Dirigentė Mirga Gražinytė kviečia britus vienytis per dainą

Dar 2016-aisiais, pradėjusi vadovauti Birmingamo miesto simfoniniam orkestrui (BMSO) M.Gražinytė svajojo surengti šiame Anglijos mieste dainų šventę, aišku, gal ne tokią masišką, kaip senų tradicijų lietuviškos, bet – ne mažiau įkvepiančią.

 M.Gražinytė.<br> LR archyvo nuotr.
 M.Gražinytė.<br> LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2019, 6:28 PM

Šį savaitgalį dirigentės svajonė išsipildys: Mirgos gestams paklus didžiulis jungtinis choras. Įsilieti į šventę buvo kviečiami įvairių bendruomenių ir darbo kolektyvų dainininkai, chorų draugijos, „world music“ ir gospelo aistruoliai – visi neabejingi dainai. Savanoriams toną duos BMSO choras, akompanuos garsusis Birmingamo orkestras.

Visų jų laukia išties nepaprasta patirtis, nes programoje – ne tik britų autorių, bet ir Baltijos šalių kompozitorių kūriniai, tarp jų – Broniaus Kutavičiaus „Tėviškės papartis“.

Britams reikia dainuoti

„Daina suvienijo Lietuvos žmones prieš 30 metų siekiant nepriklausomybės. Dešimtys tūkstančių kartu dainavo gatvėse ir aikštėse. Tam nereikia daug mokytis – dainuoti galime visi. Tai sukuria nuostabų vienybės jausmą. Štai ko britams dabar reikia – dainuoti. Ir ne tūkstančiams, o milijonams“, – dėsto M.Gražinytė interviu „Observer“.

Ji pati labai anksti patyrė dainos jėgą, nes kartu su tėvais dalyvaudavo Sąjūdžio mitinguose ir žygiuose, buvo tikras Sąjūdžio vaikas.

„Manau, kad tai ją suformavo. Ji visą laiką ieško bendrumo tarp žmonių, kokį jautė tada tvyrant Lietuvoje, vilties, kuria Lietuva tada gyveno. Man atrodo, šitos jos savybės pasireiškia dirbant su orkestrais ir chorais“, – neseniai sakė dirigentės tėvas žinomas chorvedys Romualdas Gražinis.

Jau ir Vakarai M.Gražinytės darbo stilių ima vadinti „baltišku“. Mat su Birmingamo kolektyvu ji surengė ir Baltijos keliui skirtą ciklą, atšventė Vasario 16-ąją pristatydama Mikalojaus Konstantino Čiurlionio simfoninės poemos „Jūra“ premjerą Jungtinėje Karalystėje, įtraukė į savo vadovaujamo kolektyvo repertuarą Ramintos Šerkšnytės, Onutės Narbutaitės kūrinius.

„Baltišką“ orkestro kryptį dirigentei padėjo stiprinti vienas ryškiausių šio regiono kultūros ambasadorių, orkestro „Kremerata Baltica“ vadovas smuikininkas Gidonas Kremeris, tapęs (BMSO) reziduojančiu menininku.

Būtent jis atkreipė lietuvės dėmesį į nepelnytai užmirštą lenkų kilmės kompozitorių Mieczyslawą Weinbergą, kurio muzikos gaivinimas tapo M.Gražinytės „gyvenimo misija“. Šiam tragiško likimo kūrėjui skirtas ir neseniai pasirodęs jos pirmasis „Deutsche Grammophon“ kompanijoje išleistas albumas.

Lietuvės pirmtakas Birmingame, daugelio „Grammy“ laureatas latvis Andris Nelsonas ne taip dažnai prisimindavo savo kilmę.

Garsaus latvio pėdomis

Įdomu, kad M.Gražinytė neseniai „paveldėjo“ dar vienas A.Nelsono pareigas. Šį mėnesį baigiasi jo, kaip išskirtinio kviestinio menininko, kadencija Dortmundo koncertų salėje Vokietijoje, o kitai jau yra pakviesta lietuvaitė.

Nors Mirga neseniai prabilo apie ketinimą riboti darbo krūvį dėl motinystės, atšaukė savo pasirodymus su Niujorko filharmonijos orkestru, Londono karališkajame „Covent Garden“ teatre, atsisakė pasiūlymo vadovauti Monrealio simfoniniam orkestrui, vokiečiams jos dėmesio nestigs. Dortmunde dirigentė surengs kitą sezoną net penkis pasirodymus.

Šio miesto melomanai jau spėjo įsimylėti lietuvę per jos gastrolių turą su BMSO gegužės mėnesį.

„Klausausi Birmingamo orkestro jau kelerius metus, bet dar niekada jis neskambėjo taip gražiai ir tiksliai. Tai buvo ypatingos valandos. Mirgai teko ženklais tildyti įsiplojusią publiką. O pabaigoje, pasitelkusi video, ji visus mokė ištarti savo pavardę. Visi jautėme: gimė žvaigždė. Atrodo, mūsų laukia nuostabus sezonas“, – dalijosi įspūdžiais daug metų Gražinių šeimą pažįstanti, nuolat buvojanti Lietuvoje dortmundietė Heidgard Täger.

Ji ypač laukia Mirgos pasirodymo su muzikuojančiais jos šeimos nariais bei arabiškos muzikos vakaro „Meilės paslapty“ („Im Geheimnis der Liebe“), kuriame dalyvaus ir dirigentės gyvenimo partneris smuikininkas Frankas Stadleris.

Meilės lyrika įkvėps dainuoti

Pati Mirga mandagiai, bet tvirtai nutyli savo asmeninio gyvenimo detales, nors jos ir Franko keliai jau seniai glaudžiai susipynę. Jiedu ne kartą yra koncertavę ir Lietuvoje su Klaipėdos kameriniu orkestru.

F.Stadleris baigė „Mozarteum“ universitetą Zalcburge, yra jo orkestro koncertmeisteris, pasirodo ir solo. Smuikininkui kūrinių yra parašę žinomi kompozitoriai. Nuo 1993-ųjų gyvuoja jo įkurtas „Stadler Quartett“. O Mirga, prieš tapdama BMSO vadove, dirbo Zalcburgo teatre. Dabar Birmingame ji praleidžia tik trečdalį savo laiko.

Koncertas „Meilės paslapty“ įtrauktas į ciklą „Muzika keistuoliams“, mat jame skambės arabų instrumentiniai kūriniai ir dainos, arabišku ūdu gros poros bendražygis egiptietis kompozitorius Hossamas Mahmoudas.

Tačiau įdomiausia, kad Mirga šį kartą rodys savo vokalinius sugebėjimus ir įgūdžius, kurie iki šiol jai praversdavo interpretuojant simfonines partitūras.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: apie ką tarėsi ir dėl ko susitarė koalicinė taryba?