Nauja auka: „Daktariūkščiai“ neteko trijų serijų dėl rasistinio humoro

Iš amerikiečių komiško serialo „Daktariūkščiai“ („Scrubs“), transliuoto nuo 2001 iki 2010 metų, pašalintos trys serijos dėl „blackface“ scenų, kuriose baltieji  aktoriai buvo nugrimuoti kaip juodaodžiai. 

Kadras iš komiško serialo „Daktariūkščiai“.
Kadras iš komiško serialo „Daktariūkščiai“.
Aktorės V.Leigh (kairėje) ir H.McDaniel filme „Vėjo nublokšti“.
Aktorės V.Leigh (kairėje) ir H.McDaniel filme „Vėjo nublokšti“.
Aktoriai C.Gable’as ir H.McDaniel filme „Vėjo nublokšti“.
Aktoriai C.Gable’as ir H.McDaniel filme „Vėjo nublokšti“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 26, 2020, 5:25 PM

Internetinis televizijos transliavimo kanalas „Hulu“ priėmė tokį sprendimą įkandin kitų kompanijų, pašalinusių iš ankstesnių kino projektų rasistinius epizodus arba pridėjusių prie jų specialius komentarus. Apie tai pranešė „Deadline“

Žiūrovai nebematys „blackface“

Neseniai „NBCUniversal“ pašalino „blackface“ epizodus iš serialo „30 Rock“. Po to „Twitter“ vartotojai paragino „Hulu“ pasekti pavyzdžiu ir „apvalyti“ „Daktariūkščius“. Į tai atsiliepė serialo kūrėjas Billas Lawrence‘as. „Sutinku. Jau dirbu“, – parašė scenaristas.

Galvoje turima serija „Mano penkiolika sekundžių“ („My Fifteen Seconds“) iš trečiojo sezono, taip pat serijos „Mano sukrūs kamuoliai“ („My Jiggly Ball“) ir „Mano kepenų paštetas“ („My Chopped Liver“) iš penktojo sezono. Jose tamsiu grimu žiūrovus linksmino pagrindiniai situacijų komedijos herojai J.D. (Zachas Braffas) ir Eliotas Ridas (Sarah Chalke).

Prisiminė dviejų dešimtmečių senumo nuodėmes 

Išvalyti iš TV šou ir ilgametražių filmų bet kokias užuominas apie rasinius prietarus – viena svarbiausių Amerikos kino pramonės temų kilus protestų akcijoms po juodaodžio George‘o Floydo žūties dėl policininkų žiauraus elgesio per areštą.

Populiarus komikas ir TV laidų vedėjas Jimmy Kimmelas neseniai atsiprašė, kad panaudojo „blackface“ viename šou vaidindamas NBA žvaigždę Karlą Malone‘ą. 

Jo bendravardis ir kolega Jimmy Fallonas savo ruožtu atsiprašė už 2000-ųjų skečą, kuriame vaizdavo aktorių bei komiką Chrisą Rocką ir įžeidžiamai pokštavo apie juodaodžius.

TV laidų vedėjas buvo užsipultas internete po to, kai įrašas iš šou „Saturday Night Live“ buvo išplatintas socialiniuose tinkluose. 

Skeče J.Fallono personažas, nugrimuotas tamsiu grimu ir vilkėdamas juodus drabužius, pokštavo apie juodaodžių dalyvavimą šou „Kas nori tapti milijonieriumi?“

Be kita ko, komiko personažas pareiškė, kad  juodaodžiai retai dalyvauja šou, nes jiems nepatinka atsakinėti į klausimus.

„Jie nori būti milijonieriai, bet jūs turite pateikti jiems klausimus iš serijos: „Kiek gramų kreko suvartojo Rickas Jamesas (dainininkas ir muzikantas) 1981 metais įrašinėdamas savo hitą „Super Freak“?“ – ištarė komikas skeče.

„Tai niekaip negali būti pateisinta, – atsiprašė už tokį humorą J.Fallonas. –  Labai gailiuosi dėl tokio neabejotinai įžeidžiamo poelgio ir dėkoju visiems, kurie manęs nenurašo.“
Vėliau jis įrašė išsamesnį kreipimąsi. Pasak TV laidų vedėjo, jam buvo patarta padaryti pertrauką ir palaukti, kol baigsis persekiojimai, nes viskas, ką pasakys, dar labiau jam pakenks.

Tačiau šoumenas nutarė paklausyti širdies balso ir pareiškė, kad pakraupęs nuo to, ką leido sau prieš 20 metų. 

Pirmiausia jis pabrėžė, kad nėra rasistas ir be galo gerbia savo kolegą Ch.Rocką, kurį parodijavo skeče. Taip pat prisipažino, kad jam gėda.

Kalbėdamas apie patirtus užsipuldinėjimus J.Fallonas teigė, kad dėl to buvo sudrumsta „jo paties tyla“. Jis įsitikinęs, kad šiuo atveju tylėjimas būtų buvęs „didžiausias nusikaltimas“ ir kad kalbėti apie šią problemą reikia nuolatos, o ne vieną dieną tviteryje.

„Vėjo nublokštus“ grąžino su paaiškinimais

Anksčiau „HBO Max“ laikinai buvo pašalinusi iš savo neseniai įkelto archyvo 1939 metų kultinę juostą „Vėjo nublokšti“. 

Dabar aštuoniais „Oskarais“ įvertinta Holivudo juosta grįžo į „HBO Max“ platformą, pranešė „The Hollywood Reporter“.

Margaret Mitchell romano apie JAV pilietinio karo įvykius ekranizacija buvo pašalinta iš archyvo beveik prieš tris savaites dėl rasistinių scenų.

Atnaujinta versija papildyta kultūrinį kontekstą atskleidžiančiais komentarais, kurie rodomi prieš pirmąją filmo dalį.

Čikagos universiteto kino studijų profesorė Jacqueline Stewart žiūrovams pasakoja apie tai, kad juosta dažnai kritikuota už ikikarinių Pietų romantizavimą ir stereotipinį juodaodžių personažų vaizdavimą. 

„Žiūrėti „Vėjo nublokštus“ gali būti nepatogu ir netgi skausminga. Vis dėlto svarbu, kad klasikiniai Holivudo filmai būtų prieinami mums tokie, kokie buvo sukurti, kad galėtume juos pažiūrėti ir aptarti“, – sako J.Stewart ir priduria, kad tokių filmų peržiūra gali paskatinti žiūrovus susimąstyti apie savo vertybes, Holivudo istoriją ir apie tai, ką popkultūra byloja apie praėjusią epochą.

Prieš filmo antrąją dalį žiūrovams siūloma susipažinti su valandos trukmės diskusijos „Vėjo nublokšti: sudėtingas palikimas“ vaizdo įrašu ir dokumentiniu filmu „Hattie McDaniel: koks personažas!“, kuriame pasakojama apie Mamutės vaidmens atlikėją – pirmąją juodaodę aktorę, gavusią „Oskarą“. 

Kaip žinoma, per 1940-ųjų „Oskarų“ teikimo ceremoniją ji turėjo sėdėti salės gale – toli nuo kolegų iš filmavimo grupės. 

Be to, vadinamieji  „Jimo Crow  įstatymai“ sutrukdė jai ir kitiems juodaodžiams aktoriams dalyvauti filmo premjeroje 1939 metų gruodį Atlantoje.

Priminsime, kad birželio 9-ąją „HBO Max“ pašalino iš savo archyvo „Vėjo nublokštus“, paaiškinęs, kad filme vaizduojami Amerikos visuomenėje gyvavę rasiniai ir etniniai prietarai.

Prieš tai juostą priminė filmo „12 vergovės metų“ scenaristas Johnas Ridley autorinėje skiltyje laikraštyje „Los Angeles Times“. Savo publikacijoje jis kreipėsi į „HBO Max“ vadovybę siūlydamas apsvarstyti galimybę pašalinti iš archyvo filmą „Vėjo nublokšti“.

„HBO Max“ vadovybė filmą pašalino, bet pažadėjo grąžinti, papildžiusi jį diskusija apie istorinį kontekstą ir juodaodžių bei vergovės vaizdavimo problemas.

 „Vėjo nublokšti“ – savo laiko produktas. Filmas atspindi kai kuriuos etninius ir rasinius prietarus, kurie, deja, buvo paplitę Amerikos visuomenėje. Jie buvo klaidingi tuomet, neteisingi ir dabar. Mes supratome, kad toliau rodyti šį filmą be paaiškinimų ir tų momentų pasmerkimo būtų neatsakinga“, – teigė  oficialus „HBO Max“ pranešimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.