Naujametės tradicijos įveikė laiko išbandymus - buria ir šiemet

Metus išlydėti ne tik salvėmis, bet ir įsiklausant į save. Tokias galimybes publikai siūlo 4 naujamečius koncertus rengianti Nacionalinė filharmonija.

LKO meno vadovas S.Krylovas Naujuosius metus sutiks su bendraminčiais.<br>D.Matvejevo nuotr.
LKO meno vadovas S.Krylovas Naujuosius metus sutiks su bendraminčiais.<br>D.Matvejevo nuotr.
 Vilniaus kvartetas (iš kairės): A.Šilalė, G.Jakaitis, D.Kuznecovaitė ir A.Vasiliauskas.<br>D.Matvejevo nuotr.
 Vilniaus kvartetas (iš kairės): A.Šilalė, G.Jakaitis, D.Kuznecovaitė ir A.Vasiliauskas.<br>D.Matvejevo nuotr.
 M.Pitrėnas.<br>D.Matvejevo nuotr.
 M.Pitrėnas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 29, 2018, 9:24 AM

Bene ilgiausiai gyvuojanti Filharmonijos naujamečių koncertų tradicija – senuosius palydėti skambant Josepho Haydno „Atsisveikinimo“ simfonijai. Jau beveik 50 metų Lietuvos kamerinis orkestras (LKO) groja legendinį kūrinį viena po kitos gęstant žvakėms Šv.Jonų bažnyčioje.

Ši tradicija bus tęsiama ir šiemet. Šventinis ritualas po šventovės skliautais sukvies klausytojus net du kartus – 18 ir 20 val.

Pristatys jauną talentą

Naujųjų metų išvakarėse LKO koncerto programoje taip pat skambės Johanno Sebastiano Bacho Koncertas obojui, smuikui ir orkestrui c-moll. Solines jo partijas atliks smuikininkas, orkestro meno vadovas Sergejus Krylovas ir jaunas obojininkas Pijus Paškevičius.

Šis šešiolikmetis solistas yra ne vieno tarptautinio konkurso laureatas. Jis koncertavo su Lietuvos, Šv.Kristoforo, Klaipėdos, Kaliningrado filharmonijos kameriniais, Kauno miesto simfoniniu orkestrais, šveicarų ansambliu „Esperanza“, bendradarbiavo su dirigentais Davidu Geringu, Olivier Grangeanu, Juozu Domarku, Robertu Šerveniku, Modestu Barkausku.

LKO šventinę programą puoš J.S.Bacho Penktasis „Branderburgo koncertas“, kuriame galės pasireikšti fleitininkas Giedrius Gelgotas bei klavesinininkė Vaiva Eidukaitytė-Storastienė.

Švęsti kvies ir kvartetas

Sena metų palydų tradicija – ir Vilniaus kvarteto su bičiuliais atliekamas Franzo Schuberto „Forelių“ kvintetas („Forellenquintett“). Paskutinį 2018-ųjų vakarą styginių kvartetas šį kūrinį grieš Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus salėje su ilgamečiu scenos partneriu Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro kontrabosininku Arnoldu Gurinavičiumi bei Vokietijoje gyvenančia pianiste Guoda Gedvilaite.

Retokai į Lietuvą sugrįžtanti atlikėja garsėja išradingumu, eksperimentų pomėgiu ir narsa laužyti nusistovėjusias klasikinės muzikos tradicijas. Jos scenos partneriai – ne tik muzikos pažibos, bet ir aktoriai, baleto artistai. Tačiau šį kartą menininkė leis pasigėrėti savo talentu megzti dialogą su klasikinės muzikos partneriais.

Vakare skambės ir žavus Vienos klasiko J.Haydno Styginių kvartetas „Vieversys“.

Toks pavadinimas jam prilipo dėl pirmoje dalyje primarijaus griežiamos melodijos, primenančios šio paukštelio čiulbėjimą.

Dainuos viešnia iš Minsko

Filharmonijos skliautus Naujųjų išvakarėse drebins simfoninės muzikos garsų salvės – įspūdingą šventę klausytojams dovanos Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras ir jo vadovas maestro Modestas Pitrėnas, parengę nuotaikingą simfoninių miniatiūrų ir populiarių Vienos operų bei operečių arijų programą.

Į šventinę simfoniją įsilies ir nuostabios baltarusių dainininkės Margaritos Levčuk (sopranas) pasirodymas. Ši jauna solistė pernai tapo V.Noreikos dainininkų konkurso diplomante.

Atlikėja įsiminė savo išskirtiniais, žavius muzikinius spektaklius primenančiais pasirodymais.

Nuo 2016 metų M.Levčuk yra Minsko Didžiojo nacionalinio operos ir baleto teatro solistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.