Praturtėjusiame naujovėmis Rygos Jūrmalos muzikos festivalyje – visas spiečius žvaigždžių

Pernai itin sėkmingai startavęs Rygos Jūrmalos muzikos festivalis klasikinės muzikos mėgėjus kviečia planuoti ir šių metų vasarą. Be įspūdingos simfoninių orkestrų ir solistų programos, festivalis kartu su Latvijos Jazepo Vytuolio muzikos akademija šiemet pristato naujovę – Jaunimo akademiją.

 Rygos Jūrmalos festivalio direktorė Z.Culkstena pristatė renginį ir Vilniuje.<br> Organizatorių nuotr.
 Rygos Jūrmalos festivalio direktorė Z.Culkstena pristatė renginį ir Vilniuje.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2020, 12:17 PM, atnaujinta Mar 10, 2020, 12:20 PM

Talentingiems jaunuoliams ji suteiks galimybę festivaliu metu dalyvauti specialioje meninio ugdymo programoje ir mokytis iš geriausių pasaulio muzikų. Dar viena festivalio naujovė – partnerystė su Rygos šiuolaikinio meno bienale.

Rygos bienalės akcentai

Vasarą vyksiančio festivalio ryškiausios žvaigždės – Bavarijos radijo simfoninis orkestras su dirigentu Manfredu Honecku, Lahav Shani diriguojamas Izraelio filharmonijos orkestras, Londono filharmonijos orkestras bei Sankt Peterburgo filharmonijos orkestras su dirigentu Jurijumi Temirkanovu priešakyje.

Su orkestrais bei kamerinius koncertus surengs ir būrys garsių solistų – uzbekų kilmės pianistas Behzodas Abduraimovas, norvegų pianistas Leifas Ove Andsnesas, violončelės meistrai Gautier Capuçonas ir Trulsas Mørkas, brazilų pianistas Nelsonas Freire'as, baritonas Matthiasas Goerne, pianistai Hélène Grimaud, Alexandre'as Kantorowas, Maria João Pires, Andrásas Schiffas, smuikininkai Danielis Lozakovichius ir Leonidas Kavakosas.

Artėjantis festivalis tradiciškai truks keturis savaitgalius – nuo liepos 10 iki rugpjūčio 30 d. Kiekvieną iš keturių vasaros savaitgalių grieš vis kitas aukščiausios prabos orkestras, kviesiantis į įspūdingus vakaro koncertus, o dienomis muzikos mėgėjai bus kviečiami klausytis kamerinių koncertų.

Vasaros festivalis šiemet mezga naują partnerystę su Rygos bienale ir argentiniečių kilmės menininku Tomu Saraceno. Jis pristatys savo projektą „Aerocene“ – skraidančią skulptūrą, kuri iš Berlyno į Rygą keliaus vien oro, saulės ir vėjo jėga.

Menininkas festivalio metu taip pat surengs specialius improvizacijų koncertus, kuriuose muzikos instrumentai bus sujungti voratinkliais ir visas pasirodymas primins eksperimentų laboratoriją.

Akademija atvira ir lietuviams

Šiemet festivalio pristatoma naujovė – jauniems muzikams suteikiama nemokama galimybė festivalio metu dalyvauti specialioje talentų ugdymo programoje. Kursą sudarys fortepijono, dirigavimo, styginių ir pučiamųjų pamokos, kurias ves pianistai Andrásas Schiffas (liepos 11 d.), Leifas Ove Andsnesas (rugpjūčio 30 d.), Bavarijos radijo simfoninio orkestro lyderiai (liepos 18-21 d.) – Tobias Steymansas ir Julita Smoleń (pagrindiniai smuikai), Lionelis Cottet (pagrindinė violončelė), Filipas Boucly (pagrindinė fleita), Natalie Schwaabe (pagrindinė mažoji fleita). Visi jie festivalio metu koncertuos Rygoje ir Jūrmaloje.

Dirigavimo meistriškumo klasės bus skirtos pernai mirusiam legendiniam maestro Marisui Jansonui atminti, jas ves garsusis austrų dirigentas Manfredas Honekas.

Rygoje gimęs M.Jansonas nuo 2003 m. dirigavo Bavarijos radijo simfoniniam orkestrui. Pernai vasarą jis planavo koncertuoti pirmajame Rygos Jūrmalos festivalyje, bet, dėl ligos, deja, negalėjo. Šalia daugybės kitų apdovanojimų 2006 m. M.Jansonui buvo suteiktas aukščiausias Latvijos valstybės apdovanojimas – Trijų žvaigždžių ordinas.

Jaunimo akademijos atrankoje kviečiami dalyvauti visi pažangūs studentai iš bakalauro ir magistro studijų programų, turintys koncertavimo patirties. Paraiškai pateikti reikia aprašytos biografijos, nuotraukų ir savo atliekamos muzikos video. Paraiškos priimamos iki gegužės 10 d., atrinkti laureatai bus informuoti netrukus po šio termino.

Laimėtojai gaus asmenines meistriškumo pamokas su savo dėstytojais, taip pat galės lankyti kitus meistriškumo kursus. Bavarijos radijo simfoninis orkestras geriausius jaunuosius talentus apdovanos papildomai ar suteiks pasirodymų galimybių kituose festivaliuose.

Visi Jaunimo akademijos dalyviai taip pat turės galimybę stebėti festivalio koncertus, kuriuose muzikuos jų mentoriai. Jaunieji talentai taip pat bus pakviesti į menininkų susitikimo ir pasveikinimo seansus, specialius svečių priėmimus. Jaunimo akademijos dalyviams bus skiriamos stipendijos, skirtos padengti kelionės ir pragyvenimo išlaidas.

Sėkmingas festivalio startas

Pernai startavęs Rygos Jūrmalos muzikos festivalis dviejuose Latvijos miestuose surengė 20 simfoninės ir kamerinės muzikos koncertų. Per keturis vasaros savaitgalius Rygos ir Jūrmalos muzikos salėse grojo daugiau nei 450 muzikų, iš kurių – keturi bene geriausi pasaulyje simfoniniai orkestrai, vedami legendinių dirigentų – Zubino Mehta, Michailo Pletnevo, Gianandrea Noseda ir Susanna Mälkki.

Renginyje apsilankė daugiau kaip 15 tūkstančių melomanų net iš 50 šalių, tarp jų – Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Japonijos, Argentinos, Izrealio, Meksikos, Tailando, Australijos ir kt. Ranka pasiekiami vasaros koncertai sulaukė ir daug lietuvių dėmesio.

Festivalį didžiule sėkme pripažino ir muzikos kritikai, ir gausiai koncertus lankiusi publika iš įvairiausių pasaulio kampelių. Į daugelį pasirodymų bilietų neliko dar gerokai iki renginio, o tarptautinė spauda (tarp jų – ir „The Daily Telegraph“, „Condé Nast Traveller“) festivalį pavadino didžiausia ir kokybiškiausia naujiena vasaros muzikos renginių žemėlapyje.

Melomanus sužavėjo ir puikiai parinktos festivalio vietos – istorija dvelkianti Latvijos sostinė Ryga ir pušynais nusėtas Jūrmalos pajūris.

Festivalio komanda, vadovaujama meno vadovo Martino Engstroemo ir jo dešiniosios rankos Miguelio Estebano, įdėjo be galo daug pastangų, kad Latvijoje vasarą susirinktų aukščiausios kokybės muzikai iš viso pasaulio. Renginio organizatorius vienija ne tik didžiulė meilė muzikai, bet ir tikėjimas, kad Ryga ir Jūrmala gali tapti Šiaurės Europos vasaros perlu, kuris pritraukia melomanų, ieškančių dar neatrastų muzikos ir vasariškos Baltijos potyrių.

Daugiau informacijos apie Jaunimo akademiją: www.riga-jurmala.com/academy

Detali festivalio programa www.riga-jurmala.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.