Visų pamėgtas festivalis „Kultūros naktis“ atvers naujas erdves

Birželio 14 d. Vilniaus miesto gyventojus ir svečius nemiegoti pakvies jau tryliktą kartą rengiamas vienos nakties kultūros ir meno festivalis „Kultūros naktis“. Jo programoje – daugiau kaip 100 renginių, tad įdomių pasirodymų, koncertų, spektaklių ir parodų ras kiekvienas.

 Naktinėtojai vėl užplūs Vilniaus gatves.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Naktinėtojai vėl užplūs Vilniaus gatves.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Kultūros balaganas Dūmų gatvėje.<br> Organizatorių nuotr.
 Kultūros balaganas Dūmų gatvėje.<br> Organizatorių nuotr.
 Šokio ir gyvos muzikos spektaklis „Metų laikai“.<br> Organizatorių nuotr.
 Šokio ir gyvos muzikos spektaklis „Metų laikai“.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 4, 2019, 9:50 AM

„Kaip ir kasmet, šią naktį festivalio lankytojų laukia per 100 koncertų, šokio ir teatro pasirodymų, parodų ir instaliacijų. Duris atvers muziejai, bažnyčios, net ir LR Seimo rūmai bei Halės turgus, rengiantis siautulingą Balkanaktį.

Pakviesime ir į keletą naujų netikėtų erdvių, tokių kaip Naujojoje Vilnioje įsikūręs Dūmų fabrikas ar buvusio Karo muziejaus erdvėse atsiveriantis ištisas Kultūros miestelis. Čia šiais metais išgirsite ir visų itin laukiamą jau tradicinį fortepijoninės muzikos koncertą „Juodais baltais“, kuriame pasirodys jaunieji pianistai bei maestro Petro Geniušo ir Jurgio Karnavičiaus duetas“,- kalbėjo festivalio iniciatorė Daina Urbanavičienė.

Pagrindinėje programoje – 21 renginys

Pagrindinis šių metų projektas – Katedros aikštėje vyksiantis Krokuvos gatvės teatro KTO spektaklis „Laiko dvelksmas“. Tai – į vaikystės pasaulį nukeliantis spalvingas šou, poetiškas teatrinis kūrinys, įkvėptas Gabrielio Garsijos Markeso, Hugo Klauso, Emilio Zegadlovičiaus kūrybos.

Festivalis pristatys ir naują erdvę – „Kūrybos slėnį“, įsikursiantį būsimame Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studijų miestelyje (buvusio karo muziejaus teritorija). Čia lankytojų lauks 10 valandų kultūros maratonas, kurio programoje – spektakliai, koncertai, ekskursijos, kūrybinės dirbtuvės ir kino peržiūros. Gerokai po vidurnakčio ant scenos lips ir viena ryškiausių Lietuvos roko muzikos grupių „Garbanotas“.

Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras pakvies į „Operos lounge‘ą“ bei LNOBT operos stažuotojų teatralizuotą koncertą „Operos ringas“, o Vilniaus geležinkelio stotis lankytojams dovanos nepaprastą galimybę išvysti įtaigius teatro, muzikos ir šokio pasirodymus.

Kadaise buvusi atskiras miestas Naujoji Vilnia kvies atrasti ją iš naujo. Ekskursija po istorinius objektus, pažintis su vietos menininkais, paroda, koncertas, muzikos ir video projekcijos, šviesų instaliacijos lauks visų Dūmų fabrike (Dūmų g. 3).

Pasitikti vidurnaktį naktinėtojai bus kviečiami į atgijusį teatralizuotą baseiną Lietuvos vaikų ir jaunimo cente. Čia lauks šiuolaikinio cirko pasirodymas vandenyje „NERK“, kuriame – suomių akrobatė Salla Hakanpää, iškeitusi orą į vandens gelmes ir apvertusi klasikinę H. K. Anderseno pasaką „Undinėlė“ aukštyn kojomis.

Minės Gedulo ir Vilties dieną

Šiais metais festivalis vyks ypatingu metu – Gedulo ir Vilties dieną. Šiai dienai atminti festivalio organizatoriai parengė specialų maršrutą, kuriame – net 14 projektų. Tarp jų – Lietuvos nacionaliniame dramos teatre rodomas režisierės Birutės Mar spektaklis „Ledo vaikai“, nukelsiantis į laikus, kai mūsų šalį sukaustė masiniai trėmimai, palikę gilias nuoskaudas.

Aukų gatvės skersgatvyje (šalia Genocido aukų muziejaus) jau nuo 13 val. dienos vyks atminties akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok“, kurios metu skaitomi tremtinių ir politinių kalinių vardai siekiant parodyti, jog tremtis yra ne skaičiai, o individualūs likimai ir gyvenimo istorijos.

Šv. Ignoto bažnyčioje vyks J.S. Bacho muzikos koncertas „Į tavo rankas atiduodu“, kurį lydės fotografo R. Grigo nuotraukų iš Sibiro tremties vietų video projekcijos. Lietuvos muzikams, patyrusiems Sibiro tremtį, koncertą „LUX Organi“ skirs vargonininkas Dainius Sverdiolas.

Sugrįš pamėgti projektai

Programoje gausu ir tradicinių, naktinėtojų pamėgtų projektų. Jau septintą kartą Šeimų erdvė įsikurs Bernardinų sode, kuris šiais metais virs Magišku pasakų pasauliu ir kvies kurti savo pasakų herojus.

„Vasaros terasoje“ ir vėl skambės muzika – čia pasirodys net 7 grupės, tarp kurių – istorijas ant scenos pasakojantys rokeriai „The Station“ bei dainuojamosios poezijos atstovai „Gytis Ambrazevičius ir grupė“.

Duris atvers Valdovų rūmai, kviesiantys į ekskursijas bei išskirtinius meno projektus, Vilniaus Tech Parkas, ruošiantis muzikos pasirodymus ir interaktyvias instaliacijas, ir vėl bundanti Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia, vienai nakčiai virsianti skulptūros ir garso instaliacijos vyksmo vieta.

Islandijos gatvė ir vėl kvies prisiminti, koks svarbus buvo drąsios ir broliškos Islandijos sprendimas pirmiems pripažinti atkurtos Lietuvos Nepriklausomybę, ir garsiai pasakyti „Ačiū tau, Islandija“.

Kursuos naktiniai autobusai

„Kultūros naktį“ automobilius kviečiame palikti namuose ir į miesto centrą atvažiuoti viešuoju transportu. Iki stotelės „Arkikatedra“ keleiviai galės atvykti 10, 11, 33 ir 89 maršrutų autobusais, iki stotelės „Karaliaus Mindaugo tiltas“ – 6G maršruto autobusais bei 2, 3, 4, 17 ir 20 maršrutų troleibusais, o iki stotelės „Vinco Kudirkos aikštė“ – 1G, 11, 53 ir 88 maršrutų autobusais bei 2, 3, 6, 12, 14 ir 20 maršrutų troleibusais.

Visų šių maršrutų autobusai ir troleibusai važiuos pagal įprastinius savo grafikus, kuriuos pasitikrinti visuomet galima www.stops.lt. O tam, jog norint atvykti vėliau ar jau po renginių netektų sukti galvos dėl grįžimo namo, visi naktiniai autobusai kursuos dažniau.

Taip pat skatiname po miestą tąnakt keliauti ir dviračiais, paspirtukais ar savomis kojomis. Tikimės, kad žmonės miesto renginių metu, o vėliau ir kasdienybėje vis dažniau išbandys darnaus judumo būdus“, – sakė SĮ „Susisiekimo paslaugos“ direktorė Modesta Gusarovienė.

Kultūros nakties metu naktiniai autobusai sostinėje važiuos dažniau, todėl keisis visų naktinių autobusų maršrutų tvarkaraščiai, kurie nuo birželio 11 d. bus skelbiami internetiniame tinklalapyje www.vilniustransport.lt.

Visi festivalio „Kultūros naktis“ renginiai yra nemokami – tai menininkų, kultūros organizacijų, Vilniaus miesto savivaldybės ir festivalio partnerių dovana Vilniaus miesto gyventojams ir svečiams.

Festivalio programa: www.kulturosnaktis.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: apie ką tarėsi ir dėl ko susitarė koalicinė taryba?