Pranciškaus vargonų muzikos festivalyje – proga įsitikinti gydomąja improvizacijų galia

Šv. Pranciškaus onkologijos centras ir Nacionalinė vargonininkų asociacija tęsia terapinių vargonų muzikos meditacijų tradiciją: birželio 9 – rugsėjo 29 d. Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje vyks II-asis Šv. Pranciškaus vargonų muzikos festivalis. Dešimtyje festivalio programų birželio 9 – rugsėjo 29 dienomis, sekmadieniais nuo 16 val. vargonuos Nacionalinės vargonininkų asociacijos nariai.

 Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčios vargonai.<br> Organizatorių nuotr.
 Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčios vargonai.<br> Organizatorių nuotr.
 V.Pinkevičius.<br> Organizatorių nuotr.
 V.Pinkevičius.<br> Organizatorių nuotr.
 E.Rudokaitė.<br> Organizatorių nuotr.
 E.Rudokaitė.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 4, 2019, 5:14 PM

Festivalio pradžios koncerte birželio 9 dieną skambės vargonininko Vido Pinkevičiaus improvizacijos žymaus klaipėdiečio tapytojo Vydo Pinkevičiaus (1949-2012) paveikslų temomis.

Nors vargonų improvizacijos tradicijas Lietuvoje puoselėjantis dr. Vidas Pinkevičius jau ne pirmą kartą vargonuos pagal savo Tėčio kūrybą, gimtojoje Klaipėdoje tokia programa atliekama pirmąkart.

„Fantastiškai gražios Tėčio paveikslų spalvos man visada atrodė tobulai derančios su paslaptingu vargonų registrų skambesiu. Jo paveiksluose yra gausu detalių, o veiksmas, energija ir ekspresija veržiasi iš kiekvieno kūrinio. Atidesnis žvilgsnis pastebės ir spalvų, dermių, ritmų, štrichų bei potėpių subtilius pasikartojimus ir proporcijas. Visa tai taip pat būdinga ir geram muzikos kūriniui.“

Pasak vargonininko, šis koncertas yra unikalus tuo, jog klausytojai multimedijos pagalba turi retą progą čia ir dabar gimstančios muzikos fone prieš akis matyti ir konkretų paveikslą bei gausias jo detales.

„Nežinau ar Tėtis įsivaizdavo, kaip nuostabiai jo darbai gali atrodyti nuotraukose sukarpyti į mažas detales, bet ten kiekvienas kvadratinis centimetras yra pripildytas tiek istorijų ir minčių, kad skambančios vargonų improvizacijos ir prieš akis besikeičiantys tapybos vaizdai vargonų ir tapybos mylėtojams bus tikra atgaiva sielai ir protui.“

Antrajame festivalio koncerte birželio 23 d. Louis-Nicolas Clérambault, Johanno Sebastiano Bacho, Maxo Regerio ir Juozo Naujalio kūrinius atliks šių metų J. Naujalio jaunųjų vargonininkų konkurso nugalėtoja Eglė Rudokaitė.

Terapinių vargonų muzikos meditacijų idėją inspiravo Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje pagal pasaulinius vargonų kūrimo standartus sukonstruoti nauji, 37 registrų, 3 manualų ir pedalų koncertiniai vargonai, kuriuos pastatė viena žymiausių pasaulyje „Rieger“ firma (Austrija).

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.