Latvija užsimojo grandioziniam festivaliui – nušluostys nosį ir lietuviams, ir estams

Apie tai svajojo talentingas latvių vadybininkas šviesaus atminimo Andrejas Žagaras: paversti pajūrio kurortą Jūrmalą Baltijos šalių vasaros muzikos sostine. Su bendraminčiais prieš porą metų ten pradėjęs rengti Baltijos muzikos sezonus, jis padėjo pagrindą naujam vasaros festivaliui, kuris audringai startuos liepos 21-ąją.

Festivalis prasidės koncertais Latvijos nacionalinėje operoje.<br> Organizatorių nuotr.
Festivalis prasidės koncertais Latvijos nacionalinėje operoje.<br> Organizatorių nuotr.
 Diriguoja M.Jansonas.<br> P.Meiselio nuotr.
 Diriguoja M.Jansonas.<br> P.Meiselio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 21, 2019, 11:23 AM, atnaujinta May 21, 2019, 9:37 PM

Tiesa, atidarymas įvyks Rygoje, Latvijos nacionalinėje operoje, o renginys vadinsis Rygos Jūrmalos muzikos festivalis (Riga Jurmala Music Festival).

Įspūdingą jo užmojį liudija jau tai, kad festivalio meno vadovu sutiko tapti garsiojo Verbjė festivalio Šveicarijoje rengėjas švedas Martinas Engstroemas, o festivalio reklamą jau tris mėnesius interneto platybėse suka Rygos turizmo vystymo biuras.

Jis finansavo ir publikacijas įtakingame klasikinės muzikos portale „bachtrack.com“ bei konkursą jo feisbuko paskyroje, kuris dovanos nugalėtojui nemokamą keturių dienų kelionę dviem asmenims į naująjį festivalį su nakvyne penkių žvaigždučių „Kempinski“ viešbutyje, skrydžiais ir bilietais net į penkis rinktinius klasikinės muzikos koncertus. Kaip mums toli iki latvių!

Festivalį globoja Latvijos turtuoliai

Už šią prabangią kampaniją latviai turi dėkoti ir Latvijos turtuolių finansuojamam „Baltijos muzikos sezonų“ (BMS) fondui. Turtuoliai patikėjo, kad šalies prestižą galima kelti ir ekonomiką stiprinti investuojant į klasikinę muziką.

Būtent šio fondo kvietimu prie festivalio vairo stojo M.Engstroemas. Prieš kelerius metus jo užsakymu atliktas tyrimas parodė, kad klasikinė muzika sutraukia tarptautinę auditoriją, kai tuo metu popfestivaliai labiau telkia vietos publiką. Taigi investicijos į klasiką itin reikšmingos populiarinant šalį.

Tiesa, M.Engstroemas nesitiki sutraukti į Latviją tokios pat publikos kaip į kalnų kurortą Verbjė, kur ilsisi turtingi žmonės. Ryga ir Jūrmala, anot jo, – laimikis naujų įspūdžių ieškantiems trumpų kelionių mėgėjams, pirmiausia – jaunimui.

Tokie smalsuoliai linkę derinti ekskursijas ir turistavimą su ypatingais kultūros įvykiais. Todėl ir naujasis festivalis buvo sumanytas kaip ypatingų renginių ciklas, šiemet vyksiantis keturis savaitgalius – nuo liepos 21-osios iki rugsėjo 1-osios.

Gros orkestrų ir solistų elitas

Net keturi pasaulinio kalibro orkestrai su iškiliais maestro: Mariso Jansono diriguojamas Bavarijos radijo simfoninis, Zubino Mehtos diriguojamas Izraelio filharmonijos orkestras, Gianandrea Nosedos diriguojamas Londono simfoninis bei Rusijos nacionalinis su vadovu Michailu Pletniovu; tenoras Josephas Calleja, pianistai Murray'us Perahia, Yuja Wang, Rudolfas Buchbinderis, Janas Lisieckis, smuikininkai Vadimas Repinas ir Julianas Rachlinas, violončelininkas Miša Maiskis – tai dar ne visos muzikos žvaigždės, kurias sutrauks į Latviją šis festivalis. Beje, tarp jų žibės ir pianistas Lukas Geniušas.

M.Engstroemas, duodama interviu „bachtrack.com“ pripažino, kad nedaugelis festivalių gali sau leisti keturis savaitgalius siūlyti publikai po du pasaulinio lygio orkestrų koncertus. Švedui sutelkti tiek žvaigždžių padėjo ne tik ilgametis įdirbis Verbjė, bet ir galimybė pasiūlyti artistams pasikviesti pas save į Baltijos pajūrį šeimos narių, kartu leisti laisvalaikį.

Taip M.Engstroemas tikisi sukurti festivalyje šeimynišką atmosferą ir sužadinti elitinių menininkų norą čia sugrįžti.

Rems Baltijos šalių jaunimą

Festivalį klasikos perlais pradės Rygoje gimusi latvių superžvaigždė M.Jansonas su Bavarijos radijo simfoniniu orkestru ir solistais J.Rachlinu bei R.Buchbinderiu Latvijos operoje. Abu solistai čia surengs ir rečitalį drauge, o Didžiojoje gildijos salėje rečitalius pirmą savaitgalį gros lietuvis L.Geniušas ir britų pianistas Martinas Jamesas.

Kitus savaitgalius festivalis vyks modernioje „Dzintari“ koncertų salėje Jūrmaloje. M.Engstroemas prisipažino jaučiantis Jūrmalai asmeninių sentimentų, nes čia kadaise praleido su žmona medaus mėnesį. Nuo tada vadybininkas žavisi šiuo kurortu ir neabejoja, kad muzika padės atrasti Jūrmalą ir Rygą daugybei naujų turistų, juolab kad čia yra dėl ko važiuoti ir be jos.

Jau kitąmet planuojama išplėsti festivalį iki penkių savaitgalių, o vėliau – iki šešių.

Be to, M.Engstroemas yra numatęs įtraukti į festivalio programą ir jaunus Baltijos šalių talentus. Ateityje jis galbūt čia įkurs ir vasaros akademiją kaip Verbjė, o artimiausiu metu žada leisti talentingiems jaunuoliams bent jau stebėti garsenybių repeticijas, vėliau suteiks jiems ir sceną.

Pristatydami naują festivalį latviai pabrėžia savo kultūros savitumą, didžiuojasi jos laimėjimais ir garsiais vardais.

O mes išgujome iš Lietuvos kultūros gyvenimo vadybininką, gebėjusį rengti tokio pat lygio projektus. Rugpjūčio 30 - rugsėjo 1 d. Jūrmaloje vyksiančius Londono simfoninio orkestro ir korėjiečių pianisto Seong-Jin Cho bei smuikininko Juliano Rachlino pasirodymus prodiusuos  Kėvišų šeimos kompanija.  Belieka važiuoti kultūrintis į Latviją.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.