Petras Geniušas – apie ramiausią koncertą gyvenime ir neįžiebtas žvaigždes

Kovo 24 d. fortepijonų salone „Organum“ pristatyta DVD plokštelė „Draugystė“, skirta daugiau kaip prieš dvejus metus mus palikusiam filosofui, politologui, visuomenės veikėjui Leonidui Donskiui atminti.

 DVD viršelio fragmentas.
 DVD viršelio fragmentas.
 DVD viršelis.
 DVD viršelis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 25, 2019, 3:50 PM

DVD plokštelėje „Draugystė“ įamžintas simbolinis maestro Petro Geniušo rečitalis, kuris vyko 2016 m. rugsėjo 21 d. „Vaidilos klasikos“ pirmojo sezono atidarymo dieną, kai Lietuva neteko šviesaus atminimo Leonido Donskio.

DVD plokštelės „Draugystė“ pristatymo vakarą pradėjo žurnalistas ir renginio vedėjas Donatas Puslys. Kurdamas asociaciją tarp L.Donskio gyvenimo ir Vincento van Gogo paveikslo, jis įtraukė maestro P.Geniušą bei susirinkusią publiką į nuoširdų prisiminimų pokalbį.

„Šiandien ilgai žiūrėdamas į Vincento van Gogo paveikslą „Žvaigždėta naktis“, galvojau kas nutinka, kai žmogus išeina. Atsiranda žvaigždėtas dangus su daug daug žvaigždžių. Nebėra žmogaus, bet yra daug jo paliktų žvaigždžių – tekstų, paskaitų, knygų ir kitų įvairių palikimo formų“, – kalbėjo D. Puslys.

Jam pritarė ir apie savo su Leonidu žvaigždes publikai pasakojo pianistas P.Geniušas: „Mus su Leonidu siejo karta, pastangos būti geriausiems savo srityje ir mes tai pamatėme iškart, iškart tapome draugais. Man buvo didžiulė garbė, negalėjau suvokti, kad mes su Donskiu jau draugai. O kalbant apie žvaigždes, tai mes kartu turėjome planą padaryti tų vadinamų „žvaigždžių“. Viena jų – bendras roko koncertas. Bet kartais žvaigždės neįsižiebia, taip ir lieka sugalvotos žvaigždės, kai nebetenkame laiko. Su jo išėjimu man prapuolė ne tik ta sugalvota žvaigždė, bet tarsi dingo ir apsaugos sluoksnis. Draugystė su juo man buvo lyg apsauga nuo chaoso, nuo savo tam tikrų minčių. Buvo sunku suvokti, kad nebėra tos apsaugos“.

Tęsdamas pokalbį, maestro P.Geniušas pasidalijo mintimis apie DVD plokštelę, kuri, jo manymu, įprasmino ne tik jųdviejų draugystę, bet ir jį mylėjusių žmonių, draugų jausmus. Viena jų – grafikė Kristina Norvilaitė, kuri iliustravo L. Donskio knygas, o dabar jos darbai puošia ir DVD plokštelės „Draugystė“ viršelį.

„Ši DVD plokštelė gimė ne šiaip sau, ne iš asmeninio poreikio. Pianisto Dariaus Mažinto ir jo kolegų inicijuotas pirmasis pirmojo „Vaidilos Klasika“ sezono koncertas buvo labai atsakingas ir svarbus man rečitalis. Kvietėme ir Leonidą, tačiau koncerto rytą mus pasiekė žinia, kad Leonido nebėra. Savaime aišku, koncertą paskyrėme jam, jo atminimui. Kiekvienas pianistas prieš koncertą labai jaudinasi, tačiau prieš šį koncertą aš supratau, kad grosiu Leonidui ir tai buvo pats ramiausias koncertas mano gyvenime. Aš skambinau jam.

Tai buvo aiškus kreipimasis ir aiškus suvokimas, kad aš esu girdimas savo bičiulio. Atrodytų, kam reikalingas šis diskas, kam koncertas? Bet tą rytą mums klausimų nekilo, buvo tiesiog aiškus suvokimas, kad įprasminti mūsų draugystę ir mylimo bičiulio atminimą reikia tokiu būdu.

Leonidas rašė: „draugo mirtis tapo dedikacija knygai“, „draugas mirdamas pratęsė mano gyvybę, pakeisdamas mano minčių žemėlapį“. Aš skaičiau jo man elektroniniu paštu siųstus tektus ir buvau sukrėstas, kaip viskas simboliškai siejasi. Taip turėjo būti, todėl šis diskas jau yra čia“, – pasakojo P. Geniušas.

Pristatytoje DVD plokštelėje „Draugystė“ įrašyti 2016 m. rugsėjo 21 d. Vaidilos teatre pianisto P. Geniušo atliekami L. van Beethoveno, Sergejaus Prokofjevo, J.S.Bacho bei Samuelio Barberio kūriniai fortepijonui. Plokštelę galima rasti Rūdininkų knygyne ir fortepijonų salone „Organum“, o netrukus ji atsiras ir kitose prekybos vietose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.