Rusų choras sukėlė skandalą, užtraukęs dainą apie JAV atominį bombardavimą

Vienas Rusijos Sankt Peterburgo miesto choras sulaukė kritikos už atliktą satyrinę dainą apie raketos paleidimą į Jungtines Valstijas iš sovietų atominio povandeninio laivo.

 AP nuotr.
 AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-02-27 12:40

Sankt Peterburgo koncertinio choro pasirodymo Šv. Izaoko katedroje įrašas buvo paskelbtas savaitgalį, bet didesnio dėmesio sulaukė tik antradienį. Pasipylus pasipiktinusių vartotojų komentarams, choras greitai panaikino galimybę komentuoti jo puslapyje socialiniame tinkle.

Šioje dainoje, kuri buvo populiari 9-ajame dešimtmetyje, juokaujama apie sovietų karius, norinčius „už tris rublius“ paleisti raketą į JAV teritoriją.

Choro antradienį paskelbtame pareiškime sakoma, kad jis atlieka autentiškas įvairių laikotarpių dainas ir atsisako „perrašyti žodžius politinio korektiškumo vardan“.

Šv. Izaoko katedros, kurioje vyko minimas koncertas, atstovai naujienų agentūrai AP nurodė, kad daina nebuvo įtraukta į iš anksto patvirtintą programą ir kad ji buvo atlikta klausytojams reikalaujant pakartoti, o katedra jai nepritaria.

Pasak katedros atstovo, nors daina yra satyrinė, „būtų geriau susilaikyti nuo jos atlikimo“.

Andrejus Kozlovskis šią dainą parašė 9-ajame dešimtmetyje kaip politinę satyrą apie JAV ir Sovietų Sąjungos ginklavimosi varžybas. Joje yra žodžiai: „Tu atleisk, Amerika, gera Amerika, bet prieš penkis šimtus metų tave be reikalo atrado.“

Tuo tarpu priedainyje yra tokia frazė: „Dek, dek, priešo žeme!“

Choras dainą atliko tokiu metu, kai Rusijoje vartojama itin griežta retorika po JAV sprendimo pasitraukti iš svarbios ginklų kontrolės sutarties su Rusija.

Įtakinga valstybinės žiniasklaidos figūra Dmitrijus Kiseliovas savo naujienų laidoje sekmadienį paminėjo potencialius atsakomojo rusų branduolinio smūgio taikinius. D. Kiseliovas pademonstravo interaktyvius žemėlapius su skaičiais, per kiek laiko rusų atominiai povandeniniai laivai galėtų smogti taikiniams JAV Rytų ir Vakarų pakrantėse.

D. Kiseliovo komentarai, kurie buvo neįprastai karingi net pagal dabartinės antivakarietiškos atmosferos Rusijoje standartus, buvo užuomina apie praėjusią savaitę pasakytą prezidento Vladimiro Putino metinį pranešimą, kuriame jis perspėjo Jungtines Valstijas nedislokuoti Europoje vidutinio nuotolio branduolinių raketų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.