Lietuvoje pirmą kartą koncertuos Rytų Paganiniu tituluojamas smuikininkas

Jei smuikininko Mengla Huang vardą sunku ištarti ar prisiminti, galite šį Kinijos muzikantą vadinti Rytų Paganiniu. 

Jei smuikininko Mengla Huang vardą sunku ištarti ar prisiminti, galite šį Kinijos muzikantą vadinti Rytų Paganiniu.<br> Rengėjų nuotr.
Jei smuikininko Mengla Huang vardą sunku ištarti ar prisiminti, galite šį Kinijos muzikantą vadinti Rytų Paganiniu.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 17, 2019, 1:28 PM

Legendinio Nikolo Paganinio vardas iki šiol skamba visame pasaulyje – dėl meistriškai smuiką valdžiusio atlikėjo alpo moterys, pavydėjo vyrai, varžėsi koncertų salės, o jo gyvenimą supo ne tik šlovės, bet ir paslapties skraistė. Tad, pasak pirmą kartą Lietuvoje viešėsiančio M. Huang, būti įvardintam „Rytų Paganiniu“ – ir didelė garbė, ir atsakomybė. Kaip jam seksis pateisinti šį kritikų suteiktą titulą bus galima sužinoti Kristupo festivalio koncerte, kuris vyks liepos 22 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje. 

Ryškiausias Kinijos smuikininkas Europoje dėmesį į save atkreipė, kai būdamas 22 m. laimėjo Paganini smuikininkų konkurso aukso medalį ir specialųjį prizą už geriausią interpretaciją. Šanchajuje gimęs atlikėjas mokytis griežti pradėjo anksti – būdamas vos ketverių, o sulaukęs aštuonerių metų priimtas į Šanchajaus konservatoriją, kur pedagogai iškart pastebėjo išskirtinį berniuko talentą. M. Huang tapo jauniausiu Šanchajaus muzikos konservatorijos fakulteto nariu.

Kritikai pažymi įspūdingą M. Huang techniką, leidžiančią atskleisti sudėtingiausių partitūrų grožį. O publika – nuo Pekino iki Kopenhagos – atlikėją palydi palaikymo šūksniais ir stovimomis ovacijomis. Smuikininko talentu jau gėrėjosi Azijos, Europos, JAV klausytojai. Atlikėjas kaip solistas koncertavo su garsiausiais pasaulio orkestrais: Pekino simfoniniu, Choeng Ju simfoniniu, Danijos simfoniniu, Vokietijos filharmonijos, Japonijos filharmonijos, Liuksemburgo filharmonijos, Osakos filharmonijos, Tokijo miesto filharmonijos ir kitais orkestrais. M. Huang griežė su garsiais dirigentais, tokiais kaip Chikara Iwamura, Henrik Schaefer, Muhai Tang, Neeme Jarvi, Nicola Luisotti, Ryusuke Numajiri, Thomas Dausgaard, Tovey Bramwell ir kt.

M. Huang 2005 m. išleido savo debiutinę kompaktinę plokštelę, antroji ir trečioji pasirodė 2008 m. ir 2011 m. Šiuo metu atlikėjas dirba su didžiausia muzikos pasaulio įrašų kompanija „Universal Music“.

Šv. Kotrynos bažnyčioje M. Huang į sceną žengs su savęs vertu partneriu – Čiurlionio kvartetu. 1990 m. kolektyvui pirmajam iš Lietuvos menininkų buvo suteiktas aukščiausias apdovanojimas – Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija. Kvartetas koncertavo visoje Europoje: nuo Islandijos iki Rusijos ir nuo Norvegijos iki Italijos; taip pat Kanadoje, JAE, JAV, Meksikoje, Japonijoje bei Kinijoje, griežė tokiose salėse kaip Leipcigo „Gewandhaus“, Amsterdamo „Concertgebouw“, Bonos „Beethovenhaus“, Berlyno „Schauspielhaus“, Paryžiaus „Musée d’Orsay“ ir daugelyje kitų, prestižiniuose festivaliuose – „Prahos pavasaris“, „Berliner Festwochen“, „Vlaanderen“, „Janačkuv Mai“, „Moravijos ruduo“, Šlėzvigo-Holšteino, „Meranofest“, „Europamusikale“, „Amadeo“ Zagrebe. 

„Publika buvo pakerėta idealiai tolygaus visų instrumentų skambesio. Temos kontūrai, veržli linija, gajus ritmas ir tempas, garso efektai – visa tai buvo ekspresyviai perteikta skoningu stiliumi. Mes tiesiog stebėjomės garso spalvų prabanga. Tokius subtilius atspalvius gali išgauti tik talentingų artistų rankos!“ – tokiomis antraštėmis mirga užsienio šalių laikraščiai po Čiurlionio kvarteto pasirodymų.

Liepos 22 d., pirmadienį, 19 val. smuikininkas M. Huang drauge su Čiurlionio kvartetu trumpam nukels į barokiškąjį J. S. Bacho pasaulį ir pravers duris į „velniškojo smuikininko” paslaptis.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras