Vilniuje atgyjančios skulptūros atveria ir miesto istorijos slėpinius

Penktus metus Vilniuje sėkmingai tęsiamas MO muziejaus kalbančių skulptūrų projektas ir šią vasarą sulauks daugybės perklausų. 

Birželio 27-ąją prabils ir kompozitoriaus, dirigento, vieno ryškiausių romantizmo muzikos kūrėjų Europoje S.Moniuszkos skulptūra Vilniaus gatvėje.<br> vilnius-events.lt nuotr.
Birželio 27-ąją prabils ir kompozitoriaus, dirigento, vieno ryškiausių romantizmo muzikos kūrėjų Europoje S.Moniuszkos skulptūra Vilniaus gatvėje.<br> vilnius-events.lt nuotr.
V.Kernagio balsu prabilęs suoliukas kviečia pabūti su mylimu atlikėju.<br>N.Žilinskaitės nuotr.
V.Kernagio balsu prabilęs suoliukas kviečia pabūti su mylimu atlikėju.<br>N.Žilinskaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-06-25 08:17

MO muziejaus inicijuotas Vilniaus kalbančių skulptūrų projektas jau yra sulaukęs daugiau kaip 50 tūkstančių perklausų. Susidomėjimas juo neblėsta, mat atgyja vis nauji objektai.

Šią savaitę Gedimino prospekte, prie Lukiškių aikštės, prakalbo maestro Vytauto Kernagio atminimui įrengtas paminklinis suoliukas, o birželio 27-ąją atgis ir kompozitoriaus, dirigento, vieno ryškiausių romantizmo muzikos kūrėjų Europoje Stanislawo Moniuszkos skulptūra Vilniaus gatvėje.

Menas priartėjo prie žmonių

„Pirmiausia kūrinys turi būti įdomus ne tik man, bet ir klausytojui. Jeigu taip atsitinka, daina nemiršta ir įveikia visus laiko išbandymus. Teisinga yra tai, kas nuolat jaudina“, – kadaise sakė V.Kernagis.

Nuo šios savaitės vėl pabūti su šviesaus atminimo atlikėju, pasiklausyti jo dainos ir balso galima prie V.Kernagio paminklinio suoliuko priešais Lietuvos muzikos ir teatro akademiją.

„Vilniaus kalbančios skulptūros“ – tai interaktyvus projektas, siūlantis miestiečiams ir Vilniaus svečiams turiningo laisvalaikio alternatyvą.

Susidomėję praeiviai gali sulaukti skambučio į savo išmaniuosius telefonus ir taip susipažinti su skulptūrose įamžintomis svarbiomis lietuvių istorinėmis asmenybėmis, kitų tautų atstovais ar fikciniais miesto personažais-simboliais.

„Šis MO muziejui dar veikiant be sienų įgyvendintas projektas be galo svarbus dėl savo atvirumo – jis tiesiogiai priartina meną prie žmonių. Žaismingas skambutis – tai tarsi nauja dialogo forma su menu ir skulptūromis, kurias dažnai sutinkame tiesiog eidami Vilniaus gatvėmis“, – teigė MO muziejaus direktorė Milda Ivanauskienė.

„Ilgai galvojome, kas galėtų papasakoti vilniečiams ir Vilniaus svečiams apie tėtį, ir nusprendėme, kad niekas geriau už jį patį to padaryti negalės. Todėl paminklinis suoliukas prakalbintas paties Vytauto Kernagio balsu. Tai padės dar kartą sugrįžti į Brodo laikus ir pajusti to laiko dvasią.

Sulaukę skambučio žmonės išgirs ne tik Vytauto balsą, bet ir dainą „Išeinu“, kuri buvo pradėta kurti būtent sėdint dabartinio paminklinio suoliuko vietoje“, – atidarymo renginyje kalbėjo dainininko duktė Eglė Kernagytė-Dambrauskė.

S.Moniuszkos skulptūros prakalbinimas taps prasmingu šio garsaus muziko 200-ųjų gimimo metinių akcentu.

Primins žymųjį vilnietį

Vienas ryškiausių romantizmo muzikos kūrėjų net 18 aktyvios kūrybos ir kultūrinės meninės veiklos metų praleido Vilniuje, buvo vedęs vilnietę Aleksandrą Miulerytę.

1840–1842 m. S.Moniuszka buvo Šv.Jonų bažnyčios vargonininkas, kelerius metus Vilniaus miesto teatro orkestro dirigentas, privačiai mokė muzikos, aktyviai dalyvavo miesto muzikiniame gyvenime, būrė mėgėjų ansamblius, rengė koncertus, vadovavo paties 1854 m. įkurtai Šv.Cecilijos draugijai, rūpinosi natų leidyba.

Vilniuje S.Moniuszka sukūrė jį pasaulyje išgarsinusius kūrinius – kantatas lietuviška tema „Milda“, „Nijolė“, „Namų dainyno“ I–VI sąsiuvinius, keturias „Aušros vartų litanijas“, sceninių kūrinių. 1848 m. Miulerių namuose diriguojant pačiam S.Moniuszkai įvyko jo žymiosios operos „Halka“ koncertinis atlikimas, o 1854 m. – šios operos premjera Vilniaus miesto teatre.

1858 metais po operos „Halka“ premjeros triumfo Varšuvos Didžiajame teatre S.Moniuszka buvo pakviestas dirbti šio teatro dirigentu, tad su šeima persikėlė gyventi į Varšuvą.

Gera laisvalaikio vieta

Aktorių, dainininkų, visuomenės veikėjų balsais atgijusios skulptūros pasakoja apie save ir apie tuos laikus, kai gyveno jų įkūnijamos asmenybės, apie tai, ką mato aplink ir kaip jaučiasi savo skulptūriniame kūne bei tame Vilniaus kampelyje, kuriame joms lemta būti.

Tiesioginio skambučio metu klausytojai gali ne tik pažinti skulptūrose įamžintas asmenybes ar personažus, bet ir sužinoti daugiau apie kultūrinį, istorinį ir architektūrinį Vilniaus paveldą, prisiminti miesto istoriją.

MO muziejus šį projektą pradėjo 2015-aisiais, nors savo namuose – garsaus architekto Danielio Libeskindo suprojektuotame pastate – įsikūrė tik 2018-ųjų spalio 18 d.

Iki atidarymo muziejus, įkurtas asmenine mokslininkų Danguolės ir Viktoro Butkų iniciatyva, beveik dešimtmetį veikė kaip muziejus be sienų.

Tai gera laisvalaikio vieta, pasakojanti istorijas apie mus. Į muziejų užsukti kviečia parodos, kinas, edukaciniai užsiėmimai, koncertai ir kiti renginiai, skirti įvairioms amžiaus grupėms. („Sostinė“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.