XVI Tytuvėnų vasaros festivalis įgauna pagreitį

Lygiai prieš šešiolika metų Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblyje nuskambėjo pirmieji Tarptautinio Tytuvėnų vasaros festivalio koncertai. 

Tytuvėnų vasaros festivalio akimirka.<br> Rengėjų nuotr.
Tytuvėnų vasaros festivalio akimirka.<br> Rengėjų nuotr.
Tytuvėnų vasaros festivalio akimirka.<br> Rengėjų nuotr.
Tytuvėnų vasaros festivalio akimirka.<br> Rengėjų nuotr.
Tytuvėnų vasaros festivalio akimirka.<br> Rengėjų nuotr.
Tytuvėnų vasaros festivalio akimirka.<br> Rengėjų nuotr.
Tytuvėnų vasaros festivalio akimirka.<br> Rengėjų nuotr.
Tytuvėnų vasaros festivalio akimirka.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 16, 2019, 10:41 AM

Per šį laiką festivalis išaugo ir tapo didžiausiu profesionalaus muzikos meno reiškiniu Šiaulių krašte. Festivalio organizatoriai kiekvienais metais žiūrovus ir klausytojus kviečia į įvairias Šiaulių regiono erdves, vis labiau plėsdami geografinę aprėptį ir suteikdami galimybę ne tik miesto žmonėms, bet ir mažesnių gyvenviečių kultūros mylėtojams lankytis aukštos meninės vertės renginiuose.

Įpusėjęs Tytuvėnų vasaros festivalis jau dovanojo keletą nuostabių koncertų. Birželio viduryje Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblį aplankę klasikinės muzikos gerbėjai išgirdo įspūdingą koncertą – Švč. Mergelės Marijos bažnyčioje skambėjo Lietuvos kamerinio orkestro atliekama festivalio atidarymo programa su Lietuvos kameriniu orkestru, jauna ir nepaprastai puikia atlikėja Lina Dambrauskaite (sopranas) ir trimitininku Laurynu Lape. Koncertą, kuriame skambėjo A. Scarlatti, T. Albinoni, G. F. Handel'io kūriniai, dirigavo festivalio meno vadovas Robertas Šervenikas. Pilnutėlėje barokinėje Tytuvėnų bažnyčioje puikiai skambėjo ir gana retai festivalyje atliekami Giuseppe Torelli, Johan Adolf Hase kūriniai, pripildydami gausų Tytuvėnų festivalio repertuarą naujais atradimais.

Birželio paskutinę mėnesio dieną Tytuvėnų festivaliu džiaugėsi Kelmės gyventojai ir miesto svečiai. Kelmės dvaro sodyboje skambėjo barokinė programa „XVII Londono namų muzika“, kuri atskleidė tuometinį gyvenimą: skambėdavo klavesinas, viola da gamba, namiškiai žaisdavo kortomis, gėrė vyną, kūrė eiles ir muziką, kalbėjosi, dainavo malonias ausiai dainas apie meilę ir buitį, apie visas tas mielas smulkmenas, iš kurių susideda mūsų namų suvokimas ir pajauta. Šio koncerto sumanytojai į programą įtraukė visus „Parthenia Inviolata“ kūrinius, juos papildė pirmojo rinkinio instrumentiniais preliudais, kurantėmis, pavanomis ir populiariais anglų vokalinės muzikos kūriniais, tuo metu sukurtais Londone. 

Šią muzikinę edukaciją kelmiškiams pristatė klavesinininkė Alina Rotaru (Vokietija), viola da gamba – Darius Stabinskas, vokalines partijas atliko mecosopranas Nora Petročenko ir bosas-baritonas Nerijus Masevičius. Itin svarbią Lietuvai dieną, liepos 6-ąją, muzikiniais vargonininko Dainiaus Sverdiolo ir solisto Liudo Norvaišos (bosas) viražais gėrėjosi šeduviškiai. Nemokamą koncertą miestui padovanojęs Tytuvėnų vasaros festivalis, kvietė burtis į Šeduvos Šventojo Kryžiaus Atradimo bažnyčią ir koncerte, skirtame Mindaugo Karūnavimo dienai, pajusti bendrystę su lietuviais švenčiančiais šią didingą dieną visame pasaulyje. 

Liepos 14 d. Baisogalos dvaro klausytojams koncerte „Jo didenybė fortepijonas“ skambino vienas iškiliausių Lietuvos ir pasaulio fortepijono muzikos profesionalų Petras Geniušas, kuris išsiskiria interesų įvairiapusiškumu ir nuolatinėmis, dažnai rizikingomis naujų išraiškos formų, nekasdieniškų muzikinių ir dvasinių potyrių paieškomis. 

Antroje liepos mėnesio pusėje ir visą rugpjūtį, numatyti dar septyni koncertai, kurie vyks ir jau išvardintose tradicinėse erdvėse, tokiose kaip Tytuvėnų vienuolyno ansamblis, Kelmės, Basogalos dvarai, Šeduvos bažnyčia,  ir naujose lokacijose: Dabikinės (Akmenės raj.) dvare, Šiluvos Švč. Mergelės Marijos Gimimo bazilikoje.

Liepos 20 d. Dabikinėje lankysis ir dvaro stogą kilnos energingieji džiazo atstovai iš Vokietijos, ansamblis „Klezjazz“, kuris atliks klezmerio ir džiazo kūrinius. Klezmeris – rytų Europos žydų atliekama muzika ansambliuose, dažniausiai skambėjusi vestuvėse ir kitose šventėse, šiais laikais šis žanras ir atlikimo maniera plačiai išplito po visą pasaulį. Pirmą kartą Lietuvoje viešintis “Klezjazz” kvartetas sujungia džiazą ir klezmerį į vientisą visumą. Net neabejojame, jog norėsis ne tik klausytis, bet iš šokti.

Liepos 27 d. Kelmėje lankysis dar vienas svečias iš užsienio, į Lietuvą atvykęs iš pačios Brazilijos, gitaros meistras  Eduardo Agni. Jei manote, kad žinote kaip grojama gitara, turite išvysti perkusinio grojimo pirštais meistrą. Net nebandysime apibūdinti kokiais būdais jis prakalbina savo instrumentą, tačiau įspūdis – nevienadienis. Kritikai vieningai sutaria, jog jis – tarsi gaivus vėjo gūsis, į kiekvieną pasirodymą atpučiantis ypatingą skambesį, dvelkiantį minimalizmu, brazilišku folku bei pasaulio muzikos prieskoniais. Klausytojus E. Agni lepins savo paties sukurtais kūriniais.

Rugpjūtis prasidės didingai. Kviestiniai festivalio svečiai toliau džiugins gerbėjus ir rugpjūčio 4 d., drauge su Lietuvos kameriniu orkestru, diriguojamu Roberto Šerveniko, smuiku grieš maištingasis ir ekstravagantiškasis jaunosios kartos virtuozas, garsėjantis savo žadą atimančia smuiko technika, kazachstanietis Roman Kim. Pats atlikėjas ne kartą yra pabrėžęs, jog jį įkvepia du muzikos pasaulio genijai – legendinis gitaristas Jimi Hendrixas ir XIX a. smuiko legenda Niccolo Paganini.

Festivalis saugo tradicijas ir vieną koncertą kasmet skiria šviesios atminties kunigui, poetui, kolekcininkui Ričardui Mikutavičiui. Šiemet, rugpjūčio 11 d. Tytuvėnuose jo atminimui programą rengia kone penkis dešimtmečius aktyviai kūrybinę veiklą vykdantis valstybinis Vilniaus kvartetas.

Rugpjūčio 13 dieną papuoš vienintelis Šiluvoje vyksiantis nemokamas chorinės muzikos koncertas, kurį sugiedoti yra pakviesti Šiaulių valstybinio choro „Polifonija“ dainininkai vedami vyriausiojo meno vadovo ir dirigento Tomo Ambrozaičio.

Priešpaskutinį rugpjūčio sekmadienį Baisogaloje skambės visiškai naujai susibūrusio tarptautinio dueto, vienų ryškiausių savo kartos pianistų Justo Šerveniko ir Johan Randvere (Estija) fortepijono muzikos koncertas „Muzika dviems“. 

Paskutinį kartą, rugpjūčio 25 d., kviesime XVI tarptautinio Tytuvėnų vasaros festivalio gerbėjus į slėpiningąjį Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblį, kuriame vyks uždarymo koncertas. Jame pasirodys Lietuvos operos ir baleto teatro simfoninis orkestras, vienas žymiausių savo kartos bosų iš Vengrijos Krisztian Cser, Lietuvos publikai įsiminęs mėlynbarzdžio vaidmeniu B. Bartoko operoje “Mėlynbarzdžio pilis” ir dirigentas Robertas Šervenikas.

Tebūnie kiekvienas koncertas – maža muzikinė kelionė į gal būt dar neatrastą, o gal jau pamėgtą Šiaulių krašto vietą. Laukiame visuose koncertuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.