Per Užgavėnes Vilniuje bus pakurta pirtis ledinei Morei

Sostinės Lukiškių aikštėje antradienį įsikurs Užgavėnių miestelis, pakviesiantis Vilniaus gyventojus bei miesto svečius įsitraukti į smagiausios metuose tradicinės šventės sūkurį.

 Užgavėnių personažas.<br> R.Danievičiaus nuotr.
 Užgavėnių personažas.<br> R.Danievičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2020, 11:24 AM

Veiks čia ir mugė, į kurią užsukusieji galės sočiai prikirsti tradicinių Užgavėnių valgių ir įsigyti tautodailininkų dirbinių, žada organizatoriai.

Linksmybės – ir ant ledo

Vakare prasidės tikros Užgavėnių linksmybės, kuriose, kaip ir pridera šiai šventei, vyraus dainos, pastarųjų metų aktualijas atspindintys juokai, triukšmingi persirengėlių šėliojimai, žaidimai vaikams ir suaugusiems. Šalia įsikūrusioje čiuožykloje taip pat netrūks veiksmo – čia dailųjį čiuožimą išbandys meškomis, ožiais, velniais, raganomis bei kitokiomis būtybėmis pasivertę šventės dalyviai.

Vėliau prasidėsiančiame koncerte visus šokdins folkloro ansambliai „Ratilio“, „Jorė“, „Arinuška“, azartą pajusti padės Lašininio ir Kanapinio kova, vyksianti ant ledo. Šventės kulminacija – ledine ledi pavadintos Morės teismas ir jos neišvengiama baigtis.

Kaip skelbia Vilniaus etninės kultūros centras, neįprastai šiltą žiemą palydėsime pakurdami pirtį netradicinei – ledo skulptorių sukurtai – Morei, kurios kūno linijų dailinimą bus galima stebėti Lukiškių aikštėje nuo ankstyvo ryto.

Kurs rekordinę kaukę

O Vilniaus „Akropolyje“ vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami dekoruoti didžiausią šalyje Užgavėnių kaukę ir fiksuoti rekordą. Planuojama, kad rekordinė kaukė bus 2,50 m aukščio ir 1,6 m pločio.

„Kurdami kaukę atsigręšime į senąsias kaukių gamybos tradicijas. Menininkai kartu su susirinkusiais žmonėmis pagal gerai žinomą papjė mašė metodiką gamins senovės lietuvių mitologinės būtybės – velnio kaukę. 

Tam, kad Užgavėnių tradicijos būtų dar įdomesnės ir aktualios šiandien, menininkai integruos ir naujausią LED, lankstaus neono apšvietimą bei elektros instaliacijos technologijas. Pačių rankomis sukurta šviesų instaliacija turėtų sukurti nuostabų ir dar ilgai išliekantį įspūdį. Tikimės, kad kartu pasieksime didžiausios Užgavėnių kaukės rekordą, o susirinkusieji patirs daugybę puikių emocijų“, – pranešime cituojama Vilniaus „Akropolio“ valdytoja Eglė Valiukienė.

Kartu su menininkais „Akropolio“ lankytojai papjė mašė technika dekoruos kaukę, kuri vėliau bus dažoma vandeniniais dažais. Šventinę Užgavėnių nuotaiką taip pat pagyvins garsiausias Lietuvoje skrabalais grojantis muzikantas – Remigijus Šilinskas.

Atsikratys susikaupusio blogio

Vilniaus etninės kultūros centro Kultūrinių veiklų koordinatorė ir organizatorė Marytė Liugienė pasakojo, kad Užgavėnės – puiki proga atsikratyti per žiemą susikaupusio slogumo, blogos nuotaikos ir pilkumo.

„Meška, gervė, arklys, ožys, giltinės ar velnias – pačios seniausios tradicinės Užgavėnių kaukės. Persirengėliai linksmindamiesi, šokdami, mušdami būgnus, dainuodami, visaip kaip pokštaudami, trypdami ir keldami šurmulį veja lauk žiemą, žadina pavasarį, kad greičiau ateitų.

Šventės kulminacija – deginama Morė, o Aukštaitijoje – skandinamas Gavėnas. Mitinės būtybės atsikratymas simbolizuoja visko, kas per žiemą susikaupė bloga, sunaikinimą“, – pasakojo Vilniaus etninės kultūros centro Kultūrinių veiklų koordinatorė ir organizatorė M. Liugienė.

Per Užgavėnes, anot jos, būdavo leidžiama ir paskutinį kartą gausiai bei riebiai pavalgyti, nes jau kitą dieną prasideda septynių savaičių Gavėnios laikotarpis, trunkantis iki Šv. Velykų, per kurį negalima linksmintis ir valgyti riebiai.

Didžiausia Užgavėnių kaukė šalyje Vilniaus prekybos ir pramogų centre „Akropolis“ bus eksponuojama dvi savaites, iki kovo 10-osios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.