Medijų forume – apie informacines grėsmes ir netikras naujienas

Kultūros ministerijos kartu su visuomeniniu transliuotoju LRT surengtame Medijų forume kultūros, žiniasklaidos ir technologijų ekspertai aptarė medijų bei naujųjų technologijų daromą įtaką visuomenei, diskutavo informacinių grėsmių, medijų raštingumo temomis, pranešė ministerijos spaudos tarnyba.

 Kultūros ministras Medijų forme.<br> L.Masio nuotr.
 Kultūros ministras Medijų forme.<br> L.Masio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2019, 2:59 PM, atnaujinta Nov 28, 2019, 3:20 PM

Renginio dalyvius pasveikino kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas. „Medijos yra vienas iš svarbiausių demokratinės visuomenės fundamentų. Medijų formos keičiasi, bet reikšmė pilietinei visuomenei išlieka. Todėl valstybės požiūris ir dėmesys šiai sričiai yra labai svarbus, kartu išlaikant pagarbą ir ginant medijų nepriklausomybės ir kritinės funkcijos principą“, – sakė kultūros ministras, linkėdamas forumo dalyviams įdomių refleksijų ir diskusijų, kaip vertinti medijas ir suprasti jose pateikiamą turinį.

Forumas pradėtas Kultūros ministerijos surengta diskusija apie medijų ir informacinį raštingumą kultūros srityje. Joje ieškota atsakymų į klausimus, kodėl apskritai visuomenėje kyla konfliktai ir susipriešinimas dėl kultūros, kokia šiandien yra žiniasklaidos bei socialinių tinklų įtaka informacinėms grėsmėms kultūros srityje, ir ko reikėtų, kad visuomenė būtų atsparesnė manipuliacijoms.

Diskusijoje, kurią moderavo komunikacijos konsultantas Mykolas Katkus, apibendrintos ir ankstesnės įžvalgos – šiemet Kultūros ministerija surengė penkias ciklo „Tarp eilučių“ diskusijas, kuriose buvo aptariamas kultūros ir politikos santykis, bandyta pažvelgti į įvairias kultūros sritis medijų ir informacinio raštingumo aspektu. Atskiros diskusijos vyko apie kino, teatro, vaizdo žaidimų ir politikos sąsajas, manipuliacijas giliosiomis klastotėmis (angl. deepfakes), kultūros paveldo svarbą jaunajai kartai.

Medijų forume šiomis temomis diskutavę Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorė, kino ir vizualumo tyrinėtoja Natalija Arlauskaitė, teatrologė, scenos meno kritikė Goda Dapšytė, Kultūros paveldo centro projektų vadovė, chemijos mokslų daktarė Erika Kielė, Nanook multimedijų žurnalistas Karolis Pilypas Liutkevičius ir vaizdo žaidimų kritikas Artūras Rumiancevas sutarė, kad svarbiausi veiksniai ugdant medijų ir informacinį raštingumą yra švietimas, žinios ir intelektas.

Antrojoje Medijų forumo dalyje vykusioje diskusijoje „Technologijų virsmas: įtaka žiniasklaidai ir visuomenei“ „Hungry Scout“ partneris ir rinkodaros strategas Justinas Jautžemis, žiniasklaidos ir komunikacijos technologijų tyrėjas ir apžvalgininkas Džiugas Paršonis, filosofas Vilius Dranseika, „Delfi.lt“ generalinis direktorius Vytautas Benokraitis aptarė dirbtinio intelekto ir kitų technologijų pokyčius, jų daromą įtaką žiniasklaidai ir visuomenei, teikiamas galimybes ir ateities tendencijas.

Diskusijoje, kurią moderavo LRT žurnalistas Edvardas Kubilius, svarstyta, kaip technologijos keičia medijų vartotojo įpročius, mąstymą, kokių papildomų įgūdžių, žinių ir pasirengimo reikalauja iš vartotojų. Taip pat diskutuota, kaip pačios žiniasklaidos priemonės yra pasirengusios priimti technologinius pokyčius.

Medijų forumas baigėsi LRT diskusija „Kaip žiniasklaida kuria imunitetą netikroms naujienoms“, moderuojama televizijos ir radijo laidų vedėjos Živilės Kropaitės-Basiulės. Joje LRT Tyrimų skyriaus vadovė Indrė Makaraitytė, „Delfi.lt“ gen. direktorius Vytautas Benokraitis, „15min“ Tyrimų skyriaus žurnalistas Dovydas Pancerovas ir Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento specialistas Tomas Čeponis diskutavo apie tai, nuo ko priklauso, kiek žmonių pasieks netikros naujienos.

Ieškota atsakymų į klausimus, kokia atsakomybė tenka žiniasklaidai už netikrų naujienų sklaidą, kaip apsisaugoti nuo melagienų ir jas atpažinti. Akcentuota, kad didesnis dėmesys turėtų būti skiriamas visuomenės švietimui, pradedant mokymų programų peržiūrėjimu. Pasak diskusijos dalyvių, žiniasklaidą reikia išmokti skaityti, ir skaityti ją reikia kritiškai, o naujienas turi tikrinti ir pati žiniasklaida. Antra vertus, ji turi būdų ir įrankių atpažinti bei demaskuoti melagienas.

Medijų forumas – jau antrus metus iš eilės Kultūros ministerijos organizuojamas Medijų tarybos inspiruotas renginys, kuriuo siekiama sutelkti dėmesį į svarbiausias visuomenės informavimo srities aktualijas, gvildenti daugiau diskusijų keliančias temas. Medijų taryba yra prie Kultūros ministerijos veikianti patariamoji taryba, kurios pagrindinis uždavinys – padėti Kultūros ministerijai formuoti ir įgyvendinti valstybės politiką visuomenės informavimo srityje.

Nuotraukos aut. – Liudas Masys

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.