Iš Japonijos – pagarbos gestas Arūnui Gelūnui

Japonijos vyriausybė vakar paskelbė, kad Lietuvos nacionalinio dailės  muziejaus direktorius Arūnas Gelūnas apdovanojamas „Tekančios saulės  ordinu su aukso ir sidabro žvaigžde“.

A.Gelūnas.<br>Archyvo nuotr. 
A.Gelūnas.<br>Archyvo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2020, 2:52 PM

Dabartiniam Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktoriui A.Gelūnui  japonų ordinas skirtas už nuopelnus stiprinant Japonijos ir Lietuvos  ryšius kultūros ir meno srityje, skatinant parlamentinius abiejų šalių  mainus. 

A.Gelūnas anksčiau dirbo Lietuvos Respublikos kultūros ministru, Lietuvos  ambasadoriumi nuolatinėje atstovybėje prie UNESCO, Seimo tarpparlamentinių  ryšių su Japonija grupės pirmininko pavaduotoju.

Anot Japonijos vyriausybės atstovų, A.Gelūnas Japonijai nusipelnė  įvairiais savo karjeros etapais. Būdamas kultūros ministru skatino  kultūrinius mainus tarp Japonijos ir Lietuvos.

2012 m. lapkričio mėn. jis dalyvavo Kiote vykusioje UNESCO Pasaulio  paveldo konvencijos 40-osioms metinėms paminėti skirtoje baigiamojoje  konferencijoje. Kaip vienintelis ten dalyvavęs kultūros ministras,  A.Gelūnas, dalyvaudamas diskusijose stipriai prisidėjo prie Japonijos  aktyvaus tarptautinio vaidmens saugant kultūrinį ir gamtos paveldą  žinomumo didinimo pasaulyje.

A.Gelūnas taip pat rėmė lietuvių dalyvavimą Japonijoje vykusiame  architektūros forume ir chorų konkurse, tuo skatindamas abiejų šalių  mainus architektūros bei iki pat šiol sėkmingai besitęsiančių chorinių  mainų srityse.

Kaip LR Seimo tarpparlamentinių ryšių su Japonija grupės pirmininko  pavaduotojas, A.Gelūnas dalyvavo stiprinant dvišalius Lietuvos ir  Japonijos ryšius: skatino glaudų bendradarbiavimą tarp Lietuvos ir  Japonijos parlamentarų, palaikė su Japonijos kultūra susijusias projektus,  rėmė Japonijos kandidatūrą dėl „Osaka EXPO“.

Eidamas Lietuvos ambasadoriaus nuolatinėje atstovybėje prie UNESCO  pareigas A.Gelūnas rėmė pasiūlymą įtraukti su diplomato Chiune Sugiharos  išduotomis vizomis susijusius dokumentus į UNESCO tarptautinį registrą  „Pasaulio atmintis“. Nors šios idėjos ir nepavyko įgyvendinti, A.Gelūnas  akcentavo šių dokumentų didelę svarbą perteikiant Ch.Sugiharos  humanistinius nuopelnus ateities kartoms.

Be to, A.Gelūnas daugelį metų Vilniaus dailės akademijoje dėstė tapybą,  paremtą japonų kaligrafijos ir tapybos tušu technikomis, Kauno Vytauto  Didžiojo universiteto filosofijos studentams dėstė japonų filosofiją,  įskaitant budizmą ir šintoizmą, taip pat dėstė Japonijos meno istoriją  Vilniaus universitete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.