Gintautas Kėvišas – savo stichijoje: „Niekada nemaniau, kad gali būti taip gerai“

Sausio viduryje koncertu Budapešto B.Bartoko nacionalinėje salėje prasidės Londono simfoninio orkestro ir maestro Simono Rattle'o gastrolės, kurias rengia buvusio Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovo G.Kėvišo ir jo sūnaus Martyno kompanija. Vienas žymiausių šių laikų dirigentų su savo vadovaujamu orkestru iš Vengrijos vyks koncertuoti į Varšuvą, Vroclavą ir Krokuvą. Deja, Lietuvą klasikinės muzikos legendos aplenks.

G.Kėvišas sutiko Varšuvoje savo senus bendražygius – garsų prancūzų klarnetininką M.Lethiec'ą (viduryje) ir italų fleitininką M.Mercelli.<br> Asmeninio albumo nuotr.
G.Kėvišas sutiko Varšuvoje savo senus bendražygius – garsų prancūzų klarnetininką M.Lethiec'ą (viduryje) ir italų fleitininką M.Mercelli.<br> Asmeninio albumo nuotr.
G.Kėvišas su žmona Rūta mėnesį gyvena Lietuvoje, tris savaites - Ispanijoje.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
G.Kėvišas su žmona Rūta mėnesį gyvena Lietuvoje, tris savaites - Ispanijoje.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 1, 2019, 8:15 PM

„Nenoriu rengti koncertų Lietuvoje. Nejaučiu niekam apmaudo, bet tikrai netoleruoju kvailumo, kurio matau daug visur, taip pat ir mūsų Kultūros ministerijoje bei LNOBT“, – aiškino talentingas kultūros vadybininkas.

Daugiau kaip prieš metus priverstas palikti LNOBT G.Kėvišas net trumpai nebuvo nustojęs dirbti – jis iš karto susitelkė į privačios kompanijos projektus.

„Mūsų veiklos apimtys išaugo, ji tapo ne tokia chaotiška kaip anksčiau. Dirbame su žymiausiais pasaulio menininkais, tarp jų – latvių operos žvaigždėmis Kristyne Uopolais ir Elyna Garanča. Neseniai surengėme argentiniečio tenoro Jose Cura gastroles Kinijoje, dabar laukia Londono simfoninio orkestro gastrolės, vėliau – Liublianos festivalis“, – vardijo darbus G.Kėvišas.

Vadybininkas džiaugėsi dabar galintis domėtis vien meniniais veiklos aspektais, dažniau važinėti į meno renginius savo malonumui.

„Visada tai dariau, bet dabar tokioms kelionėms turiu kur kas daugiau laiko. Pavyzdžiui, neseniai klausėmės Gidono Kremerio Valensijoje, o mano ilgamečio bičiulio ir koncertų partnerio Krzysztofo Pendereckio muzikos – jo jubiliejui skirtame festivalyje Varšuvoje, operos – Madride ir koncerto – Londone. Važinėjame su žmona po visą pasaulį. Gyvenu fantastiškai, nors lyg ir priverstinai. Kai dienų dienas dirbau, nemaniau, kad gali būti taip gerai“, – atviravo buvęs LNOBT vadovas.

Paklaustas, ar nesigaili apskritai siekęs ketvirtosios kadencijos teatre, G.Kėvišas prisipažino jautęs pareigą teatro kolektyvui, kuris to norėjo ir jį palaikė. „Dėl nieko nesigailiu“, – pabrėžė pašnekovas.

Nykstant G.Kėvišo puoselėtai garsiųjų orkestrų pristatymo Lietuvoje tradicijai (mūsų valstybės šimtmečio proga LNOBT koncertavusiam Vienos filharmonijos orkestrui teatras tik išnuomojo salę, o Amsterdamo „Concertgebouw“ orkestro gastrolės buvo suplanuotos dar ankstesnės valdžios), jos aistruoliai vis labiau įsitraukia į svetur rengiamus Kėvišų projektus. Mat jų firma ėmėsi naujos – kultūrinio turizmo – krypties. Už šią veiklą atsakinga G.Kėvišo marti Julija.

„Vežame žmones iš Lietuvos į geriausius pasaulio spektaklius, garantuojame jiems kelionės komfortą. Jau žiūrėjome kartu „Rigoletą“ Genujoje su nuostabiu italų baritonu Leo Nucci. Visa grupė iš Vilniaus buvo atvykusi į Varšuvą per K.Pendereckio jubiliejinį festivalį. O šį sausį organizuojamos dvi kelionės į „Oskaro“ laureatės Sofios Coppolos „Traviatą“ Romos operoje“, – vardijo G.Kėvišas.

Pasak jo, informacija apie šias išvykas kol kas keliauja iš lūpų į lūpas, bet plinta jau ne tik pažįstamų rate.

Jo paties ir žmonos Rūtos kultūros maršrutuose pastebimai padaugėjo ispaniškų spektaklių ir koncertų. Mat nukritus nuo pečių teatro reikalams, G.Kėvišas su žmona gali daugiau laiko praleisti savo name ant Viduržemio jūros kranto, tarp Alikantės ir Valensijos.

„Gyvenimo kokybė Ispanijoje puiki dėl švelnaus klimato ir sveiko maisto. Čia viskas gerokai paprasčiau negu Lietuvoje. Aišku, aš nesėdžiu vienoje vietoje žiūrėdamas į saulę – dirbu kaip dirbęs, tik kitur“, – aiškino G.Kėvišas.

Tačiau jis neslėpė, kad mėgsta laisvalaikiu pasigėrėti su žmona iš namo atsiveriančiu vaizdu į jūrą prie vyno taurės. Netoliese gyvena dar keli lietuviai.

Vis dėlto pirmaisiais savo namais Kėvišai vadina butą Vilniuje, į kurį nuolat sugrįžta. Tiesa, dabar po pasaulį važinės ilgiau – iki kovo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.