Kultūros sostinė persikėlė į virtualią erdvę – prisidedančių menininkų netrūksta

Paskelbus karantiną buvo uždrausti visi masiniai susibūrimai, kultūriniai renginiai – ne išimtis. Pagal Lietuvos kultūros sostinės programą šiemet Trakuose buvo suplanuotos dešimtys koncertų, parodų, ekskursijų, tačiau bent jau kol kas didelė dalis jų atšaukti.

 Kultūros sostinėje su aktore Jolanta Dapkūnaite statomas monospektaklis pagal Oskaro Milašiaus poeziją.<br> Organizatorių nuotr.
 Kultūros sostinėje su aktore Jolanta Dapkūnaite statomas monospektaklis pagal Oskaro Milašiaus poeziją.<br> Organizatorių nuotr.
 Pas tapytoją Raimondą Savicką.<br> Organizatorių nuotr.
 Pas tapytoją Raimondą Savicką.<br> Organizatorių nuotr.
 Pavelo Giunterio „Giunter Percussion“.<br> Organizatorių nuotr.
 Pavelo Giunterio „Giunter Percussion“.<br> Organizatorių nuotr.
 Trakų kultūros rūmų direktorius E.Keizikas ir meno galerijos „Fojė“ kuratorė E.Tamulytė.<br> Organizatorių nuotr.
 Trakų kultūros rūmų direktorius E.Keizikas ir meno galerijos „Fojė“ kuratorė E.Tamulytė.<br> Organizatorių nuotr.
 Projekto koordinatorius smuikininkas Algirdas Šochas.<br> Organizatorių nuotr.
 Projekto koordinatorius smuikininkas Algirdas Šochas.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 16, 2020, 3:47 PM, atnaujinta Apr 17, 2020, 10:09 AM

Tačiau organizatoriai rankų nenuleidžia ir stengiasi prisitaikyti prie ekstremalių situacijų, tad kultūra persikėlė į virtualią erdvę.

Smuikininkas, projekto „Trakai – Lietuvos kultūros sostinė 2020“ koordinatorius Algirdas Šochas tikina – minčių, ką galima nuveikti karantino sąlygomis, netrūksta, svarbiausia spėti viską įgyvendinti.

Šiuo metu socialiniame tinkle „Facebook“ jau veikia grupė „Virtuali kultūros sostinė“, kurioje susibūrė beveik tūkstantis žmonių ir grupės narių skaičius nuolat auga.

„Joje kultūros įstaigos ar pavieniai žmonės dalinasi koncertais, fotografijomis, parodomis. Grupė aktyviai ir šis virtualus kultūrinis gyvenimas duoda vaisių“, – sako A. Šochas.

Nuo koncertų iki virtualių turų

Anot jo, kultūros formos, kuriomis žmonės dalinasi – pačios įvairiausios, nuo trumpų koncertų įrašų iki virtualių kelionių po Trakų pilį.

„Štai violončelininkas Justas Kulikauskas įrašė iš savo studijos mini koncertą – du savo kūrybos kūrinius. Taip pat filmavome pas tapytoją Raimondą Savicką.

Neseniai pasidalinome virtualia dėlione, kurioje galima sudėti Trakų pilį. Gavome ir virtualią kelionę po pilį – paskambinęs kūrybininkas Saulius Zaura trimatę ekskursiją tiesiog padovanojo“, – pasakojo A. Šochas.

Architektūrai skiriamas nemažas dėmesys. Šiuo metu taip pat kuriamas virtualus turas ir po apleistą „Nendrės“ kavinės pastatą. Anot A. Šocho, šis pastatas jaunosios kartos yra neatrastas, tuo tarpu vyresnė karta iš šios kavinės turi daug prisiminimų ir įdomių istorijų.

„Tai buvo kultūros traukos centras, garsių architektų Vytauto Jurgio Dičiaus ir Leonido Prano Ziberto 1984 m. projektas. Norime padaryti virtualų turą po šį apleistą pastatą, mat ten yra išlikusių autentiškų tų laikų interjero detalių, kabo gražūs šviestuvai.

Siekiame prikelti tokias vietas, parodyti jas naujais rakursais, papasakoti to pastato istoriją ir gražiai, moderniai ją pateikti“, – sako pašnekovas.

Filmuoja spektaklius

Kaip pasakoja Trakų kultūros rūmų direktorius Edvardas Keizikas, video formatu žmonės galės žiūrėti ir teatrinius pasirodymus. Perfilmuojamas dėl karantino atšauktas spektaklis „Klajojantis miglose“ pagal „Ežiuką rūke“, su aktore Jolanta Dapkūnaite statomas monospektaklis pagal Oskaro Milašiaus poeziją.

„J. Dapkūnaitė yra labai gera skaitovė, ji ruošia O. Milašiaus poezijos rinkinį, kuris bus pritaikytas prie pavasarinių nuotaikų, o taip pat ir prie nuotaikų, kurios tvyro nepaprastomis situacijomis. Šio poeto kūryba labai įvairi.

Aš esu šiek tiek ir aktorius, tad pabandysiu su J. Dapkūnaite paskaityt eiles, o A. Šochas paruoš muzikinį foną ir visa tai sumontavę pristatysime trijų žmonių spektaklį“, – sakė E. Keizikas.

Turinį taiko prie formato

Dar vienas kolektyvas, kuris prisideda prie kultūros sklaidos virtualiomis priemonėmis – tai Pavelo Giunterio „Giunter Percussion“. Kaip teigia E. Keizikas, dalį patirties, kurios netenka žiūrovas klausydamas koncerto virtualiai, reikia kompensuoti ryškumu.

„Programa, kurią Pavelas paruošė, pasak jo paties, yra labai ryški ir žaisminga. Kai žiūri koncertą kompiuterio ar telefono ekrane, efektas turi būti dar stipresnis. Todėl ruošiami egzotiški kūriniai iš Ispanijos, Kubos, Amerikos, Afrikos. Juos atliks pats P. Giunteris, Sigitas Gailius bei Tomas Kulikauskas“, – tikina Trakų kultūros rūmų direktorius.

Ruošia dirvą ateičiai

„Trakai – Lietuvos kultūros sostinė 2020“ koordinatorius A. Šochas įsitikinęs – karantinas išmokė, kad viskam reikia būti pasiruošus.

Tokiomis sąlygomis vienas iš organizatorių tikslų – sukurti naują tradiciją ateities kultūros sostinėms, paruošti dirvą renginiams internetu, taip pat ir atkreipti dėmesį į tuos žmones, kurie savo jėgomis negali dalyvauti kultūriniame gyvenime.

„Iš dalies šiuo metu tęsiame žymaus menininko, Lordo Yehudi Menuhin idėją: kad kultūra būtų pasiekiama žmonėms, kurie neturi galimybės išeiti iš namų, atkreipti dėmesį į tuos, kurie galbūt negali nueiti į parodą ar koncertą.

Kultūra pati gali ateiti pas žmones, jiems jos tikrai reikia ir ji juos gydo. Tad tikimės, kad ir ateityje tie miestai, kurie perims kultūros sostinės estafetę, suteiks galimybę kultūrą vartoti ir namuose. Siekiame sukurti savotišką metraštį ateities kultūros sostinėms“, – tvirtino A. Šochas.

Trakų kultūros rūmų direktorius E. Keizikas priduria, kad menininkams ekstremalios situacijos dažniausiai būna produktyvios, o organizatoriai suteikia laisvę kūrėjams išsakyti tai, ko jie nori.

„Turime daug idėjų ir darbo. Dažniausiai po karų vyksta didelis sprogimas kultūroje ir nors negalima tiesiogiai lyginti, manau, kad ši situacija atneš daug naujovių į šią sritį.

Teigiamas dalykas tas, kad padaryta pradžia renginiams internetu ir ateityje. Norime, kad virtuali kultūros sostinė gyvuotų net ir karantinui pasibaigus“, – sakė E. Keizikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.