Gitaros legenda Alas Di Meola įgrojo lietuvių džiazmeno autorinį albumą

Džiazo pianistas Egidijus Buožis – visiems žinomas slapukas: jei jau dingsta ilgesniam laikui iš gerbėjų akiračio – laukite naujienos.

 E.Buožis (kairėje) su A.Di Meola.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 E.Buožis (kairėje) su A.Di Meola.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 E.Buožis (kairėje) su A.Di Meola.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 E.Buožis (kairėje) su A.Di Meola.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Albumo viršelis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Albumo viršelis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 7, 2019, 2:38 PM, atnaujinta Apr 5, 2019, 10:51 AM

Taip netikėtai prieš trejus metus jis nustebino subtiliu ir poetišku albumu, įgrotu su skandinavų džiazo banginiais Larsu Danielssonu, Caecilie Norby ir Arve Henriksenu, o dabar tyliai užbaigė dar ambicingesnį projektą.

53 metų Lietuvos džiazo virtuozas įrašė savo kūrinių kompaktinį diską su vienu žymiausių pasaulio gitaristų amerikiečiu A.Di Meola. Tai puikiai žinomas lietuvių publikai muzikantas. Jis ne kartą viešėjo Vilniaus festivalyje (2008-aisiais – su atsikūrusia legendine džiazroko grupe „Return To Forever“), grojo „Kaunas Jazz“ scenoje, o prieš dvejus metus pasirodė Vilniaus kongresų rūmuose su italų akordeonininku Fausto Beccalossi.

„Šešių stygų stebuklu“ ir „gitaros didvyriu“ vadinamą atlikėją žurnalas „Guitar Player“ net keliolika kartų išrinko geriausiu planetos gitaristu, jis yra pelnęs „Grammy“, išleidęs daugiau kaip 20 autorinių albumų.

E.Buožis savo naująjį albumą „Labyrinth“ norėjo įrašyti būtent su A.Di Meola. „Aš užaugau su jo muzika. Alas man atvėrė gitaros meną, šio instrumento spalvas ir didžiules galimybes. Iki tol gitarą laikiau užstalės instrumentu, skirtu pabrazginti kompanijoje“, – pasakojo Egidijus.

„Labirinte“ ir gitaros žvaigždė, ir lietuvių pianistas žėri visomis talento spalvomis. Jų atliekamos kompozicijos labai įvairios – tai ir šiuolaikinis „fusion“, ir Lotynų Amerikos ritmai bei aistra, bliuzo ir baroko stilizacijos, nuostabi baladė. Visas jas vienija šviesi nuotaika, melodingumas ir virtuozinis partnerių polėkis.

Be A.Di Meolos ir E.Buožio, visus kūrinius įrašė mėgstamas lietuvių pianisto bosininkas amerikietis Brianas Brombergas ir prancūzų būgnininkas Xavieras Desandre'as Navarre. Vienoje kompozicijoje dar skamba ispano Domingo Patricio, grojusio su Paco de Lucia, fleita.

Neliko pamirštas ir ilgametis pianisto bendražygis violončelininkas Vytautas Sondeckis – jam E.Buožis sukūrė žavų baroko stiliaus gavotą, kurį atliko abu lietuviai su A.Di.Meola.

„Galima sakyti, turėjome dvigubą komandą, nes Alas grojo ir akustine, ir elektrine gitaromis, aš – akustiniu fortepijonu ir klavišiniais, B.Brombergas – akustiniu ir elektriniu bosais, o X.D.Navarre – būgnų rinkiniu ir perkusija“, – džiaugėsi E.Buožis.

Jam pasisekė dar ir tuo, kad prodiusuoti albumą sutiko garsus šios srities profesionalas vokietis Franzas Plasa, o įrašytas jis vienoje geriausių Hamburgo studijų. Muzikantai joje darbavosi ir po vieną, ir po du, vienu metu įrašinėdami „juodraščius“ ir „švaraščius“.

Tuo metu Europoje gastroliavęs A.Di Meola studijoje apsilankė tik vieną kartą, tačiau triūsė, pasak E.Buožio, nuo ryto iki nakties.

„Jis pasiūlė gerų idėjų. Repetavome su įkarščiu, koks apima per džiazo sesijas. Žinojau, ką ir kaip groja Di Meola, tad rasti bendrą kalbą mums nebuvo sunku. Jis lengvai prisitaikė ir prie mano stilistikos“, – pasakojo E.Buožis.

Dar kalbindamas amerikietį imtis šio projekto, Egidijus specialiai jam įrašė kelis fortepijono solo ir nusiuntė savo solinių albumų fragmentų, kad maestro susipažintų su jo braižu bei stilistine muzikos palete.

„Tai, kad A.Di Meola sutiko bendradarbiauti, – man didžiulis įvertinimas. Labai norėjau išbandyti save, ar galiu muzikuoti su tokio lygio pasaulinėmis žvaigždėmis. Rezultatas nuramino – ne veltui visą gyvenimą kaupiau savo kūrybos arsenalą, kėliau sau maksimalistinius tikslus“, – atviravo E.Buožis.

Jo naujo albumo kompozicijos jau patalpintos „iTunes“, „Spotify“, „Bose“ internetinėse platformose. Garso kokybę vertinantiems melomanams pasiekiamos aukščiausios rezoliucijos kūrinių versijos.

Netrukus turėtų pasirodyti ir dvigubas vinilinis „Labyrinth“ albumas su papildoma E.Buožio solo kompozicija, kuri tarsi apžvelgia visą albumo turinį. Muzikas taip pat ketina įkelti į „YouTube“ portalą oficialų albumo video, mat įrašų sesijų metu buvo daug fotografuojama ir filmuojama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.