Į tėvo atminimui skirtos parodos atidarymą Seime atvyksta jo sūnus Nobuki Sugihara

Vasario 20 d., ketvirtadienį, 13 val. Lietuvos laisvės gynėjų galerijoje (Seimo I rūmai) bus atverta Chiune's Sugiharos 120-osioms gimimo metinėms ir gyvybės vizų išdavimo 80-mečiui skirta paroda.

  Ch.Sugihara.<br> Organizatorių nuotr.
  Ch.Sugihara.<br> Organizatorių nuotr.
  Ch.Sugihara.<br> Organizatorių nuotr.
  Ch.Sugihara.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 18, 2020, 4:07 PM

Parodoje panaudoti Ch.Sugiharos sūnaus Nobukio šeimos archyvo dokumentai ir nuotraukos, Nobukio žmonos Esin Ayirtman-Sugiharos knygos „Chiune Sugihara“ medžiaga bei fotografių Dž.Barysaitės ir A.Dransard nuotraukos.

Į parodos atidarymą atvyksta Ch.Sugiharos sūnus Nobuki su žmona Esin. Renginyje dalyvaus Izraelio, Japonijos, Graikijos, Turkijos, Kazachstano, Airijos, Čekijos, Rumunijos, Ukrainos ir kitų šalių ambasadoriai.

Parodą atvers Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, pasisakys parodos iniciatoriai Seimo Pirmininko pavaduotoja Irena Šiaulienė ir Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Izraelio Valstybe grupės pirmininkas, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Emanuelis Zingeris.

Lietuvos Respublikos Seimas 2020-uosius paskelbė Chiune's Sugiharos metais (2019 m. spalio 10 d. nutarimas Nr. XIII-2470), atsižvelgdamas į tai, kad 2020 metais minimos Japonijos konsulo Chiune's Sugiharos, išdavusio Japonijos tranzitines vizas žydų tautybės žmonėms ir taip išgelbėjusio daugiau kaip 6 000 žmonių gyvybių, veiklos Kaune (1939–1940 m.) 80-osios metinės ir jo gimimo 120-osios metinės.

Chiune Sugihara XX amžiaus pradžioje buvo japonų kariškis ir diplomatas, 1939–1940 m. dirbęs Japonijos konsulu Lietuvos laikinojoje sostinėje Kaune. Tuo metu Lenkija jau buvo okupuota nacistinės Vokietijos ir stalininės Sovietų Sąjungos.

Kaune susikaupė daug pabėgėlių iš Lenkijos, tarp jų ir žydų. Konsulas Ch.Sugihara keletą kartų klausė Japonijos užsienio reikalų ministerijos, ar jis gali pabėgėliams išduoti Japonijos vizas. Gavęs neigiamus atsakymus, jis savo atsakomybe išdavė keletą tūkstančių tranzitinių vizų, skirtų vykti per Japoniją į trečiąsias šalis. Taip jis išgelbėjo gyvybę tūkstančiams žmonių.

Po karo Ch.Sugihara buvo priverstas atsistatydinti iš diplomatinės tarnybos ir dirbo įvairiose prekybos įmonėse. Tačiau jo žygdarbis nebuvo pamirštas. 1968 m. vienas iš išgelbėtųjų – Izraelio komercijos atašė Tokijuje Y. Nišri – susirado Č. Sugiharą ir taip prasidėjo visuotinis buvusio konsulo nuopelnų pripažinimas.

Chiunė Sugihara nugyveno 86 metus ir mirė 1986 m. liepos 31 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.