J. Basanavičiaus premijos laureatai ragina ją teikti su nacionalinėmis premijomis

Nacionalinės Jono Basanavičiaus premijos laureatai ragina šią premiją teikti kartu su Nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis.

 R.Danisevičiaus nuotr.
 R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2019, 7:34 PM

„Kai buvo įsteigta pati premija, nors jos pavadinimas yra „valstybinė“, bet ji buvo teikiama su nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis. (...) Vėliau kažkokiu būdu keliai išsiskyrė: Nacionalinės kultūros ir meno premijos persikėlė į Prezidentūrą, jų ir dydis pasikeitė, tuo metu J. Basanavičiaus valstybinė premija iškeliavo į Nacionalinį muziejų ir įteikdavo nebe prezidentė ar prezidentas, o dažniausiai kultūros ministras, labai retai pasirodydavo ir ministras pirmininkas“, – pirmadienį per spaudos konferenciją Seime sakė Etninės kultūros globos tarybos pirmininkė, Valstybinės Jono Basanavičiaus premijos laureatė Dalia Urbanavičienė.

Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarė Irena Andrukaitienė pabrėžė, kad pernai Vyriausybės priimtu nutarimu premija turėtų būti teikiama kartu su Nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis.

„Atrodė, kad pagaliau etninės kultūros svarba yra pakelta į nacionalinį lygmenį, bet džiaugtis, pasirodo, dar ne laikas“, – kalbėjo ji.

Pasak D. Urbanavičienės, premijos teikėjus pasiekė informacija, kad Prezidentūros atstovai pranešė protokoliškai nematantys galimybės sudaryti sąlygų viename renginyje lygiaverčiai dalyvauti abiejų premijų laureatams.

„Mus pasiekė kalbos, kad ne pati prezidentė, bet Prezidentūros atstovai nelinkę įteikti kartu. Tada ryžosi mūsų taryba parašyti oficialų raštą (...). Atsakymas gana stipriai nustebino, nes atkreiptas dėmesys, kad Nacionalinė kultūros ir meno premija ir Nacionalinė J. Basanavičiaus premija savo nuostatais yra atskiros“, – sakė D. Urbanavičienė.

„J. Basanavičius Vasario 16-osios posėdžiui yra pirmininkavęs, tai kokia daugiau premija gali labiau nusipelnyti tos datos, kad būtent tos šventės proga ji vis dėlto būtų įteikta?“ – svarstė ji.

J. Basanavičiaus premiją šiemet nuspręsta už bendrą darbą skirti menininkams rašytojui Henrikui Gudavičiui ir fotomenininkui Algimantui Černiauskui.

Ją numatyta teikti vasario 13 dieną Kultūros ministerijoje, premiją įteiks ministras pirmininkas.

„Labai gaila, kad iš vasario 16 dienos mes esame perkelti į vasario 13-ąją – tai yra eilinė darbo diena, vidurys dienos, kada ir iš darbų išeiti ne visiems pavyksta“, – sakė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Etnomuzikologijos katedros vedėja Daiva Vyčinienė, taip pat šios premijos laureatė.

„Ne vienus metus pastebime, kad į etninę kultūrą žiūrima kaip į reliktą, atgyveną, kuri lyg šiais laikais nebereikšminga“, – kalbėjo ji.

J. Basanavičiaus premija įsteigta 1992 metais, 2017 metais valstybinė šio vardo premija panaikinta ir įsteigta nacionalinė, tokiu būdu ją prilyginant kitoms nacionalinio lygmens premijoms.

Ji skiriama už reikšmingus darbus etninės kultūros tradicijų plėtojimu, puoselėjimu, tyrinėjimu ir sklaida.

Ją yra gavę 37 asmenys.

Iki šiol premija būdavo teikiama per J. Basanavičiaus gimtadienį lapkričio 23 dieną. Diskusijų dėl to, kada turėtų būti teikiama ši premija, kilo ir anksčiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.