Mirė Latvijos operos teatro kūrėjas Andrejas Žagaras

Vasario 26 d. po sunkios ligos mirė Andrejas Žagaras (1958-2019) – buvęs ilgametis Latvijos nacionalinės operos (LNO) generalinis direktorius, kino ir dramos teatro aktorius, operų režisierius.

A.Žagaras Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre režisavo R.Wagnerio operą „Lohengrinas“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Žagaras Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre režisavo R.Wagnerio operą „Lohengrinas“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2019, 5:34 PM, atnaujinta Feb 27, 2019, 12:01 PM

Jo vadovaujamas LNO tapo visame pasaulyje pripažintu operos teatru, kviečiamu į tarptautinius festivalius; LNO spektakliai nuolat patekdavo į užsienio operos kritikų akiratį.

A.Žagaras ypač rūpinosi latvių operos solistų tarptautinės karjeros galimybėmis. Jis nuolat į LNO kvietė didžiausių teatrų prodiuserius, į operos elitą padėjo iškilti šių dienų ryškiausiems artistams: mecosopranui Elynai Garančai, tenorui Aleksandrui Antonenkai, sopranams Kristynei Opolais, Marinai Rebekai ir Maijai Kovalevskai. A.Žagaras yra ir Rygos operos festivalio – vienintelio kasmetinio tokio pobūdžio festivalio regione – įkūrėjas; šių metų birželį festivalis bus rengiamas 22-ąjį kartą.

A.Žagaro vadovavimo LNO laikotarpiu šio teatro orkestro vyr. dirigentu dirbo Gintaras Rinkevičius, Modestas Pitrėnas, Gintaras Varnas režisavo Richardo Strausso operą „Salomėja“ (spektaklio kostiumus sukūrė Juozas Statkevičius), atlikti Aidos partiją to paties pavadinimo Giuseppe Verdi operoje buvo kviečiama Irena Milkevičiūtė, įvairiuose spektakliuose dainavo kiti lietuvių solistai.

Nuo 2002 m. A.Žagaras aktyviai dirbo ir kaip režisierius. Jo sukurti spektakliai rodomi Latvijoje, Rusijoje, Vokietijoje, Italijoje, Austrijoje, Vengrijoje, Slovakijoje ir Lietuvoje. 2013 m. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre jis pastatė Richardo Wagnerio „Lohengriną“.

Daugumos A.Žagaro režisuotų operų interpretacija paremta erdvėlaikio perkėlimo koncepcija, režisierius ypač mėgo pasaulinių karų temą ir estetiką.

A.Žagaro nuopelnai operos menui Latvijos nacionalinėje operoje ir užmezgant šio teatro bei tarptautinių kultūrinių organizacijų ryšius, įvertinti apdovanojimais: tai Garbės legiono komandoro laipsnis (Prancūzija), Trijų žvaigždžių ordinas (Latvijos Respublika), „Spidola“ ekonomikos apdovanojimas, įsteigtas Latvijos ekonomistų asociacijos ir pelnytas už Latvijos kultūros populiarinimą užsienyje, novatoriškas verslo idėjas ir sėkmingą ilgametę tarnybą LNO (1996-2013).

2008 m. A.Žagarui buvo suteiktas Latvijos ministrų kabineto apdovanojimas už išskirtinį indėlį į šiuolaikiškos, dinamiškos ir tarptautinėje rinkoje konkurencingos Latvijos nacionalinės operos sukūrimą.

Parengė Rima Jūraitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.