Italų renesanso ir baroko vargonų muzika – Šv. Cecilijos dienai

Kasmetinė Nacionalinės vargonininkų asociacijos edukacinė švietimo programa „Instrumentų Karalius kviečia“, pažymėdama svarbiausius 2019-ųjų metų vargonų kultūros įvykius, jau apkeliavo kone visą Lietuvą.

 Šv.Cecilija (1621-24), dail. O.Gentileschi. 
 Šv.Cecilija (1621-24), dail. O.Gentileschi. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 19, 2019, 3:22 PM

Skirta moksleiviams ir jaunimui, ši programa naudoja įvairias patrauklias vargonų pažinimo formas: renginių metu su instrumentu susipažįstama ne vien jo klausant, kuomet groja profesionalus atlikėjas, bet ir patiems klausytojams prisėdant prie klaviatūrų ar net apsilankant vargonų viduje.

Kovą prasidėjęs Vilniuje, šiemet ciklas nusidriekė per visą šalį: Vabalninko Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčioje renginys buvo dedikuotas Lietuvos vargonų patriarcho Juozo Naujalio 150-mečiui (Vabalninke 1890-1891 m. J. Naujalis dirbo vargonininku), Troškūnų Švč. Trejybės bažnyčioje ir Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos bažnyčiose buvo prisimintas vargonų meistras Nicolausas Jantzonas (šių miestelių N. Jantzono statytiems barokiniams vargonams šiemet sukanka 230 metų).

Kartenos Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų šventovėje klausytojai susipažino su vienu labiausiai intriguojančių XVIII a. vargoninių reiškinių – Vienos klasikų išpopuliarintais kūriniais vadinamiesiems laikrodžio vargonėliams. Kompozitorių-romantikų Charles‘io–Marijos Widoro (175 m.), Josefo Rheinbergerio (180 m.) ir Felikso Mendelssohno (210 m.) gimimo metinės pažymėtos atliekant jų opusus ciklo koncertuose Šv. Apaštalo evangelisto Mato bažnyčiose Rokiškyje ir Anykščiuose ir Elektrėnų Švč. Mergelės Marijos Kankinių Karalienės bažnyčioje. Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimtadienio proga renginys vyko šio menininko gimtinėje Senojoje Varėnoje.

Edukacinėse vargonų pažinimo programose gausiai ir aktyviai dalyvavo Anykščių, Vilniaus raj. Pagirių ir Rokiškio R. Lymano muzikos mokyklų, Vievio ir Elektrėnų meno mokyklų, Varėnos J. Čiurlionytės menų mokyklos, Kartenos mokyklos-daugiafunkcio centro, Tytuvėnų, Troškūnų K. Inčiūros ir Vabalninko B. Sruogos gimnazijų, Vilniaus Tarptautinės mokyklos moksleiviai bei muzikos pedagogai.

Žingeidūs klausytojai susipažino su retos profesijos atstovais – vargonininkais, turėjo galimybę iš arti pamatyti vargonus, išgirsti kaip skamba įvairios registrų kombinacijos profesionalų atliekamuose kūriniuose, o svarbiausia – galėjo patys pabandyti patys papūsti vieną-kitą vargonų švilpynę ar pagroti rankomis ir kojomis.

Taip jungdami vargonų rečitalius su edukacinėmis programomis, vamzdinius vargonus pristatė Nacionalinės vargonininkų asociacijos nariai – vargonininkai Tomas Bakučionis, Diana Encienė, Indrė Gerikaitė, Jurgita Kazakevičiūtė, Vilimas Norkūnas, Agnė Petruškevičiūtė, Gražina Petrauskaitė, Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė, Vidas Pinkevičius, Girėnas Povilionis, Vida Prekerytė, Dovilė Savickaitė ir Balys Vaitkus.

Paskutinysis šio ciklo renginys įvyks š. m. lapkričio 20 d. Bažnytinio paveldo muziejuje Vilniuje. Jis tradiciškai bus skirtas Šv. Cecilijos, muzikantų ir instrumentų gamintojų globėjos dienai paminėti. Pagroti vieninteliais Lietuvoje itališko stiliaus vargonais turės galimybę Pagirių muzikos mokyklos moksleiviai.

Su grojimo šiuo instrumentu ypatumais supažindins Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos mokytoja-metodininkė dr. Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė, o vargonais grieš LMTA docentas dr. Balys Vaitkus.

Beje, Bažnytinio paveldo muziejus siūlo inovatyvią pramogą – programėlę išmaniajam telefonui „Vargonai: grok ir sužinok“, kurioje galima ne tik pagroti vargonais, bet ir susipažinti su vargonų istorija, sandara, pasiklausyti žymių kompozitorių kūrinių.

Renginio Bažnytinio paveldo muziejuje pradžia 15 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.