Lietuvių smuikininkas grieš vienoje gražiausių Manhatano salių

Šiandien, gruodžio 12 d., garsiojoje Niujorko NYPA (New York Piano Academy) salėje įvyks gerai Lietuvos publikai žinomo dueto – smuikininko Raimondo Butvilos ir pianisto Zecharia Plavino koncertas.

 R.Butvila ir Z.Plavinas. <br> M.Raškovskio nuotr.
 R.Butvila ir Z.Plavinas. <br> M.Raškovskio nuotr.
 R.Čekuolytės nuotr.
 R.Čekuolytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 12, 2019, 3:17 PM

Dar šių metų vasario mėnesį Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje atliktą programą papildę nauju kūriniu, atlikėjai šiandien ja džiugins vienos gražiausių Manhatano salės klausytojus.

Raimondas Butvila ir Zecharia Plavinas yra seni scenos partneriai ir draugai. „Labai seniai, kai Raimondui ir man buvo devyneri, tamsiomis ir šlapiomis tuometinio sovietinio Vilniaus gatvėmis atėjau pas jį į svečius. Raimondas uždėjo man Jaschos Heifetzo įgrotą Mendelssohno koncerto smuikui ir orkestrui įrašą.

Raimondas jau buvo jį ištyrinėjęs, o man tai buvo netikėto skrydžio į padanges staigmena. Neperdėsiu sakydamas, kad Mendelssohnas apjungė mūsų su Raimondu gyvenimus ir leido mūsų meninei draugystei plėtoti tolimesnes idėjas. Mane ši draugystė pastūmėjo parašyti nemažai kūrinių, o Raimondas kilniai sutiko su manim juos atlikti“, – taip apie bendrų koncertų idėją yra pasisakęs Zecharia Plavinas.

Raimondas Butvila – Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos dėstytojas, profesorius, Lietuvos valstybinės konservatorijos (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija) auklėtinis, Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos asistentūros absolventas, tarptautinių konkursų laureatas ir diplomantas.

1981-1993 m. jis dirbo dėstytoju Lietuvos muzikos akademijoje, griežė Lietuvos kameriniame orkestre, 1981–1992 m. buvo Lietuvos Valstybinio kvarteto II smuikas, pirmasis Valstybinio simfoninio orkestro koncertmeisteris, aktyviai koncertavo kaip solistas, bendradarbiavo su daugeliu Lietuvos kompozitorių, parengdamas jų kūrinių premjerų.

1993 m. R.Butvila su šeima pagal Lietuvos – Venesuelos kultūrinio bendradarbiavimo sutartį išvyko dirbti į šią Lotynų Amerikos šalį, savo žinias perdavė Karakaso Menų universiteto studentams, buvo Emilio Friedmano konservatorijos direktorius, kaip solistas koncertavo su įvairiais Venesuelos orkestrais, buvo „Trio Academico Emil Friedman“ narys.

2011 m. smuikininkas sugrįžo į Lietuvą, šiuo metu yra Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos dėstytojas, profesorius.

Z.Plavinas – Izraelio muzikantas, koncertuojantis pianistas, pedagogas, kultūros ir visuomenės veikėjas. Gimęs Vilniuje, baigęs Čiurlionio menų mokyklą ir Lietuvos valstybinės konservatorijos (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija) profesorės M. Azizbekovos fortepijono klasę, savo pagrindinę karjerą pradėjo 1977 m., kai Izraelyje baigė Tel Avivo universitetą ir muzikos akademiją (prof. Viktoro Derevianko fortepijono klasė) bei fortepijono kursus pas Louisą Kentnerį Londone (1984 m.).

Nuo 1980 m. pianistas daug koncertuoja Izraelyje, JAV ir Europoje. Nuo 1990 m. dėsto Jeruzalės muzikos akademijoje, veda meistriškumo kursu JAV ir Europoje.

Koncerto NYPA salėje programoje, žinomų muzikų ir mokyklos draugų duetas atliks solidžią programą: F. B. Mendelssohno sonatas f-moll (1823 m.) ir F-dur (1838 m.), Z.Plavino sonatą (2017 m.) bei Ronno Yedidija'o Elegiją (1993 m.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.