Rokiškėnai savo metraštininką pagerbs tarptautine fotografijos paroda

 

 Pagauti/N.Ribokaitė
 Pagauti/N.Ribokaitė
 Hundertwasser/N.Ribokaitė
 Hundertwasser/N.Ribokaitė
 Guggenheim/D.Dirgėla
 Guggenheim/D.Dirgėla
 Untitled circulatory/K.Richteris
 Untitled circulatory/K.Richteris
 Labas rytas/L.Šileikaitė
 Labas rytas/L.Šileikaitė
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 19, 2019, 2:55 PM, atnaujinta Jul 19, 2019, 3:05 PM

Kiekvienas šalies miestas ir kaimas pasakoja savo unikalią istoriją ir kasdienybę, kurią fiksuoja ir ateities kartoms perduoda to laikmečio metraštininkai. Ypač svarbūs yra fotografai, kuriuos skatinti ir palaikyti užsimojo šiųmetė Lietuvos kultūros sostinė – Rokiškis. 

Miestas, minėdamas savo pirmojo fotometraštininko Gintauto Dainio atminimą, nusprendė surengti tarptautinę parodą bei plenerą.

Menininkas, operatorius, fotomenininkų sąjungos narys, parodų autorius ir meno akcijų dalyvis, rokiškėnas Gintautas Dainys (1969–2005 m.) šiemet švęstų 50-ąjį jubiliejų. Vos 36-erių šį pasaulį po sunkios ligos palikęs G. Dainys buvo pirmasis Rokiško metraštininkas ir netradicinės fotografijos pradininkas, kurio darbai liudijo savąjį laikmetį. 

Jo nuotraukos buvo jungiamos tarmiškais laiškais, atvirlaiškiais, SMS žinutėmis, parodose jis meistriškai naudojo skirtingas medijų rūšis, judančius vaizdus ir net garsus. G. Dainys nevengė eksperimentuoti su kitais ir savimi: su „Fluxus“ judėjimo menininkais, su vienkiemių gyventojais, jis nuolat ieškojo dialogo tarp savo idėjų ir žiūrovo.

Šiandieninį laikmetį Rokiškyje fiksuoja jau kiti metraštininkai. Pavyzdžiui, visuomenines ir asmenines rokiškėnų šventes fiksuojantis fotografas Darius Baltakys, nuo mažens fotoaparato iš rankų nepaleidžiantis Rokiškio ūkininkas Virginijus Stumbrys, multitalentas – tapytojas, scenografas, fotografas, Sigitas Daščioras ir daugybė kitų profesionalių ir mėgėjų miesto metraštininkų, kurių archyvuose nugula miesto veidai ir gyvenimas. 

Kiekvienas Lietuvos miestas ar kaimas turi savo fotometraštininkus, tad Rokiškis, šįmet turėdamas Lietuvos kultūros sostinės titulą, šiemet ėmėsi visiems miesteliams prasmingos misijos – per miesto gyvenimo metraštininko G. Dainio atminimo įamžinimą, kartu pradėti naują fotografijos meno plėtros tradiciją ir už savo miesto ribų. 

Siekia įkvėpti ir suburti

„Norime įkvėpti ir suburti – tegul įamžintos miestų akimirkos nedulka asmeniniuose archyvuose, o tampa viešais miestų metraščiais, bylojančiais apie šiandieną ir toliau įamžinančiais būsimus laikmečius. 

 

Fotografijos renesansui skleisti rokiškėnai nutarė surengti konkursą ir plenerą. Konkursas „Vingis“ kvietė visos šalies fotografus mėgėjus ir profesionalus ieškoti reljefo, vandens, kūno ir kitų vingių miesto kasdienybėje. 

Konkursui buvo pateikta virš 50 darbų iš ne tik iš Lietuvos miestų ir kaimų: nuotraukose vaizduojami objektai ir iš Kairo (Egiptas), Niujorko (JAV), Taevaskojos kaimo  (Estija), Vokietijos, Islandijos bei Vengrijos. Be Lietuvoje žinomų fotografijos srities menininkų  (Dainius Dirgėla, Normantė Ribokaitė, Vilija Visockienė) konkurse dalyvauja įvertinimų sulaukusi Luana Šileikaitė, gyvenanti Kaire, bei austras  menininkas Klausas Leo Richteris.

Rokiškėnai miestelėnus ir miesto svečius nuo liepos 21-osios kviečia fotografijos konkursui pateiktus kūrinius apžiūrėti Rokiškio kultūros centre. Konkurso dalyvių darbus vertins fotomenininkų komisija, o laureatai bus paskelbti iškilmingame vakare rugpjūčio 17-ąją.

Paskutinį vasaros mėnesį fotomenininkai taip pat bus kviečiami dalyvauti plenere „Miesto metraštininkas“. Jo dalyviai tyrinės ir žvelgs į kasdienį Rokiškį: „kalbins“ miestą, fiksuos ir sustabdys jo akimirkas. Plenero kulminacija taps iš dalyvių darbų sukurta video instaliacija, kuri vėliau keliaus per įvairias Rokiškio erdves, skirtingus Aukštaitijos regiono miestus ir miestelius.

Rokiškis – Lietuvos kultūros sostinė 2019

Daugiau nei dešimtmetį, nuo 2008-ųjų, siekiant plėtoti kultūrą ir meną regionuose, kasmet Kultūros sostine išrenkamas vis kitas šalies miestas. 

Šiemet šis titulas atiteko Rokiškiui – šia proga čia visus metus rengiama gausybė renginių. Kiekvienas 2019-ųjų metų mėnuo kviečia miestelėnus ir svečius į vis kitus kultūros vingius – teatro, šokio, muziejininkystės, dailės, etnokultūros, vizualiųjų menų, dvarų kultūros, muzikos ir literatūros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.