Miestą išbudinęs „Kaunas Jazz“ festivalis baigėsi ir vėl prasideda

Kaune praūžė tarptautinis festivalis „Kaunas Jazz 2019“. 29-ąjį kartą vykusi džiazo šventė išsiskyrė po įprastas ir naujas miesto erdves pasklidusių pavasarinių koncertų gausa. Džiazo ritmai dar netyla. Planuojama nauja šiųmečio festivalio renginių banga.

Vienas įspūdingiausių festivalio lauko scenos koncertų – grupės „Saulės kliošas“ pasirodymas Nepriklausomybės aikštėje su vokaliste J.Starinskaite. Pasiklausyti jos dainų susirinko gausus būrys žiūrovų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vienas įspūdingiausių festivalio lauko scenos koncertų – grupės „Saulės kliošas“ pasirodymas Nepriklausomybės aikštėje su vokaliste J.Starinskaite. Pasiklausyti jos dainų susirinko gausus būrys žiūrovų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
I.Skliutaitės nuotr.
I.Skliutaitės nuotr.
Renginio metu šurmuliavo „Džiazo gatvė“. Joje koncertavę atlikėjai kvietė pasinerti į džiazu alsuojantį senamiestį.
Renginio metu šurmuliavo „Džiazo gatvė“. Joje koncertavę atlikėjai kvietė pasinerti į džiazu alsuojantį senamiestį.
Džiazuomenės akį pamalonino renginys „Džiazo mada“, kuriame pristatytos naujos kolekcijos.
Džiazuomenės akį pamalonino renginys „Džiazo mada“, kuriame pristatytos naujos kolekcijos.
Žinoma atlikėja D.Starinskaitė renginio metu pristatė naują projektą „Alchemy of 11“.
Žinoma atlikėja D.Starinskaitė renginio metu pristatė naują projektą „Alchemy of 11“.
Ypatingas festivalio svečias – amerikiečių džiazo vokalistas B.McFerrinas.
Ypatingas festivalio svečias – amerikiečių džiazo vokalistas B.McFerrinas.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 4, 2019, 5:21 PM

Džiazo garsai šįmet suskambo Vilniaus gatvėje, Karo muziejaus sodelyje, Nepriklausomybės aikštėje, Rotušėje, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) salėje, klube-bare „Sandėlis“, „Volfas Engelman“ studijoje, autobusų stotyje, Respublikinėje Kauno ligoninėje, Raudondvario dvaro Menų inkubatoriuje, Kauno sinagogoje bei Kauno „Žalgirio“ arenoje.

Koncertų salėse ir lauko scenose pasirodė dešimtys įvairių Lietuvos bei užsienio grupių, atlikėjų.

„Šiųmetis festivalis gerokai atsinaujino, tapo įdomesnis. Jis ne tik pažėrė naujų atlikėjų ir pamalonino visiškai netikėtomis erdvėmis. Sulaukėme labai daug žiūrovų ir mokamuose, ir nemokamuose renginiuose. Aišku, džiazuomenės gretos gausios buvo ir dėl festivalio metu buvusių saulėtų bei šiltų orų“, – kalbėjo festivalio sumanytojas Jonas Jučas.

Virpino kariljono melodijos

Nors festivalis prasidėjo dar prieš Velykas, pagrindiniai koncertai vyko praėjusį savaitgalį.

Penktadienį buvo nemokamų lauko koncertų ciklo pradžia. Tradiciškai jis prasidėjo varpų džiazo muzikos koncertu „75 smūgiai per minutę“. Pasiklausyti kariljono, virpinamo maestro Giedriaus Kuprevičiaus, susirinko gausus būrys šio išskirtinio instrumento gerbėjų.

Tuo pat metu vyko mažųjų kauniečių piešimo akcija „Kaunas Jazz ant grindinio“. Vaikai šįkart spalvotomis kreidelėmis ir guašu piešė Vytauto Didžiojo universiteto pašonėje.

Kaip pasakojo organizatoriai, žavu ir miela pagalvojus, kad 1999 metais atsiradusi tradicija nupiešti „Kaunas Jazz“ festivalio nuotaiką iki šiol gyva ir įdomi mažiesiems gerbėjams.

Publika gausiai susirinko į atlikėjų iš Izraelio „Selah Collective“, lietuvių kolektyvo „Huge Soul“ ir vėlyvą Lino Adomaičio bei legendinio Kauno bigbendo koncertą, vykusį Nepriklausomybės aikštės lauko scenoje.

Kvietė pasinerti į muziką

Šeštadienį senamiestyje šurmuliavo „Džiazo gatvė“. Lauko scenos, išskirtiniai džiazo ritmai, šokių kovos ir jaunųjų muzikos atlikėjų pasirodymai – visa tai kvietė kauniečius ir miesto svečius pasinerti į džiazu alsuojantį miestą.

„Džiazo gatvės“ ir nemokamų renginių ciklą vainikavo Nepriklausomybės aikštės scenoje pasirodžiusi Veronika ChiChi, viena ryškiausių ir įdomiausių šiuo metu Lietuvos džiazo dainininkių. Ji scenoje pristatė debiutinį tarptautinio kvarteto albumą „Singer of A 1000 Faces“.

Publika šioje vietoje turėjo progos išvysti, kaip džiazą jaučia jaunieji dizaineriai. Modeliai scenoje pristatė šiam renginiui sukurtas Džiazo mados kolekcijas.

Lauko scenos koncertus baigė įspūdingas grupės „Saulės kliošas“ pasirodymas, dangų nutvieskė fejerverkai.

Žavėjo originalios kompozicijos

VDU salė ir Kauno klubas-baras „Sandėlis“ praėjusį savaitgalį tapo traukos objektais, į kuriuos susirinko koncertus salėse mėgstantys žiūrovai.

Šiose dviejose tarptautinio festivalio „Kaunas Jazz 2019“ scenose penktadienį ir šeštadienį vyko net šeši įspūdingi koncertai. Pirmasis VDU pasirodymą surengė ryškus jaunosios kartos muzikantas Ąžuolas Paulauskas. Su tarptautine muzikantų komanda jis pristatė naujų savo kompozicijų albumą „4“.

Tą patį vakarą šioje salėje žiūrovai negailėjo liaupsių iš Jungtinių Amerikos Valstijų atvykusiam saksofonininkui Joshua Redmanui ir jo kolektyvui.

Kita diena VDU salėje taip pat buvo ne mažiau įspūdinga. Scenoje publika išvydo dažną šio festivalio viešnią Daivą Starinskaitę. Ji festivalyje „Kaunas Jazz 2019“ pristatė naująjį savo projektą „Alchemy of 11“.

Itin ryški buvo ir dar viena šeštadienio programos žvaigždė – JAV pianistas, kompozitorius, prodiuseris, „Grammy“ apdovanojimo laimėtojas Jeffas Lorberis.

Abi dienas klube-bare „Sandėlis“ vyko naktiniai koncertai. Scenoje pasirodė modernumu pasižyminti suomių grupė „Kaisa’s Machine“ ir serbų džiazroko grupė „Jayus Jazz“. Šis pasirodymas žavėjo originaliomis kompozicijomis. Skambėjo muzika, kupina polėkio, energijos ir netikėtų idėjų.

Publika tapo bendrininke

Dar vienas koncertas sekmadienį surengtas Kauno sinagogoje. Joje dar kartą koncertavo grupė „Selah Collective“.

29-ojo tarptautinio festivalio „Kaunas Jazz 2019“ ypatingas svečias, kurio nekantriai laukė ne tik tie, kurie save vadina tikraisiais džiazo mėgėjais, bet ir visi geros muzikos mėgėjai, – legendinis amerikiečių džiazo vokalistas, autorius Bobby McFerrinas.

Sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje 68-erių dainininkas surengė išskirtinį koncertą „Gimme 5 (circlesongs)“. Jo muzika nepaliko abejingų. Atrodė, kad per tris tūkstančius žiūrovų tapo džiazo legendos spontaniškos kūrybos bendrininkais.

Šiųmetis festivalis „Kaunas Jazz“ dar nesibaigė. Vasarą „Volfas Engelman“ studijoje vyks lauko koncertai, o rugsėjo 22-ąją Kauno „Žalgirio“ arenoje pasirodys svečias iš Portugalijos, „Eurovizijos“ konkurso nugalėtojas Salvadoras Sobralis.

Į džiazo koncertus riedėjo paspirtuku

Festivalio „Kaunas Jazz“ siela vadinamas J.Jučas šįmet į koncertus ir kitus renginius vyko ne pėsčiomis ar važiavo automobiliu, kaip anksčiau.

Kaunietis iš vienos vietos į kitą judėjo elektriniu paspirtuku.

J.Jučas įsitikino, kad paspirtukas – puiki susisiekimo priemonė, ja greitai ir patogiai buvo galima pasiekti visus koncertus. Juo naudojantis atkrito didelis galvos skausmas, kur Kauno centre ar senamiestyje palikti automobilį, kai ne tik pagrindinės ir atokesnės gatvės užkištos automobiliais.

Koncertų metu festivalio organizatoriaus transporto priemonę saugojo apsaugos darbuotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.