M. K. Čiurlionio proanūkis: „Kultūros kelias leis prisiliesti prie jo gyvenimo ir palikimo“

Nacionalinis kultūros kelias „Čiurlionio kelias“ suteikia galimybę prisiliesti prie Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gyvenimo bei kultūrinio palikimo, teigia menininko proanūkis ir iniciatyvos sumanytojas Rokas Zubovas.

 M.K.Čiurlionio memorialinis muziejus Druskininkuose.<br> P.Lileikio nuotr.
 M.K.Čiurlionio memorialinis muziejus Druskininkuose.<br> P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2019, 2:43 PM, atnaujinta May 23, 2019, 3:06 PM

„Maršrutas ir buvo sugalvotas sekti M. K. Čiurlionio gyvenimu – kaip upe. Įsivaizduoju, kad kelias taps nepaprastu įkvėpimo šaltiniu tiems, kurie prie jo prisilies. Tai suteiks galimybę ir mums kasmet vis naujai pasižiūrėti į šį kelią“, – spaudos konferencijoje sakė R. Zubovas.

Ketvirtadienį „Čiurlionio kelias“ bei jo internetinis puslapis pristatytas Nacionalinėje dailės galerijoje. Tai – pirmas visavertis kultūros kelias Lietuvoje.

„Čiurlionio kelias“ buvo pasirinktas kaip pirmasis, bandomasis kelias, kurį turbūt lengviausia sukurti, nes jam jau skirta ir institucijų, ir festivalių, ir konkursų. Sakyčiau, kad tas kelias gimė iš meilės mūsų tautos genijui“, – teigė kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė.

„Čiurlionio kelias“ apjungia Varėną, Druskininkus, Vilnių, Kauną, Rietavą, Plungę ir Palangą bei tęsiasi iš viso 487 km ir apjungia apie šimtą lankytinų objektų.

Pirmasis kelio taškas – M. K. Čiurlionio gimtinė – Senoji Varėna, kur nuo penktadienio pirmą kartą viešai bus eksponuojama menininko gimimo metrika.

„Pats reikšmingiausias akcentas – nustatėme pakankamai tiksliai M. K. Čiurlionio gimimo vietą ir penktadienį kviečiame į Senąją Varėną, kur bus atidengtas kol kas laikinas gimimo vietos atminimo ženklas, o šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje bus eksponuojama metrika“, – sakė Varėnos rajono meras Algis Kašėta.

Kelio maršrute veikiančios nacionalinės, valstybinės ir savivaldybių kultūros įstaigos, nevyriausybinės organizacijos siūlys lankyti su M. K. Čiurlionio gyvenimu ir kūryba susijusius objektus, susipažinti su atminties ženklais.

„Kelias atitinka visus tradiciškai suprantamus Europoje kultūros kelius. Svarbu užtikrinti šito kelio pradžią ir tą kultūrinę veiklą, kuri bus eksponuojama. Manau, kad tai didelis rinkodaros projektas, kuriame matome didžiulę perspektyvą“, – teigė Lietuvos muziejų asociacijos vadovas Raimundas Balza.

Ištisus metus bus galima dalyvauti teminėse ekskursijose, edukaciniuose renginiuose, ekspozicijose, parodose, prezentacijose.

Bus organizuojami ir specialūs projektai – muzikos festivaliai, meno savaitės, plenerai, konferencijos, meistriškumo kursai, kūrybinės stovyklos bei kultūriniai susitikimai.

„Čiurlionio kelią“ planuojama praplėsti – 2021 metais į kelio maršrutą turėtų būti įtraukta Rusija, Lenkija ir Vokietija, taip pat planuojama internetinį portalą pateikti anglų ir kitomis kalbomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.