Vilniaus savivaldybei tekstilės konteineris – tikras menas, reikšmingesnis net už paukščio skulptūrą

Pastatydama tekstilės konteinerį Žirmūnuose, savivaldybė nesusizgribo, kad neišvaizdi metalinė dėžė visiškai uždengia skulptūrą – stilizuotą paukštį.

Ne vieną vilnietį papiktinęs tekstilės konteineris Žirmūnuose savaitės viduryje dar buvo senoje vietoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ne vieną vilnietį papiktinęs tekstilės konteineris Žirmūnuose savaitės viduryje dar buvo senoje vietoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2020, 1:52 PM

„Kodėl mes taip elgiamės, kodėl mums net meno kūrinys – nė motais?“ – klausė LRT televizijos laidos „Daiktų istorijos“ vedėjas menotyrininkas Saulius Pilinkus.

Žirmūnų gatvės gale pastebėjęs ką tik savivaldybės pastatytą tekstilės konteinerį, S.Pilinkus pasibaisėjo: jis visiškai užstoja skulptūrą.

Tik kilus nepasitenkinimo bangai socialiniuose tinkluose savivaldybė pažadėjo konteinerį perkelti arčiau prekybos centro „Iki“, už taromato. Tačiau savaitės viduryje konteineris dar stovėjo senoje vietoje.

Istorijos – tik nuotrupos

S.Pilinkus prisiminė kitą istoriją, kai prieš keletą metų Žirmūnų gatvėje statant prekybos centrą „Lidl“ buvo nelikę vietos skulptoriaus Kazimiero Kisielio skulptūrai „Saulės džiaugsmas“.

Tada taip pat kilo pasipiktinimas ir prekybos tinklas „Lidl“ ne tik paliko skulptūrą, bet ir ją atnaujino.

Žirmūnų gatvėje esančios skulptūros, kurią dabar uždengė tekstilės konteineris, sukūrimo aplinkybės nėra žinomos. Menotyrininkė Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė prisipažino, kad ilgai spėliojo, ką reiškia metalinė skulptūra, stovinti prie buvusio restorano „Šaltinėlis“. Dabar šiose patalpose įsikūręs prekybos centras „Iki“.

Menotyrininkė sutiko, kad skulptūra neturi savo vietos, nes šalia parduotuvė ir mašinų stovėjimo aikštelė. Jai pavyko išsiaiškinti, kad sovietmečiu ten buvo fontanas.

Išlikęs metalinis kūrinys buvo fontano skulptūra. Fontaną panaikinus, skulptūra buvo tiesiog apipjaustyta, sumažinta jos erdvė.

Restoranas garsėjo mieste

„Šaltinėlis“ sovietmečiu buvo vienas garsiausių Vilniaus restoranų. Jis buvo atidarytas 1970 metais.

Restoranui buvo sukurtas savitas interjeras su įspūdingomis detalėmis, puošiančiomis baro sieną. Jis neišliko, o vienintelė užeigą primenanti detalė – minėta skulptūra.

Restorano lankytojai „Šaltinėlį“ buvo pamėgę ne tik dėl maisto, bet ir dėl gyvos muzikos. Čia grojo estradinis ansamblis, buvo galima šokti valsą ar tango.

Restoranas patiekdavo firmines salotas, dešreles ir kotletus su grybų padažu „Šaltinėlis“.

Taip pat baro svečiams buvo siūlomi sumuštiniai „Skanėstas“ bei saldūs krepšeliai su vaisių drebučiais ir plakta grietinėle.

Vicemeras išgyrė naujovę

Nauji tekstilės konteineriai atsirado sausio pradžioje. Savivaldybė jiems esą parinko patogesnes vietas. Tekstilės atliekas nuo šiol surinks ne privati, o savivaldybės įmonė „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ (VASA).

Savivaldybė pažadėjo mieste įrengti 105 konteinerius. Kol kas jų pastatyta 24, vienas atsirado ir Žirmūnuose.

Kitus tekstilės konteinerius vilniečiai galės rasti prie artimiausių prekybos centrų ir kitų viešųjų erdvių.

Vicemeras Valdas Benkunskas gyrė naujovę. Jo žodžiais, tai – didelis sostinės žingsnis atliekų tvarkymo srityje.

„Iki šiol didžioji dalis tekstilės keliaudavo tiesiog į sąvartyną.

Dar vakar Vilniuje veikė vienintelė drabužių parduotuvė, priimdavusi gerus, bet nebereikalingus drabužius. O šiandien jau pristatome pirmuosius plataus tekstilės atliekų tinklo konteinerius.

Į juos sudėjome pirmuosius drabužius, surinktus per gruodį vykusią apsikeitimo gerais, bet nebereikalingais drabužiais akciją savivaldybėje.

Į šiuos konteinerius bus galima mesti tiek dėvėtus, tačiau dar tinkamus nešioti, tiek senus ir niekam netinkamus tekstilės gaminius ir avalynę. Taip suteiksime daiktams naują gyvenimą ir prisidėsime prie švaresnio, tvaresnio miesto kūrimo“, – kalbėjo V.Benkunskas.

Savivaldybė rūpinsis tekstilės atliekomis

Iš konteinerių surinktos tekstilės atliekos bus vežamos į „Ekonovus“ bazę Liepkalnio gatvėje, kurioje bus išrūšiuotos. Dalis tekstilės bus tinkama antriniam naudojimui, kita dalis – perdirbama.

Likusi neperdirbama ir nepanaudojama tekstilė bus sudeginta.

„Vadovaudamiesi gerais kitų miestų pavyzdžiais, nusprendėme atskirti tekstilės atliekų surinkimą nuo mišrių komunalinių atliekų konteinerių aikštelių – taip rūšiuoti taps patogiau ir aiškiau, – sakė VASA direktorius Rimantas Juknevičius. – Dabar, kai konteineriai bus atskirti, bus galima lengviau nustatyti, kad tai – konkrečiai tekstilei skirtos talpyklos.“

Iki šiol tekstilės atliekas su savo konteineriais rinko privati įmonė. Tačiau šios atliekos būdavo surenkamos chaotiškai, netvarkingai, prie tekstilės konteinerių nuolat kaupdavosi šiukšlynai.

24 Tiek tekstilės konteinerių šiuo metu įrengta mieste. Žadama, kad jų bus 105.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.