Paskirtos 2020 metų Vinco Kudirkos ir Vytauto Gedgaudo premijos

Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos tradiciškai Spaudos, kalbos ir knygos dieną skelbia Vinco Kudirkos ir Vytauto Gedgaudo premijų laureatus. Šiemet dėl karantino premijų įteikimas vyks vėliau.

 Vinco Kudirkos premija paskirta Ritai Aleknaitei-Bieliauskienei už penkis dokumentinius filmus. <br> Organizatorių nuotr.
 Vinco Kudirkos premija paskirta Ritai Aleknaitei-Bieliauskienei už penkis dokumentinius filmus. <br> Organizatorių nuotr.
 Vytauto Gedgaudo premija už nuotykinį-istorinį romaną „Gaono kodas“ skirta Ryčiui Sabui.<br> Organizatorių nuotr.
 Vytauto Gedgaudo premija už nuotykinį-istorinį romaną „Gaono kodas“ skirta Ryčiui Sabui.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 7, 2020, 5:35 PM, atnaujinta May 7, 2020, 5:45 PM

Vinco Kudirkos premija paskirta Ritai Aleknaitei-Bieliauskienei už penkis brandžius meninės publicistikos darbus: dokumentinius filmus „Žmogus su laiko žyme. Kompozitorius Vytautas Laurušas“, „Dainos galia. Chorų dirigentas Lionginas Abarius“, „Žiemgalos dainius. Algimantas Vincentas Raudonikis“, „Scenos ąžuolas. Jonas Stasiūnas“ ir monografiją „Žiemgalos dainius. Algimantas Vincentas Raudonikis“.

Vytauto Gedgaudo premija už nuotykinį-istorinį romaną „Gaono kodas“ ir publikacijų bei renginių ciklą, skirtą šiai knygai ir ypatingoms jos istorijoms paskirta Ryčiui Sabui.

„Pateiktų konkursui darbų teminė ir žanrinė aprėptis įvairialypė – nuo spaudos istorijos, kompozitorių gyvenimų iki aktualijų publicistikos, nuo knygų, straipsnių rinkinių iki fotografijų ir filmuotos medžiagos. Visa tai patvirtina kūrėjų profesionalumą ir kūrybiškumą, tęsiant profesionalios žurnalistikos tradicijas, pritaikant jas laikmečio iššūkiams ir auditorijos poreikiams,“ – sako vertinimo komisijos pirmininkė, profesorė dr. Audronė Nugaraitė.

Vinco Kudirkos premija yra svarbiausia kasmetinė Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos premija. Ji skiriama žurnalistui arba jų kūrybinei grupei už brandžius, humanistines, etines vertybes ir pilietinės-patriotinės visuomenės ugdymo prioritetus puoselėjančius bei valstybingumą stiprinančius spaudos, radijo, televizijos ar fotožurnalistikos autorinius darbus už praėjusius metus.

Vinco Kudirkos premija skiriama kasmet nuo 1990 metų. Vinco Kudirkos premiją daugiau nei dešimtmetį remia Lietuvos aludarių gildija.

Šiandieną ir toliau aktualios žurnalistikos veiklai Vinco Kudirkos mintys: „Reikalingumas žinių labai aiškus: lietuviai turi pažinti Lietuvą. Kiekvienas iš mūsų turi žinoti, kur lietuvis verkia, o kur džiaugiasi, kur vargsta, o kur turtuose, kur apleistas ir nuskriaustas, o kur liuosas ir laimingas, idant matytume katrą brolį reikia gelbėti, o nuo katro prašyti pagelbos; turime žinoti jausmus, mislis ir darbus visų lietuvių, idant būtų aišku, ant ko galima yra remtis, norint apginti savo tėvynę ir suteikti jai laimę.“ („Tėvynės varpai“ 1889 metais Nr.7).

Vytauto Gedgaudo premija yra Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos kasmetinis apdovanojimas, skiriamas už praėjusių metų turiniu ir forma išskirtinius spaudos tyrinėjimus, radijo, televizijos, interneto ir fotožurnalistikos darbus. Ši premija skiriama nuo 1997 metų. Vytauto Gedgaudo premiją finansiškai remia Lietuvos kultūros taryba.

Vytautas Gedgaudas (1912 – 1999) – žinomas žurnalistas, redaktorius. Prieš karą Kaune redagavo leidinius „Iliustruotas pasaulis“, „Laiko žodis“, „Laikas“, „Telegramos“. 1939-1950 m. gyveno Paryžiuje. Rašė politines apžvalgas Čikagos lietuvių dienraščiui „Draugas“. Buvo Prancūzijos žurnalistų sąjungos narys ir generalinio sekretoriaus pavaduotojas, taip pat Laisvųjų žurnalistų sąjungos narys, jos valdybos narys. 1950 m. išvyko į JAV. Brukline dirbo laikraštyje „Vienybė“. 1968-1991 m. buvo laikraščio „Dirva“ redaktorius. Nuo 1991 m. buvo Lietuvos žurnalistų sąjungos garbės narys. Mirė Klyvlende, palaidotas Vilniaus Antakalnio kapinėse.

2020 metų V. Kudirkos ir V. Gedgaudo premijų darbų vertinimo komisijos nariai: Aurelija Arlauskienė, Jolanta Beniušytė, Ginas Dabašinskas, Laisvūnas Karvelis, Jolanta Mažylė, Virginija Motiejūnienė, Audronė Nugaraitė (pirmininkė), Virginijus Savukynas, Jonas Staselis ir Henrikas Vaitiekūnas.

2020 m. Vinco Kudirkos premija – 1500 eurų, Vytauto Gedgaudo premija – 1000 eurų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.