ir romantikos kupina muzikinė dovana „Linkėjimai iš Monmartro“.

Pianistas Š.Meškys melomanus kviečia Kalėdas pasitikti su Y.Tierseno muzika.<br>Š.Mažeikos nuotr.
Pianistas Š.Meškys melomanus kviečia Kalėdas pasitikti su Y.Tierseno muzika.<br>Š.Mažeikos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2018, 11:35 AM

Šiaurietiška ramybė Nidoje, banguojančios Kuršių marios, melancholiška melodija ir nuo molo į tolį žvelgiantis pianistas – taip atrodo debiutinis pianisto Šarūno Meškio ir fotografo bei operatoriaus Šarūno Mažeikos klipas, kuriame pianistas skambino prancūzų kompozitoriaus Yano Tierseno kūrinius Nidos peizažo fone.

Klipas pelnė daugiausia žiuri simpatijų šio kompozitoriaus inicijuotame konkurse „MyEUSA“ – Š.Meškys buvo pripažintas geriausiu konkurso atlikėju.

Svajingais muzikos garsais ir kerinčiais gamtos vaizdais iš paukščio skrydžio melomanus sužavėjęs atlikėjas tęsia pilnas žiūrovų sales surenkančią koncertinę turnė – gruodžio 19 dieną atliks įstabiausius Y.Tierseno kūrinius klavišiniams instrumentams.

Šio kompozitoriaus kūryba geriausiai žinoma iš kino filmų „Amelija iš Monmartro“, „Tabarly“, „Viso gero, Leninai“ ir kt.

Klausytojų laukia ir staigmena: be koncertinio fortepijono, atlikėjas skambins ir dviem žaisliniais – juodu ir baltu – fortepijonais.

Pats Y.Tiersenas naudoja šiuos instrumentus savo kompozicijose greta daugybės kitų – akustinių ir elektrinių fortepijonų bei gitarų, sintezatorių, akordeono, įvairių perkusinių, medinių pučiamųjų instrumentų, varpelių, cimbolų. Anot kompozitoriaus, toks įvairus yra ir gyvenimas, o kuriant muziką galima semtis iš visų įmanomų priemonių aruodo.

Tiesą sakant, Y.Tiersenas net nevadina savęs kompozitoriumi, nes nesiekė klasikinio muzikos išsilavinimo – ragavo jo tik vaikystėje, kai grojo pianinu ir smuiku, kol vieną dieną smuiką sudaužė ir nusipirko elektrinę gitarą.

Šio svajoklio muzika – nei klasika, nei folkas, nei popsas, nei rokas; joje galima rasti visko. Kai kas Y.Tierseną lygina su minimalistų pirmtaku Ericu Satie ir netgi su šio stiliaus korifėjais Philipu Glassu ir Michaelu Nymanu.

Š.Meškys mėgstamiausius šio kompozitoriaus kūrinius suvėrė tarsi į vieną spontanišką improvizaciją. Jis pirmasis gyvuose koncertuose atvėrė lietuvių publikai svajingą ir jaukų Y.Tierseno muzikos pasaulį. Šįkart romantiškos muzikos įkvėptas pianistas atliks fortepijoninį ciklą „Eusa“ ir kompozicijas iš albumo „1994–2003“. 

Koncertas „Linkėjimai iš Monmartro“. Gruodžio 19 d. 19 val. Koncertų salė „White Piano Hall“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.