Prancūzų kino festivalis „Žiemos ekranai“ kviečia į naują pradžią

Sausio 24 d. Vilniuje prasideda kasmetis prancūzų kino festivalis „Žiemos ekranai“, siūlysiantis įspūdingų pažinčių su Prancūzijos kinu. Vėliau festivalio filmai bus rodomi dar vienuolikoje Lietuvos miestų.

Aktorė R.Schneider dokumentiniame filme „Henri Georges'o Clouzot „Pragaras“.
Aktorė R.Schneider dokumentiniame filme „Henri Georges'o Clouzot „Pragaras“.
Kadras iš H.G.Clouzot filmo „Žmogžudys gyvena dvidešimt pirmame name“.
Kadras iš H.G.Clouzot filmo „Žmogžudys gyvena dvidešimt pirmame name“.
Per festivalio atidarymą bus parodytas filmas „Gy", kuriame režisierius A.Lutzas atliko ir pagrindinį vaidmenį.
Per festivalio atidarymą bus parodytas filmas „Gy", kuriame režisierius A.Lutzas atliko ir pagrindinį vaidmenį.
Kadras iš H.C.Clouzot filmo „Auksakalių krantinė“.
Kadras iš H.C.Clouzot filmo „Auksakalių krantinė“.
Kadras iš M.Matray ir A.Walter filmo „Šviesiapalukis gyvulys“.
Kadras iš M.Matray ir A.Walter filmo „Šviesiapalukis gyvulys“.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-01-17 17:14

14-ojo prancūzų kino festivalio „Žiemos ekranai“ tema – „Nauja pradžia“.

„Net rengiant pripažinimo sulaukusį festivalį, kuriame, atrodo, viskas sustyguota, reikia nuolat tobulėti, nebijoti pokyčių ir eiti koja kojon su naujovėmis. Norėdami padovanoti geriausią prancūzų kino festivalį, atsinaujiname ir stengiamės dar labiau jį priartinti prie jūsų“, – pristatydamas „Žiemos ekranus“ sakė Prancūzų instituto Lietuvoje direktorius Jeanas Mari Sani.

Situacijos reikalauja keistis

„Naujos pradžios“ motyvas dažnas kine.  Kartais herojai patys nusprendžia keisti gyvenimą, kartais permainų atneša naujos pažintys, o kartais viską paprasčiausiai sudėlioja likimas. Pagrindiniai filmų veikėjai neretai atsiduria situacijose, reikalaujančiose keistis, susiimti ar atrasti naujų jėgų.

O gal suvokti save, grįžtant prie ištakų, kaip tai daro filmo „Gy“ herojus, atsitiesti po nelaimingo įvykio kaip filmo „Besmegenis“ veikėjai, išsivaduoti nuo priklausomybės kaip „Maldoje“, patirti kardinalius pokyčius lyg filme „Važiuojam, jaunuoliai!“ arba kaip Antuanui iš „Pirmakursių“ nertis iš kailio bandant išlaikyti egzaminą.

Visa tai – savotiškos naujos pradžios, iš kurių kine randasi siužetas, socialinis kontekstas bei žavūs, gyvenimą praturtinantys personažai.

Filmuose tvyros įtampa

Festivalis skelbs ne tik revoliucingas naujas pradžias, bet ir naują pradžią suteiks jau šiek tiek primirštam prancūzų klasikiniam kinui.

Šiemet žiūrovai bus kviečiami išvysti dviejų prancūzų kino žvaigždžių retrospektyvas.  Pirmoji –  režisieriaus Henri Georges'o Clouzot, dirbusio su tokiais aktoriais kaip Yves'as Montand'as, Charles'as
Vanelis, Simone Signoret.

Savo filmuose kūrėjas vaizduoja sudėtingas situacijas ir personažus sykiu meistriškai išlaikydamas įtampą bei įterpdamas netikėtų siužeto vingių.  Dėl pastarojo savo kūrybos bruožo jis dažnai lyginamas su saspenso – kino meno žanro, kuriame naudojama įtampa, netikrumas, lūkestis, – klasiku Alfredu Hitchcocku.

H.G.Clouzot yra sukūręs tokius nepamirštamus filmus kaip „Atlygis už baimę“ ar „Apsėstieji“.  Režisieriaus polinkį eksperimentuoti bei naujų rakursų paieškas puikiai vaizduoja dokumentinis filmas, nagrinėjantis jo taip ir nepabaigtą kūrinį „Pragaras“.

Primins populiarią aktorę

Dokumentiniame filme „Henri Georges'o Clouzot „Pragaras“ bus galima išvysti aktorę Romy Schneider, kuriai skirta antroji „Žiemos ekranų“ retrospektyva.

Bendradarbiaujant su Goethe's institutu Lietuvoje, šioje retrospektyvoje bus parodyti keturi filmai, kuriuose vaidina ši aktorė.

R.Schneider gimė ir pirmuosius karjeros žingsnius žengė Vokietijoje, vėliau karjerą tęsė Prancūzijoje.  Nors mirė gana jauna, spėjo sukurti nemažai įsimintinų vaidmenų.  Pasaulyje aktorė labiausiai žinoma už vaidmenį filme „Baseinas“, kuriame ji dirbo su buvusiu mylimuoju Alainu Delonu.

Kino kritikai beveik vienareikšmiškai sutaria, kad geriausi R.Schneider vaidmenys sukurti Claude'o Sautet filmuose.  Aktorė vaidino net penkiuose jo filmuose.

„Žiemos ekranuose“ žiūrovai išvys tris labiausiai pripažintus C.Sautet darbus, kuriuose vaidino R.Schneider:  „Tai, kas svarbiausia“, „Maksas ir metalo prekeiviai“, „Sezaras ir Rozali“.

Prodiuserė – lietuvė

Per festivalio atidarymą bus parodyti du filmai:  režisieriaus Alekso Lutzo ilgametražis „Gy“, pasakojantis smagią istoriją apie žurnalistą Gotjė, kuris iš savo motinos sužino, kad jo tėvas – garsus estrados dainininkas Gy Žiamė, ir trumpametražis „Mano dama su kamelijomis“, kurią prodiusavo lietuvė Živilė Gallego.

Prancūzų instituto Lietuvoje direktorius J.M.Sani džiaugėsi, kad taip tarsi sugrįš į vaikystės laikus, kai Prancūzijos kino teatruose buvo įprasta rodyti pirma trumpametražį, po to – ilgametražį filmą.

Vyresni Lietuvos žiūrovai irgi mena, kad sovietiniais laikais prieš pagrindinį filmą buvo rodomos ne reklamos, o vadinamieji žurnalai, dažniausiai – dokumentiniai filmai, kino kronikos, apybraižos.

Penkiolika minučių trunkanti komedija „Mano dama su kamelijomis“ puikiai atliepia festivalio temą „Nauja pradžia“: ji pasakoja apie mūsų vietą visuomenėje, bandymą keisti savo likimą ir vietą, kurioje esame.

Pristatydama filmą Ž.Gallego pasakojo, jog tai juosta apie bedarbį aktorių Patrisą, kuris užsimoja padaryti viską, kad gautų svajonių vaidmenį – pagrindinės herojės filme, kurio scenarijus parašytas pagal Alexandre'o Dumas kūrinį „Dama su kamelijomis“.

Herojė yra jauna baltaodė moteris, o jis – vyresnio amžiaus tamsiaodis vyras. Tarp jaunų ir gražių pretendenčių Patrisui reikės gerokai pasistengti, kad surastų savo vietą. Šis filmas – tai groteskas, maištas ir revoliucija, arba prancūzų nauja pradžia per penkiolika minučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.